Якщо ви любите консервувати всілякі поєднання овочів, то неодмінно підготуйте на зиму овочевий салат з помідорів і огірків на зиму. Крім усього іншого там присутній і ріпчасту цибулю. Така закуска відмінно підійде до картоплі, особливо в зимовий час. Та й взагалі, під час Посту такі закуски незамінні, адже взимку по овочах особливо не «розгуляєшся». Салат можна зробити більш-менш пікантним, додавши мелений або пекучий перець. Зручно консервувати салат в банках по 500-700-1000 мл.
Салат з помідорів і огірків на зиму
рецепт з фото салату з помідорів і огірків на зиму
Складові:
- помідори,
- огірки,
- ріпчаста цибуля,
- пекучий перець за бажанням.
Маринад на банку ємністю 1000 мл:
- запашний і чорний перець горошком (5-6 шт.),
- лавровий лист – 1-2 шт.,
- 2 ч.л. солі,
- 2 ч.л. цукру,
- 1,5 ч.л. оцтової есенції,
- 2 ч.л. рослинного масла.
Процес приготування:
Підготуйте овочі для салату: помідори і огірки ретельно помийте, у огірків обріжте кінчики і перевірте на гіркоту. Лук почистіть. Наріжте помідори кружечками або половинками кружечків, часточками. Огірки наріжте кружальцями, цибулю соломкою. Якщо використовуєте гострий перець, то його наріжте невеликими шматочками.
Банки для консервації потрібно простерилізувати заздалегідь, над каструлею з киплячою водою, над чайником або в духовій шафі. У кожну банку насипте трохи перцю горошком, лавровий лист. Овочі викладайте шарами, злегка струшуючи банки, щоб лягали щільніше. Тиснути овочі не потрібно.
Розкладіть по банкам сіль і цукор. Накрийте банки стерильними кришками, поки не закочуйте. У велику каструлю поставте банки, на дно краще постелити рушник або шматочок чистої тканини. Долийте воду до «плічок» банок, дочекайтеся, поки вона закипить і зменшіть вогонь до мінімуму, чекайте 10 хвилин. Якщо рівень овочів в банках став нижче, можна розділити вміст однієї баночки і доповісти в інші до самого верху.
Після цього кроку чекайте ще 5-7 хвилин. Є нюанс – якщо помідори були трохи недозрілими, то краще збільшити час стерилізації до 20 хвилин в сумі. Після стерилізації в баночках овочі повинні бути покриті власним соком, але якщо цього соку мало, то краще долити до самого верху окропом.
Відкрийте банки і додайте в кожну оцтову есенцію, злегка струсіть і після цього акуратно налийте рослинне масло, щоб воно утворило плівку.
Засукайте овочевий салат з помідорів і огірків на зиму, перекиньте і укутайте на добу, потім переставте для зберігання в прохолодне місце. Смачного!
Автор рецепта і фото: Юлія Кожакіна.
Смачного!