Незвичайне блюдо під назвою «Кутаба» з зеленню і сиром обов’язково оцінять по достоїнству любителі зелені і цінителі корисної їжі. Адже це смачна випічка (без духовки) готується з великої кількості зелені, і потім печеться на сковороді без краплі олії. По суті, це майже чебуреки, тільки набагато корисніше і смачніше.
Готуються Кутаб з зеленню по-азербайджанські дуже легко і досить швидко. Тісто для них зможуть приготувати все, тому що сьогоднішній рецепт з фото крок за кроком детально розповість, як саме це зробити. Ну а в тому, щоб нарізати зелень для начинки, думаю, проблем не виникне!
Можна приготувати Кутаб азербайджанські із зеленню – рецепт трохи нижче, а можна додати сир або сир в начинку, гриби, квасоля, помідори, гарбуз і навіть зерна граната!
Отже, Кутаб з зеленню і сиром.
Складові:
- Вода – 150 мл
- Рослинна олія – 1 ст.л.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сіль – ½ ч.л.
- Борошно – 200-250 г
- Зелень – величезний пучок
- Цибуля – 1 шт.
- Сир – 100 г
- Рослинна олія – 1 ст.л. для смаження цибулі
- Мелений перець – щіпка
Цікаво, що подібні паляниці, як Кутаб з зеленню по-азербайджанські, є в різних кухнях світу, з деякими відмінностями: у деяких рецептах використовуються дріжджі, як в осетинських пирогах (рецепт з капустою), татарські хичіни готуються на основі кефіру, індійські алу- паратха – з житнім борошном, маслом ДХІ і величезною кількістю гострих спецій в начинці, російські коржі з зеленню – на бездріжджового тіста. Стільки різних варіацій на будь-який смак!
Як приготувати Кутаб:
Спочатку замісила тісто. Для цього в миску влила воду, рослинне масло, кинула сіль і цукор.
Додала потроху борошно – спочатку я додала півсклянки, перемішала віночком.
Потім додала ще 2 рази борошно потроху і замісила м’яке, еластичне тісто. В цілому у мене пішло 200 г борошна. Але буває, що муки потрібно трохи більше – це залежить від якості самої муки. Але багато її додавати не поспішайте, інакше вийде гумова підошва, а не м’які Кутаб. Краще довше вимісити саме тісто.
Ось такий у мене вийшов колобок.
Загорнула його в пакет і на 15 хвилин кинула в холод.
А тим часом приготувала начинку.
Лук порізала і обсмажити в олії рослинній.
Зелень посікла. Я використовувала кріп і невеликий пучок петрушки. Можна використовувати зелену цибулю, шпинат.
Коли цибуля зазолотиться, кинула до нього в сковороду рубану зелень.
І через хвилину вимкнула вогонь.
Коли зелень з цибулею трохи охололи, кинула сир. Я його не терла, так як він у мене був заморожений, а просто нарубати. Але краще потерти, звичайно. І використовувати можна будь-який сир, не обов’язково твердий.
Поперчити, і трохи підсолила начинку. Перемішала.
Охолоджене тісто розкачати – не всі відразу, а шматочок. Робити це потрібно якомога тонше, щоб тісто змогло прожаритися.
За допомогою блюдця вирізала гуртки.
Залишки знову скачала в кулю.
На одну половинку кружальця виклала начинку.
Накрила другою половинкою.
Защіпнула за допомогою вилки, щоб вийшов гарний візерунок. Так поступила з усіма вирізаними кружками і з усім тестом – поки воно не закінчилося.
Сковороду добре розігріла. Поклала Кутаб пектися, поки вони не зарум’янилися.
Вогонь середній, потім другу сторону пекла на мінімальному.
Ось і все, Кутаб з зеленню готові! це дуже смачна домашня несолодка випічка, спробуйте!
Смачного!