Мій чоловік дуже поважає м’ясо в будь-яких видах і незмінно разом з ним використовує магазинний соус під назвою кетчуп. Виникло бажання поміняти стереотипи і приготувати домашній соус, під рукою якраз були сливи і рецепт, яким зі мною поділилася моя подруга. Вона у мене дуже любить готувати всякі соуси, окремо до м’яса, до риби, до вермішелі, до різного гарніру. А цей рецепт у неї просто універсальний, підійде до всього. Зважилася і приготувала баночку свіжого соусу зі слив! Чоловік намагався з недовірою, все ж соус не з помідорів, а як розкуштував, то відразу навідріз відмовився від магазинного, а ще й мене вилаяв, що раніше такого не готувала. Тепер і вас хочу познайомити з цим зовсім простим рецептом сливового соусу.
сливовий соус
Зливи в соус можна використовувати темно фіолетові, червоні, жовті, білі, солодкі або кислі. Тоді варіантів сливового соусу до м’яса вийде безліч.
Інгредієнти для соусу:
Складові:
- Зливи – 6 штук,
- Часник – 2 зубчики,
- Зелень (цибуля, петрушка, кріп) – 1 невеликий пучок,
- Сіль за смаком,
- Спеції – за смаком,
- Цукор – по потребі, якщо сливи кислі.
Процес приготування:
Беремо сливи, їх потрібно добре промити під проточною водою і видалити кісточки. Найкращий варіант – це сливи «Угорка». Вони м’ясисті і мають кисло – солодкий смак. Якщо таких злив немає, не страшно, візьмемо будь-які інші.
Підготовлені сливи без кісточок завантажуємо в чашу блендера або глибоку ємність, подрібнюємо до стану пюре. Шкірку з слив знімати не потрібно, вона прекрасно перетреться. Якщо вдома є кухонний комбайн – в ньому теж можна подрібнити наші сливи. Далі йде зелень: пір’я цибулі, петрушка і кріп. Добре їх промиваємо водою і теж подрібнюємо, можна ножем, блендером або в кухонному комбайні.
Чистимо часник, якщо зубчики дуже великі, то просто перерізуємо для зручності і подрібнюємо часничниця і перекладаємо до решти інгредієнтів. Хоча, в принципі, можна і блендером в загальній масі слив подрібнити часник, але тоді він може не бути кашкою, а нам потрібно саме це.
Рідку суміш зі слив, що у нас вийшла, виливаємо в підходящий посуд, додаємо подрібнену зелень. Тепер додаємо сіль за смаком і спеції, які подобаються найбільше. Я, наприклад, додаю мелений червоний перець, так як люблю, щоб соус був трохи пекучим, і чорний мелений перець для запаху. Можна додати такі спеції, як коріандр, кінза, базилік, шафран. Все залежить від ваших уподобань.
Масу ретельно перемішуємо, і ось – наш свіжий сливовий соус з вітамінчики готовий! Від перетирання блендером він все ще у збитому стані, потрібно лише трохи дати йому постояти, щоб вийшли всі бульбашки повітря.
Зберігати цей сливовий соус потрібно в холодильнику. Про запас він не робиться, а так, просто до столу, і всі зі свіжих і натуральних продуктів. Зливи майже напевно ростуть у кожного в саду, а якщо саду немає, то коштують вони недорого, і купувати їх треба не багато. Краще, коли слива має кисло – солодкий смак, а не повністю солодка. Якщо ж сливи дісталися кислі, наприклад, алича, то в рецепт потрібно додати трохи цукру для солодощі. Оцет додавати зовсім не потрібно.
Хтось, можливо, скаже, що соус для більш насиченого смаку потрібно уварити. Може бути, не сперечаюся, тільки частина вітамінів при цьому загубиться. Для більш тривалого зберігання, звичайно, соус до м’яса потрібно проварити і остудити.
Цей соус зі слив тим хороший, що робиться швидко, він дуже смачний, підходить до багатьох страв. Моя сім’я, спочатку скептично поставилася до цього рецепту, тепер від нього просто в захваті. Його взагалі можна просто помазати на хліб і їсти. Спробуйте, приготуйте і ви цей швидкий соус, і запевняю вас, він вам дуже сподобається!
Приємного апетиту і хороших рецептів вам бажає Анюта!
— СОУС ІЗ СЛИВ НА ЗИМУ – >>