Салат з французькою назвою «vinaigre або ж вінегрет», що в перекладі означає «оцет», давно оселився на нашому столі. Взагалі в Європі вінегрет це не салат, а швидше за все заливка для нього, що складається з оцту, гірчиці і рослинного (оливкової) олії, а для нас це пісний салат з відварних овочів. Це дуже економічний салат, можна сказати навіть з розряду «дешево і просто», але при цьому ще й дуже смачно. Також можна вважати вінегрет «салатом на швидку руку», за умови, що у вашому холодильнику вже лежать заздалегідь відварені картопля і буряк. Вінегрет не варто довго зберігати, він дуже швидко втрачає свої смакові якості, так що не заготовляємо його про запас.
Існує безліч рецептів приготування вінегрету: з грибами, з м’ясом (ковбасою), квасолею, оселедцем. Також існує такий варіант салату з цікавою назвою «Вінегрет по-пиратски», в його склад входять: будь-солоне або ж смажене м’ясо, риба (в будь-якому вигляді), свіжі овочі і навіть фрукти (зокрема манго), а заправляють такий салат будь-яким рослинним маслом. Такий салат отримав іншу назву – «Сальмагунди», його і зараз готують у багатьох французьких провінціях, додаючи навіть різні спеції і курячі яйця.
Ніколи не вірте тим людям, які стверджують, що всі страви повинні готуватися строго за рецептом, звичайно, є такі страви, що в них не можна відійти від рецепта, але вінегрет не з цього списку. Не бійтеся – експериментуйте! Тільки так і з’являються нові рецепти. За звичкою все використовують для приготування даного салату квашену капусту і мариновані або ж солоні огірки, але так як зараз літо і у мене вже закінчилися запаси і того і іншого, то я приготувала вінегрет зі свіжою капустою та огірками. А не так давно я готувала вінегрет з морквою по-корейськи, вийшов дуже пікантний салатик.
Вінегрет з капустою і свіжим огірком
Салат дуже легкий, смачний і красивий. Замість рафінованої олії я використовувала ароматне нерафінована олія. Ви навіть не уявляєте, з яким задоволенням ми почвалав цей салатик. … Отже, приступимо.
Для того щоб приготувати річний вінегрет зі свіжою капустою вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
Складові:
- Картопля (середній) – 3 – 4 штуки,
- Буряк (середня) – 2 – 3 штуки,
- Морква (середня) – 2 штуки,
- Свіжа білокачанна капуста – 250 грам,
- Зелений горошок маринований – 200 грам (1 банка),
- Свіжі огірки (невеликі) – 3 штуки,
- Цибуля ріпчаста (великий) – 1 головка,
- Масло рослинне (нерафінована) – 5 ст. ложок,
- Цукровий пісок – 1 ч. Ложка,
- Сіль за смаком,
- Перець чорний мелений за смаком,
- Оцет столовий (9%) – 2 ст. ложки,
- Яблуко – за бажанням,
- Скибочку лимона для сервіровки.
Процес приготування:
Для початку слід відварити все овочі. Звичайно, попередньо перед варінням картоплю, моркву і буряк потрібно промити. Ви можете відварити овочі в мультиварці на пару, що буде значно швидше і смачніше.
Поки варяться овочі, потрібно буде нашаткувати дуже дрібно і тонко свіжу капусту.
Ріпчасту цибулю очищуємо і ріжемо тонкими півкільцями, змішуємо з капустою. У чашу з капустою і цибулею додаємо сіль, цукровий пісок, оцет і чорний мелений перець, потім все перемішуємо руками і злегка приминає. Ми залишаємо капусту з цибулею маринуватися, при цьому накриємо чашку кришкою. Ви можете замінити оцет лимонним соком.
Відварені в мундирі овочі слід остудити і очистити.
Порада: якщо буряк вийшла злегка недовареною, то слід її відразу залити холодною водою, закрити кришкою і залишити хвилин на 15, буряк за цей час стане набагато м’якше.
Очищені моркву і картоплю потрібно порізати дрібними кубиками.
Подрібнюємо свіжі огірки.
Всі інгредієнти перекладаємо в чашку з капустою і цибулею.
Відкриваємо консервований горошок і зливаємо всю рідину, краще використовувати для цього ситечко, щоб вся рідина вилилася і не потрапила в салат, інакше він вийде водянистий.
Тепер прийшов час додати сіль і чорний мелений перець, на ваш смак. Також на даному етапі можна додати в вінегрет яблуко, бажано використовувати яблуко кислих сортів.
Заправляємо салат ароматним рослинним маслом і все перемішуємо, не прикладайте багато зусиль, щоб овочі зберегли форму.
Ви можете також додати свіжу зелень за смаком.
Викладаємо свіжий річний вінегрет в салатник і подаємо до столу. Я виклала салат за допомогою невеликої розеточкі і прикрасила кружечком лимона.
Ось так, начебто легко, а головне швидко у вас вийшов 100% корисний салат. Пригощайте своїх близьких і друзів тільки смачними і корисними стравами. Думаю, що така закуска прикрасить ваш стіл, ну, а про пісне меню навіть розмови не веду, це просто ідеальний салат для поста.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!