Щотижня в раціоні людини повинна обов’язково бути присутнім риба, так як вона багата фосфором і величезною кількістю мікроелементів, які так необхідні для життєдіяльності нашого організму. Але кожен раз варити юшку або смажити рибу, це якось банально, найкраще приготувати котлети з риби. І руки бруднити не потрібно за столом, і кісточки виймати!
Котлети з щуки
Ідеальною рибою для приготування рибних котлет вважається минтай, хек, короп, судак, тріска або ж щука. Кожна господиня має свій «козир» в рукаві, і в процесі приготування, в рибний фарш додає різні інгредієнти, для того щоб котлети з щуки вийшли соковитими і ароматними. Наприклад, такими інгредієнтами можуть бути: сир, хліб, сало, м’ясний фарш, майонез і т.д. Але класичним інгредієнтом є цибуля, який надає котлет і соковитість і чудовий аромат, ну, а якщо його ще й обсмажити в невеликій кількості рослинного масла, то котлети набудуть більш насичений смак.
Котлети з щуки з смаженою цибулею
У нашому регіоні однією з доступних риб є щука, вона м’ясиста і тому з неї виходити смачні і ніжні котлетки. Котлети з щуки з смаженою цибулею можна приготувати в духовці, в мультиварці, обсмажити на сковорідці або ж зварити на пару. Варіантів багато і кожен може вибрати для себе рецепт, який підходить саме для нього.
Для того щоб приготувати котлети з щуки з смаженою цибулею вам потрібно підготувати такі інгредієнти:
- Філе щуки – 1 кг,
- Білий хліб – 2 – 3 скибочки (близько 150 грам),
- Яйця курячі – 2 штуки,
- Цибуля ріпчаста – 2 штуки (великі),
- Цукровий пісок – ½ ч. Ложки,
- Сіль і мелений перець за смаком,
- Рослинна олія.
- Молоко для замочування хліба.
- вода,
- Цибуля ріпчаста – 1 штука,
- Лавровий лист – 1 штука,
- Запашний перець горошком – 5 штук.
Додатково для гасіння щучих котлет вам будуть потрібні:
Правильне приготування котлет з щуки з смаженою цибулею
Для початку потрібно обробити щуку, відокремити філе від великих кісток і шкіри. Потім пропустити філе через м’ясорубку з дрібними гратами.
Шматочки білого хліба потрібно залити невеликою кількістю води і залишити для розмокання.
Ріпчасту цибулю чистимо і споліскуємо в холодній воді. Потім шаткуємо дуже дрібно. Розігріваємо сковороду і наливаємо в неї одну чайну ложку рослинної олії. Потім перекладаємо цибулю в розігріте масло і обсмажуємо до красивого золотистого кольору.
У підготовлений щучий фарш додаємо розмочені шматочки хліба (з яких попередньо слід віджати всю рідину), курячі яйця, сіль і цукор. Все перемішуємо і в кінці додаємо смажену в олії цибулю. Перемішуємо.
Потім з підготовленого фаршу формуємо круглі рибні котлетки і обсмажуємо їх з двох сторін в розігрітій олії великому вогні (не до готовності, а до рум’яної скоринки).
Потім котлети перекладаємо в глибоку каструлю. Зверху викладаємо порізаний дрібними кубиками ріпчасту цибулю, лавровий лист і перець горошком. Заливаємо теплою водою, так щоб вона майже повністю покривала котлети. Накривши каструлю кришкою, ставимо котлети на самий повільний вогонь і тушкуємо їх протягом півгодини. Поки котлети гасяться, вони вберуть себе більшу частину рідини, завдяки чому і стануть ще соковитіше.
Потім котлети з щуки викладаємо на порційні тарілки і подаємо з картопляним пюре або відвареним рисом.
Також в рибний фарш для соковитості можна додати свіжі овочі, зокрема кабачок, який не має яскравого вираженого смаку, зате надає соковитість готового блюда.
Котлети з щуки
рецепт зі свинячим салом, кабачком і смаженою цибулею
Для того щоб приготувати котлети з щуки з кабачком і смаженою цибулею вам буде потрібно:
- Фарш з філе щуки – 0,5 кг,
- Сало свиняче – 100 грам,
- Ріпчасту цибулю – 1 штука,
- Кабачок свіжий – 200 грам,
- Сіль і перець мелений – за смаком,
- Рослинна олія для смаження,
- Томатна паста – 1 ст. ложка,
- вода,
- Панірувальні сухарі.
Правильне приготування котлет з щуки з кабачком і смаженою цибулею
Для початку потрібно очистити щуку від кісток і шкіри, потім пропустити філе через м’ясорубку з дрібними гратами, в результаті у вас повинно вийти 0,5 кг рибного фаршу.
Свиняче сало також як і рибу потрібно пропустити через м’ясорубку.
Ріпчасту цибулю чистимо і ріжемо дрібними кубиками. Потім обсмажуємо на сковорідці в рослинному маслі (1 ст. Ложка).
Потім свіжий молодий кабачок разом з шкіркою натираємо на середній тертці і разом з цибулею відправляємо в рибний фарш. Додаємо яйце, перець і сіль. Все ретельно перемішуємо і даємо фаршу для щучих котлет відстоятися хвилин 15 – 20.
Потім з відстояного фаршу формуємо котлети і обвалюють у панірувальних сухарях. Обсмажуємо в розігрітій олії до золотистої з двох сторін скоринки.
Також в рибні котлети для їх соковитості додають свинячий фарш. Від цього котлети стають не тільки соковитими, але ще і більш ситними. Наш покроковий фото рецепт буде якраз про те, як приготувати котлети з щуки зі свининою:
Котлети щучьі зі свинячим фаршем
Свиняче сало в цьому рецепті використовувати не будемо, тому для того щоб приготувати смачні і соковиті котлети з щуки вам буде потрібно свинина з невеликою кількістю жирового прошарку.
Складові:
- Філе щуки – 1 кг,
- Свинина (філе) – 700 г,
- Цибуля ріпчаста – 2 штуки (великий лук),
- Панірувальні сухарі,
- Масло рослинне для смаження,
- Яйце сире куряче – 1 штука,
- Сіль і спеції за смаком.
- Білий хліб – 2 скибочки,
- Молоко для замочування хліба.
Процес приготування:
Для початку потрібно відокремити філе щуки від великих кісточок. Видаляти шкіру чи ні – на ваш розсуд.
Ріпчасту цибулю потрібно очистити і порізати. Потім на вогонь ставимо сковорідку і наливаємо в неї 2 ст. ложки рослинної олії без запаху. Обсмажуємо цибулю до золотистого кольору.
Лук можна порізати крупно і потім пропустити його через м’ясорубку разом зі щукою, свининою і замоченим в молоці білим хлібом.
Пропустити рибне філе через м’ясорубку. Свинину також пропускаємо через м’ясорубку.
У великій чашці змішуємо рибний і м’ясний фарш, додаємо яйце, солимо і перчимо до смаку. Ретельно перемішуємо котлетну масу.
Потім залишаємо фарш відпочити хвилин на 15 і формуємо щучьі котлети.
У нашому рецепті вони не обвалюються ні в борошні, ні в паніровці. Якщо ви вирішите приготувати смажені котлети в паніровці, тоді панірувальні сухарі пересипаємо на плоске блюдо (замість сухарів можна використовувати борошно або манну крупу) з фаршу скачуємо невеликі кульки і акуратно обвалюють в паніровці.
Обсмажуємо рибні котлети з щуки в розпеченому маслі з двох сторін до повної готовності.
За бажанням можна загасити котлетки в будь-якому соусі, наприклад, в томатному:
Рецепт котлет з щуки в томатному соусі
Коли все котлети з риби будуть обсмажені, потрібно перекласти їх в сковороду, в якій вони смажилися, додати томатну пасту і залити невеликою кількістю води (приблизно 0,5 склянки).
Накрити сковороду кришкою і тушкувати хвилин 10 – 15 на повільному вогні. Як гарнір можна подати до таких румяненькім котлеток макарони або картопляним пюре.
Або зробити до них корисні котлети з кукурудзяної каші.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!