Соус сливовий

Соуси чудесним чином облагороджують смак будь-якої страви і додають йому нові смакові відтінки. Крім того, вони допомагають шлунку перетравлювати важкі м’ясні делікатеси. Покликання хорошого соусу – вдало підкреслити достоїнства блюда і при необхідності навіть приховати його вади. Нерідко соуси виступають головним ароматичним і смаковим компонентом страви. У такому випадку від його якості залежить сприйняття, і навіть смакові якості вашого кулінарного шедевра. Така заправка зі слив, додана в помірній кількості в блюдо, порадує багатогранністю смаку.

Томатні соуси виступають особливою категорією, їх люблять італійці, мексиканці, іспанці, грузини. Багато хто приходить в захват від соусу зі слив і помідорів.

Пропоную приготувати сливовий соус з часником і томатом. Його можна закрити на зиму або зварити невелику кількість і вжити протягом декількох днів.

Соус сливовий на зиму

Смачний сливовий соус

За смаком складно відразу вгадати, що в складі присутні сливи, заправка виходить кислувато-солодкою і відмінно доповнює будь-яку м’ясну страву. Червоний перець надає йому приємну гірчинку. В такому соусі відмінно виходить запечена рибка і м’ясо, його можна подавати до макаронів і шашлику.

Особливо в пошані сливовий соус взимку, коли хочеться чогось смачненького, а організм вимагає вітамінів. Зробити заправку про запас нескладно, інгредієнти для її приготування можна відшукати на кожному ринку за прийнятною ціною, або на дачній городі, якщо такий є.

Соус сливовий рецепт

Складові:

  • Зливи або алича – 2 кг;
  • Часник-150 гр .;
  • Горький червоний перець 2-3 шт .;
  • Цукор – 200 гр .;
  • Сіль-2ст.л .;
  • Томатна паста або краснодарський соус – 3ст. л.

Процес приготування:

Підготуйте компоненти згідно зі списком. Зливи промийте, видаліть кісточки. Часник очистіть від лушпиння. У гіркого перцю видаліть насіння і серцевину.

Пропустіть всі інгредієнти через м’ясорубку, додайте томатну пасту, сіль, цукор, посоліть.

Варіть на слабкому вогні 20 хвилин, періодично помішуючи, кришкою не закривайте його.

Банки і кришки простерилизуйте, розкладіть по ним гарячий соус, закатати під ключ або закрийте гвинтовими кришками. Остуджують банки, закутавши, в перевернутому стані.

Як бачите все дуже просто.

Поради

Можна зробити соус більш ароматним, якщо додати в нього селера, базилік, і шафран. Деякі господині вважають за краще попередньо знімати з слив шкірку. Якщо хочете наслідувати їхній приклад, то киньте фрукти ненадовго в киплячу воду, дістаньте і акуратно звільніть від шкірки, вона легко зніметься. Після цього видаліть кісточки і дотримуйтесь вказівок рецепта.

У класичному варіанті цей соус готується зі спеціального сорту слив, нагадує загальновідому аличу. Якщо віддаєте перевагу кислуваті заправки, то візьміть її.

Закочуйте соус в маленькі баночки, так набагато практичніше, адже за раз літрову банку ви не використовуєте.

Різноманітні тефтелі, шашлик і риба виходять з цим соусом просто фантастичними. У ньому можна запікати, тушкувати: птицю, свинину, телятину і т.д. Обов’язково спробуйте цей простий перевірений на практиці рецепт однієї з варіацій ткемалі!

В одному з випусків був представлений інший рецепт соусу зі слив з додаванням імбиру і яблук:

Соус зі слив на зиму

За кольором і видом готові соуси нічим не відрізняються один від одного. Соус з імбиром трохи ніжніше, трохи кислі, за смаком відчувається імбир.

Приємних вам клопоту в розпал заготовок і хороших рецептів!