Сирна запіканка далеко не єдиний десерт, який можна приготувати з сиру. Дуже смачними виходять і пряники на його основі. Звичайно, на класичні вони схожі більше зовні, ніж на смак, але це не робить їх гірше. Характерна їм хрустка скоринка, ніжний м’якуш і приголомшливий ванільний аромат – ось те, що підкорює всіх любителів домашньої випічки з сиром.
сирні пряники
покроковий фото рецепт
Складові:
- свіжий сир – 250 грам,
- цукор – 1 склянка (можна і менше),
- рослинне масло – 8 столових ложок,
- молоко – 8 столових ложок,
- борошно – 500 грам,
- яйце – 1 штука,
- розпушувач – 10 грам,
- сіль – щіпка,
- ванілін – щіпка.
Процес приготування:
Яйце з’єднати з цукром і ваніліном, після чого ретельно збити виделкою або вінчиком.
Вилити в яєчну масу холодне молоко і перемішати.
Додати в тісто сир і сіль. Сир при цьому можна перетерти через сито, так пряники будуть більш ніжними за своєю структурою або не робити цього, тоді в них будуть потрапляти невеликі шматочки сиру, що багатьом дуже навіть подобається.
Влити в тісто рослинне масло і знову все перемішати. Масло обов’язково має бути без запаху, інакше не врятує навіть ванілін – випічка буде неприємно пахнути.
Останньою додати борошно, причому робити це поступово, не перестаючи вимішувати тісто спочатку ложкою, а потім і руками. Тісто на сирні пряники повинно вийти м’яким і пластичним, а для того щоб з ним було легко працювати, його на 40-60 хвилин слід, накривши рушником, помістити в холодильник.
Від охолодженого тіста змоченими в олії руками відривати невеликі шматочки, скачувати їх у кульки і, злегка пріплюснув, викладати на покритий пекарської папером деко.
Випікати пряники з сиром при 190 градусах близько 20 хвилин. Час випічки дуже залежить як від розмірів пряничка, так і від особливостей конкретної духовки, тому з кухні краще далеко не йти.
Готові пряники при бажанні покрити глазур’ю з цукрової пудри і курячого білка, але і без неї вони з’їдаються дуже швидко, навіть не встигнувши як слід охолонути.
А яку випічку з сиру любите ви?