Літо – це гаряча пора не тільки для відпусток, відпочинку і моря, але і для … закаток! Адже осінь потихеньку наближається, і свіжі овочі та фрукти скоро будуть йти на спад. Але поки ця сумна пора не настала, давайте робити смачні заготовки на зиму! Сьогодні пропоную зробити кольорову капусту по-корейськи на зиму.
Цвітна капуста по-корейськи з болгарським перцем і морквою виходить в міру гострої і дуже смачною. І що мені подобається, така заготовка робиться відносно просто – не потрібно по 3 рази заливати розсолом овочі, як це буває при консервації квашених огірків чи помідорів в банки.
Спеції та додаткові овочі (болгарський перець і моркву) відіграють важливу роль в цьому рецепті. Часник, насіння коріандру, мелений червоний і чорний перець і перець горошком дають незвичайний, приємний аромат розсолу. Колечка гострого чилі додають пікантності і м’який, вершковий смак капусти відразу грає новими фарбами.
Складові:
- Капуста цвітна – 700 г
- Морквина – 200 г
- Часник – 40 г
- Болгарський перець – 200 г
- Оцет – 30 мл
- Насіння коріандру – 1 ст.л.
- Перець чорний мелений – ½ ч.л
- Перець червоний мелений – 1 / 4ч.л.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Соняшникова олія – 30 г
- Цукор – 1 ст.л.
- Сіль – ½ ст.л.
- Перець чилі – 4-5 кілець
Спеції для корейських салатів
Всі ми часто купуємо на ринку або в магазинах в готовому відділі салати, приготовані по-корейськи. Всім знайома морква по-корейськи, гарбуз, кабачки з морквою, корейська редька і багато інших овочів, а також квасоля, гриби. Смак гострого салату настільки яскравий і закуска така ароматна, що постійно хочеться купити ще або приготувати вдома.
Секрет такого смаку – правильно підібрані спеції та оцет! Ось список найпопулярніших спецій, які найчастіше кладуть в азіатські салати:
- коріандр мелений або в зернах;
- насіння гірчиці;
- пажитник (він же фенугрек або шамбала);
- часник свіжий або сушений;
- лавровий лист;
- паприка мелена;
- гострий перець – свіжий, мелений або пластівці сушеного;
- червоний перець;
- чорний перець;
- куркума;
- майоран;
- гвоздика – бутончікі;
- мускатний горіх порошком;
- цукор;
- сіль
Це основні спеції, у тому числі перша десятка грають найважливішу роль. Ви завжди можете додати в банки для консервації якісь приправи зі списку на ваш смак.
Рецепт цвітної капусти по-корейськи
Морквину і болгарський перець нарізала смужками. Капусту помила і розібрала на суцвіття. Чилі – кільцями.
Воду закип’ятити і кинула суцвіття цвітної капусти. Залишила бланшувати 5 хвилин.
Потім кинула бланшувати морквину з перцем і чилі, але вже на 2 хвилини.
Виклала капусту, моркву і перець в глибоку миску.
Потовкли насіння коріандру і запашний перець. Зручніше, звичайно, це робити в ступці, але у мене її немає, тому я просто взяла глибоку миску для цього і скористалася качалкою.
До бланшувати овочам висипала мелені перці – червоний і чорний, і потовчені спеції.
Потім сіль, цукор, рослинна олія і оцет. Перемішала.
Очищені зубки часнику спочатку розчавила великим ножем, а потім нарізала.
Кинула до овочів.
Перемішала і залишила настоюватися на 1 годину.
Потім розклала в чисті банки, розділила порівну по банкам сік, що утворився.
Накрила кришками. Поставила стерилизоваться в каструлі на 30 хвилин після закипання води. На дно каструльки не забудьте постелити тонке рушник, інакше у банок відвалиться дно або вони можуть потріскатися.
Потім щільно закупорити банки, поставила догори ногами і закутала ковдрою. Залишила до повного охолодження.
Ось і все, гостра кольорова капуста на зиму готова!
Смачного!