Домашній батон
Випічка, приготована власноруч, завжди буде смачнішою за ту, що продається в магазинах. Йдеться не тільки про десерти, а й хлібні вироби, а саме про батон. Хрусткий, ароматний, він дарує відчуття тепла, спокою. Вранці його аромат краще за будильник розбудить рідних.
У нашій добірці зібрані цікаві рецепти домашнього батона, з якими ми пропонуємо ознайомитися.
Найсмачніший домашній батон – покроковий фото рецепт
Куплений батон назавжди залишиться в минулому, після того, як ви спробуєте той, який спечете самі цим способом. Із зазначеної кількості продуктів виходить два смачнючих хрустких батона.
Інгредієнти
- Борошно: 600 г
- Сухі дріжджі: 2 ч. л.
- Сіль: 1 ч. л.
- Вода тепла: 300 мл
- Цукор: 1,5 ч. л.
- Олія рослинна: 4 ст. л. л.
Інструкція приготування
- Як приготувати домашній батон? У глибоку миску просіюємо борошно, робимо в ньому заглиблення.
- Наливаємо в нашу ямку воду.
- Засипаємо слідом дріжджі, цукор. залишаємо в такому вигляді на кілька хвилин, злегка перемішавши.
- Доливаємо рослинну олію, солимо. Перемішуємо, потім протягом 7 хвилин вимішуємо.
- Катаємо з тіста колобок, перекладаємо його в миску, залишаємо на півгодини підходити під плівкою. Якщо на кухні холодно, можна поставити в духовку, виставивши температуру 30С°.
- Обминаємо тісто, що піднялося. Ділимо його на дві рівні частини, з кожної катаємо колобок. Залишаємо заготовки ще хвилин на 20, накривши плівкою або рушником.
- Кожну заготовку загортаємо в рулет, розтягуємо його, загострюючи кінці. Викладаємо на деко, змащене двома видами олії – вершковим маслом і олією, і присипане борошном.
- Присипаємо заготовки борошном, робимо надрізи гострим ножем. Залишаємо на півгодини. Випікаємо при 200С° близько 40 хвилин.
- Домашній батон із неймовірним ароматом і смаком готовий! Смачного!
Як швидко приготувати домашній батон своїми руками
Підготовка необхідного займає не більше півгодини. Сам процес приготування досить простий, результат завжди виправдовує очікування.
Інгредієнти:
- Борошно – 250 г
- Молоко – 100 мл + столова ложка
- Дріжджі – 6 г сухих
- Цукор – чайна ложка
- Вершкове масло – 30 г
- Сіль – щіпка
- Вода – 50 мл
- Рослинна олія – чайна ложка
- Жовток – 1 шт.
Як приготувати:
- Борошно пересипаємо в глибоку миску, додаємо до нього решту сухих інгредієнтів, перемішуємо. До молока додаємо рослинну олію, молоко, змішуємо. Отриману суміш виливаємо до борошна.
- Викладаємо тісто на поверхню, додаємо розм’якшене масло вершкове. Починаємо вимішувати до еластичності. Залишаємо на хвилин 15 під рушником або мискою. Розкачуємо тісто в пласт, формуємо з нього рулет, загортаючи краї всередину.
- Защипуємо шов, змащуємо заготовку сумішшю з молока і жовтка. Робимо пару надрізів.
- Випікаємо півгодини в розігрітій до 180С° духовці.
Батон на сухих дріжджах у духовці
Із задоволення ділимося ще одним рецептом батона. З ним бутерброди виходять смачнішими, та й просто з’ївши його з джемом і склянкою молока можна отримати масу задоволення.
Інгредієнти:
- Борошно – 350 г
- Дріжджі – 5 г сухих
- Сіль – чайна ложка
- Рослинна олія – 30 мл
- Цукор – півтори чайної ложки
- Вода – 220 мл
Як приготувати:
- Борошно ретельно перемішуємо з цукровим піском, сіллю. Висипаємо дріжджі, наливаємо теплу, але не гарячу (!), воду, рослинну олію. Перемішуємо все за допомогою ложки.
- Починаємо вимішувати руками доти, доки тісто не перестане прилипати, стане гладким. Залишаємо його на годину. Потім розтягуємо спочатку в пласт, потім згортаємо його в рулет.
- Заготовку скручуємо в равлика, потім знову розтягуємо, надаючи характерної форми. Робимо надрізи, залишаємо хвилин на 40 під рушником. Випікаємо 35 хвилин при 190С°.
- Смачного!
Молочний батон у домашніх умовах
Не дивуйтеся, якщо за короткий час від свіжоспеченого батона залишаться тільки крихти та легкий аромат.
Інгредієнти:
- Борошно – 475 г
- Сухі дріжджі – чайна ложка
- Молоко – півлітра
- Сіль – чайна ложка
- Вода – 50 мл
- Цукор – столова ложка
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Жовток – 1 шт.
Як приготувати:
- Цукор разом із дріжджами висипаємо в теплу воду. Залишаємо хвилин на 15 у теплі до утворення пінної шапочки. У глибоку миску наливаємо тепле молоко, рослинну олію, додаємо сіль, опару. Частинами починаємо додавати просіяне борошно, замішуючи тісто. Відправляємо його в миску, накриваємо плівкою і залишаємо на півгодини в теплі. Після цього обминаємо і ще на годину залишаємо.
- Присипаємо борошном поверхню, розтягуємо на ній тісто в товстий пласт. Згортаємо його в рулет, прищипуючи краї після кожного обороту. На рулеті робимо надрізи, залишаємо на півгодини, поклавши вниз швом.
- Випікаємо при 200С° півгодини, потім даємо трохи охолонути.
Як приготувати батон на воді
У квартирі стоятиме неймовірний аромат, коли в духовці запікатиметься батон. Цей рецепт цілком може стати вашою сімейною спадщиною.
Інгредієнти:
- Вода – півлітра теплої
- Борошно – кілограм
- Дріжджі сухі – 8 г
- Рослинна олія – 90 мл
- Сіль – чайна ложка
- Цукор – 2 ч. л.
Як приготувати:
- Просіюємо заздалегідь усе борошно. У миску наливаємо теплу воду, розчиняємо в ній дріжджі. Додаємо сіль, цукор-пісок, рослинну олію, змішуємо. Поступово додаємо борошно (близько 400 г), щоразу перемішуючи. Залишаємо масу на 15 хвилин у теплі.
- Замішуємо м’яке тісто, яке має бути еластичним. Залишаємо її в теплі, накривши рушником, доти, доки її розмір не збільшиться вдвічі. Ділимо тісто на дві частини. Борошном присипаємо поверхню, розкачуємо на ній тісто в прямокутний пласт. Катаємо рулет, робимо на ньому надрізи.
- Випікаємо при 200С° хвилин 35-40.