Пироги всіх форм, видів і рябіють різноманітністю начинок, міцно увійшли в наше життя і вкоренилися в ній, як в якості повсякденної їжі, так і в розряді святкових страв. Традиція випікати пироги живе і розвивається, ставши вже фактично самостійним відгалуженням національної культури. Крім того, ця смачна і така багатогранна випічка кочує з однієї культури в іншу, переплітаючи кулінарні традиції різних народів і збагачуючи їх. Тонкі закриті пироги або коржі – наочний приклад того. Сьогоднішній рецепт присвячений смачним пирогів, батьківщина яких гостинна Осетія. Пиріг цей зветься Уалібах.
Осетинський пиріг з сиром і зеленню Уалібах
Основні відмінні риси осетинських пирогів – кругла форма, тонке тісто і рясна начинка. У пирозі, про який піде мова головним інгредієнтами начинки є сир і зелень. Це може бути і бурячиння, як зазначено в класичному рецепті. Але оскільки бадилля буряка доступна не цілий рік, то це може бути будь-яка інша зелень, добре поєднує з сиром.
покроковий фото рецепт
Складові:
Для тесту:
- борошно пшеничне – 500 г;
- молоко кисле або кефір 500-600 грам;
- цукор-пісок – 1 чайна ложка (з гіркою);
- сіль – трохи менше 1 чайної ложки;
- пресовані сирі дріжджі – 1 столова ложка (з гіркою);
- олія соняшникова – 1/3 чайної склянки.
Для начинки:
- зелень (або бурякова гичка) – 300 грам.
Процес приготування:
Перший і головний крок – приготувати дріжджове тісто на кефірі. Для цього робите наступне. Злегка підігрійте кисле молоко або кефір (або потримайте в теплі деякий час).
Змішайте в ємності для замісу майбутнього тесту з рослинним маслом. Потім додайте туди свіжі дріжджі, сіль і цукор, перемішайте віночком і залиште хвилин на 10-15, щоб відбулася взаємодія інгредієнтів майбутнього тесту.
Поки це відбувається, просійте борошно і додайте її в тісто невеликими порціями.
Як тільки буде досягнута необхідна консистенція, вимісити тісто.
Наступний етап – виготовлення начинки. Зелень слід подрібнити.
Потім сир натріть на крупній тертці або середньої. Зелень і сир з’єднаєте і перемішайте.
Дочекайтеся, коли підійде тісто.
Сформуйте з нього невеликі кульки. Тепер з такого ось грудочки руками (НЕ качалкою) зробіть корж товщиною близько 5 міліметрів. Зверху на корж викладіть 2 столові ложки вашої начинки. Краї коржика стягніть до центу і з’єднайте їх. Потім, знову ж таки, за допомогою рук розрівняйте корж та, щоб вона придбала круглу форму, і начинка рівномірно розподілилася по всьому її об’єму. Зверху в центрі обов’язково залиште круглий отвір.
Випікати осетинські пироги можна кількома способами: на сухій сковороді, в духовці або мультиварці.
Для духових пирогів металевий лист гарненько змастіть рослинною олією, потім викладіть на нього ваші заготовки кількох осетинських пирогів. Надішліть деко в розігріту до 200 градусів духовку, і випікайте пироги до моменту появи золотистої скоринки.
От і все. Осетинський пиріг з сиром і зеленню буряка для приємного чаювання готовий!
Спробувавши одного разу цю ароматну і таку смачну випічку, ви захочете приготувати її ще не раз. Приємного вам апетиту!