Пиріг з капустою в духовці – дріжджове тісто



Мій фірмовий пиріг з капустою з дріжджового тіста – це знахідка для всіх, хто любить просту домашню випічку. Мінімум зусиль, але максимум задоволення! Якщо ви вмієте робити дріжджове тісто (а це дуже легко), то рецепт не здасться вам складним. Ну а якщо змогли замісити правильно тісто на пиріг, то і згасити капусту смачно точно вийде 

Дріжджовий пиріг з капустою

Тісто я замішую пісне: борошно, вода, рослинна олія і дріжджі. Без яєць і без молока. Улюблена начинка – тушкована капуста з морквою і томатною пастою. Коли є можливість, то додаю в капусту смажені гриби, в сезон і білі грибочки з лісу, а взимку гливи можу купити або печериці.

Рецепт пирога універсальний, тому начинку можна і іншу придумати. Влітку – будь-які овочі, посмажені або запечені попередньо в духовці. Можна додати сир або соєвий тофу. Смачно з картопляної толченкой і засмажкою з цибулі та моркви. Ще є швидкий варіант – це квашена тушкована капуста. Загалом, що душі завгодно. Тільки потрібно стежити за тим, щоб начинка не була надто мокрою, інакше і тісто буде вологим або добре НЕ пропечеться всередині. Також можна додати солодку начинку: фрукти, варення і так далі, тільки для цього саме тісто подсахаріть сильніше.

Інгредієнти для тіста:

  • 0,5 кг пшеничного борошна;
  • 7 г сухих дріжджів (на 1 кг борошна 15 г дріжджів);
  • 200-250 мл води;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 0,5 ч. Л. солі;
  • 3 ст. л. рослинного масла.

Для начинки:

  • тушкована капуста за улюбленим рецептом

Тісто ніжне і повітряне, як пух. Чи не забите! А начинка ароматна, гаряча і смачна. Випікати пиріг з капустою будемо в духовці.

Пісне дріжджове тісто для пирога

Спочатку потрібно зробити тісто, так як готується опара, яка повинна постояти годинку в теплому місці, щоб піднятися. У цей час можна буде загасити капусточку і поставити її охолоджуватися.

Виливаємо в глибокий посуд теплу воду, але не окріп! Туди кладемо цукор, сіль і дріжджі. Перемішуємо. Додаємо масло.

І через сито просіваємо борошно над мискою з водою і дріжджами. І так поступово замішуємо тісто. Борошно, звичайно ж, відразу всю не засинає, все це робиться поступово, тому що відразу не зрозуміло, скільки її знадобиться до потрібної консистенції. Вийде м’який, еластичний, не тугий клубок! Який приємно і легко мнеться в руках, не прилипаючи до них.

Цей клубок потрібно залишити в посуді, накрити рушником і поставити в тепле і темне місце доходити 1 годину. І за цей час воно підніметься рази в два-три.

Капустяний пиріг в духовці

Справа залишилася за малим. Розкачуємо тісто.

тісто

Викладаємо його на дно форми для випікання.

Тушкована капуста повинна трохи охолонути.

Зверху кладемо начинку.

Тепер треба прикрасити. Вирізаємо з обрізків тесту довгі смужки.

Маємо в своєму розпорядженні їх гратами на капусті. Виходить дуже красиво і нарядно. Щоб ці прикраси апетитно блищали, можна змастити солодкою водою (вода з цукром). Або рослинним маслом.

Так і відправляємо в духовку запікатися до готовності.

Смачного!

І з минулими святами всіх!