Кетчуп на зиму



Кетчуп – універсальний соус, його можна додавати практично в усі страви, навіть позбавлені смаку гарніри він робить смачними і апетитними. Багато з успіхом замінюють їм томатну пасту. Кетчуп можна додавати при приготуванні риби, лазаньї, плову, піци, шашлику, картоплі і т.д.

Можливо, вас не приваблює ідея власноручного приготування кетчупу на зиму, в той час як прилавки магазинів завалені найрізноманітнішими соусами, в тому числі за досить демократичною ціною. На упаковці, звичайно, красуються добірні томати, і виробник в рекламі підтверджує той факт, що продукт чудовий. Але підступ все ж є, витратьте пару хвилин на вивчення складу, він явно не обмежується одними помідорами, серед компонентів загусники і консерванти. Якщо хочете бути впевнені, що у вас на столі якісний корисний натуральний томатний соус – приготуйте його самі в домашніх умовах.

Кетчуп на зиму домашній

Кетчуп на зиму

рецепт з помідорів і яблук

До речі, зробити домашній кетчуп дуже просто, він виходить ароматним, в міру пікантним і дуже смачним. Відмінний соус з томатів допоможе приготувати мультиварка. Яблука додадуть кетчупу приємний кислувато-солодкий смак, оцет буде використовуватися в якості консерванту, а часник подарує соусу пікантність і аромат. Якщо хочете приготувати побільше кетчупу традиційним способом на плиті, то просто збільшіть об’єм інгредієнтів в кілька разів.

Для рецепта томатного кетчупу знадобляться

Складові:

  • Помідори – 1 кг,
  • Цибулина велика,
  • Зелене яблуко,
  • Цукор – 2 столові ложки,
  • Сіль – 1,5 столові ложки,
  • Перець чорний мелений – за смаком,
  • Часник – 2 зубчики,
  • Оцет 9% – 2 столові ложки.

Процес приготування:

Кетчуп на зиму рецептПомідори миємо, ріжемо на дольки, видаляючи серцевину. Яблуко і цибулю подрібнюємо також крупно. Розміщуємо в чашу мультиварки.

Домашній кетчуп на зиму рецептСолимо, перчимо, додаємо цукор. За бажанням можна додавати улюблені приправи або сухі подрібнені трави.

Домашній кетчуп рецептПеремішуємо. Закриваємо кришку і вибираємо режим плов.

Кетчуп в мультиварціЧерез годину вимикаємо мультиварку. Якщо виділиться багато соку, його можна злити, так кетчуп вийде більш густим. Однак багато рідини може і не бути зовсім, все залежить від сорту томатів і яблук.

Кетчуп з яблукамиПерекладаємо все в іншу чашу.

томатний кетчупЗа допомогою блендера подрібнюємо масу до стану пюре. Пробуємо на смак. Якщо не вистачає солі або цукру, додаємо до смаку.

Томатний кетчуп рецептЯ додала роздавлений часник. На цьому ж етапі додаємо в томатний кетчуп оцет, якщо плануєте робити соус як заготовки на зиму і закрити його в банки.

Кетчуп на зиму домашнійТоді вміст потрібно закип’ятити ще раз. Тим часом стерилізуємо банки і кришки.

консервований кетчупРозливаємо домашній кетчуп по банках, закупорюють і даємо охолонути в перевернутому стані. Консервований кетчуп прибираємо на зиму в прохолодне темне місце.

Якщо ви вирішили приготувати соус в невеликій кількості до столу, то оцет можна не додавати. Зберігати його можна в холодильнику до декількох днів.

Домашній кетчуп дуже смачний! Спробуйте і ви полюбите його смак, тим більше готувати його так просто. За рецепт і фото дякуємо Світлану Кисловський.

Можливо, вам сподобається зимовий сливовий соус:

Соус сливовий на зиму Як зробити сливовий соус на зиму – >>

Приємного апетиту і хороших рецептів!