Хочу поділитися рецептом відмінного овочевого рагу, яке можна легко приготувати в пост, а також використовувати як гарнір до м’яса в скоромні дні. Нещодавно, в гостях у мами, я спробувала рагу пісне і була здивована тим, що воно сильно відрізнялося від того, яке вона зазвичай готувала. Раніше, для його приготування все овочі обсмажувалися окремо, а потім змішувалися. В результаті блюдо виходило смачним, але занадто жирним. Багато з’їсти не виходило, і на другий день вже є його не особливо хотілося. Але, в цей раз я навіть не помітила, як моя тарілка виявилася порожньою, і зрозуміла, що рагу вийшло зовсім не жирним і легким на смак. І тоді мама відкрила мені секрет. Як виявилося, після приготування вінегрету, у неї залишився картопля в мундирах. І тоді, вона вирішила в якості експерименту використовувати його для рагу. Експеримент вдався! Вся сім’я була сита і задоволена.
рагу пісне
Тепер і я так само готую пісне овочеве рагу з капустою і картоплею без м’яса. І, як саме я це роблю, я детально розповім вам в цьому рецепті.
покроковий фото рецепт
Складові:
- картопля – 0,5 кг,
- капуста – 1 кг,
- ріпчаста цибуля – 250 г,
- морква – 200 г,
- пісне масло 170-200 мл,
- томатна паста – 70 г,
- цукор – 2 ст. л.,
- лавровий лист – 3 шт.,
- сіль, перець за смаком.
Процес приготування:
Картопля добре вимийте, цілим в шкірці помістіть в каструлю і залийте водою. Варіть після закипання води протягом 20 хвилин. Перед вимиканням проткніть картоплю виделкою. Сорти картоплі бувають різні, тому час варіння може відрізнятися. Якщо картопля вже м’який, можна знімати каструлю з плити. Перетравлювати не варто, тоді не вийдуть гарні картопляні кубики. Злийте воду і поставте овоч остуджувати.
Приготуємо піджарку. Для цього цибулю почистіть, помийте, і покришите кубиками.
Морква також почистіть, добре промийте під проточною водою і натріть на крупній тертці.
На сковороду невеликого діаметру налийте олію. Підсмажте цибулю до трохи золотистого кольору, потім додайте моркву. Перемішайте, додайте в міру необхідності рослинне масло і притомленим морква з цибулею до м’якого стану.
Тепер займемося капустою. Наріжте її смужками або квадратами розміром 2х2 см. В обох варіантах буде смачно. Але тут вже вирішувати вам. Чим дрібніше порізана капуста, тим швидше вона приготується. Відповідно, якщо будуть великі квадрати, капуста буде соковитіше, але щоб її приготувати, знадобиться більше часу.
Нашатковану капусту перекладіть в глибоку сковороду або сотейник. Додайте 70 мл рослинного масла, томатну пасту, сіль, перець, цукор. Перемішайте. Залийте капусту водою, так, щоб води було по рівню капусти. Накрийте кришкою і тушкуйте протягом 20 хвилин на малому вогні.
Покладіть лавровий лист, перемішайте і залиште капусту гаситися далі, але вже без кришки, щоб зайва рідина википіла.
Остиглий картопля очистіть від шкірки і покришите саме дрібними кубиками, тоді рагу буде ніжним.
Тепер в одній мисці змішуємо картоплю, капусту і піджарку. Останню акуратно перекладайте зі сковороди, щоб масло не вилилося в миску. Але, якщо бажаєте, щоб рагу було більш ласий, тоді можна цибулю з морквою не відокремлювати від масла, а все разом вилити в загальну миску.
Плюс цієї страви полягає в тому, що воно залишається смачним і в гарячому, і в холодному вигляді. При подачі можна посипати овочеве рагу зеленою цибулькою або будь-який інший зеленню. Смачного!
Автор рецепта і фото: Біленко Анна