Соуси чудесним чином облагороджують смак будь-якої страви і додають йому нові смакові відтінки. Крім того, вони допомагають шлунку перетравлювати важкі м’ясні делікатеси. Покликання хорошого соусу – вдало підкреслити достоїнства блюда і при необхідності навіть приховати його вади. Нерідко соуси виступають головним ароматичним і смаковим компонентом страви. У такому випадку від його якості залежить сприйняття, і навіть смакові якості вашого кулінарного шедевра. Така заправка зі слив, додана в помірній кількості в блюдо, порадує багатогранністю смаку.
Томатні соуси виступають особливою категорією, їх люблять італійці, мексиканці, іспанці, грузини. Багато хто приходить в захват від соусу зі слив і помідорів.
Пропоную приготувати сливовий соус з часником і томатом. Його можна закрити на зиму або зварити невелику кількість і вжити протягом декількох днів.
Смачний сливовий соус
За смаком складно відразу вгадати, що в складі присутні сливи, заправка виходить кислувато-солодкою і відмінно доповнює будь-яку м’ясну страву. Червоний перець надає йому приємну гірчинку. В такому соусі відмінно виходить запечена рибка і м’ясо, його можна подавати до макаронів і шашлику.
Особливо в пошані сливовий соус взимку, коли хочеться чогось смачненького, а організм вимагає вітамінів. Зробити заправку про запас нескладно, інгредієнти для її приготування можна відшукати на кожному ринку за прийнятною ціною, або на дачній городі, якщо такий є.
Складові:
- Зливи або алича – 2 кг;
- Часник-150 гр .;
- Горький червоний перець 2-3 шт .;
- Цукор – 200 гр .;
- Сіль-2ст.л .;
- Томатна паста або краснодарський соус – 3ст. л.
Процес приготування:
Підготуйте компоненти згідно зі списком. Зливи промийте, видаліть кісточки. Часник очистіть від лушпиння. У гіркого перцю видаліть насіння і серцевину.
Пропустіть всі інгредієнти через м’ясорубку, додайте томатну пасту, сіль, цукор, посоліть.
Варіть на слабкому вогні 20 хвилин, періодично помішуючи, кришкою не закривайте його.
Банки і кришки простерилизуйте, розкладіть по ним гарячий соус, закатати під ключ або закрийте гвинтовими кришками. Остуджують банки, закутавши, в перевернутому стані.
Як бачите все дуже просто.
Поради
Можна зробити соус більш ароматним, якщо додати в нього селера, базилік, і шафран. Деякі господині вважають за краще попередньо знімати з слив шкірку. Якщо хочете наслідувати їхній приклад, то киньте фрукти ненадовго в киплячу воду, дістаньте і акуратно звільніть від шкірки, вона легко зніметься. Після цього видаліть кісточки і дотримуйтесь вказівок рецепта.
У класичному варіанті цей соус готується зі спеціального сорту слив, нагадує загальновідому аличу. Якщо віддаєте перевагу кислуваті заправки, то візьміть її.
Закочуйте соус в маленькі баночки, так набагато практичніше, адже за раз літрову банку ви не використовуєте.
Різноманітні тефтелі, шашлик і риба виходять з цим соусом просто фантастичними. У ньому можна запікати, тушкувати: птицю, свинину, телятину і т.д. Обов’язково спробуйте цей простий перевірений на практиці рецепт однієї з варіацій ткемалі!
В одному з випусків був представлений інший рецепт соусу зі слив з додаванням імбиру і яблук:
—
За кольором і видом готові соуси нічим не відрізняються один від одного. Соус з імбиром трохи ніжніше, трохи кислі, за смаком відчувається імбир.
Приємних вам клопоту в розпал заготовок і хороших рецептів!