Тонке, ніжне, просмажене тісто і ситна, соковита начинка з насиченим смаком – так виглядають справжні осетинські пироги.
Круглі коржі з тіста з різноманітною начинкою – подібне блюдо є практично в кожній країні: в Індії – алу паратха, на Кавказі – хичіни, а ще татарські кистибиі, італійські пьядину, турецькі гезлеме, казахська і киргизька катам – все рецепти гарячих коржів дуже схожі один на одного. Таку закуску можна приготувати з будь-якою начинкою (для різних смаків і цілей) – взяти з собою в дорогу краще корж з овочевою начинкою, як наш осетинський пиріг з капустою і сиром, також можна загорнути всередину бурякове бадилля, шпинат, цибуля порей або молодий часник, як в рецепті коржів з зеленню на сковороді. А ще можна загасити гарбуз зі спеціями, обсмажити гриби з цибулею, відварити квасолю – все це теж підійде в якості смачної начинки.
До слова, осетинський пиріг з капустою і сиром правильно називається кабускаджін – тут обов’язково потрібно подрібнити капусту, щоб начинка вийшла дуже ніжною і соковитою, а сир найкраще використовувати адигейський (або панир), той, що готується без сичужного ферменту.
Пропоную і вам зробити дуже смачний, ароматний і ніжний осетинський пиріг з капустою – рецепт з фото покроково допоможе приготувати страву без труднощів і без зайвих питань.
Складові:
Для тесту:
- Дріжджі – 1 ч.л .;
- Цукор – 1 ч.л;
- Борошно – 4 ст. + Борошно для присипки;
- Сіль -1 ч.л.
- Вода – 1 ст;
- Рослинна тісто – 3 ст.л .;
- Молоко – 1 ст.
Для начинки:
- Капуста – 900 г;
- Сир (адигейський, бринза, сулугуні) – 600 м
- Рослинна олія для смаження;
- Кріп – 30 г;
- Сіль і чорний перець за смаком.
- Вершкове масло для змазування.
Смачний осетинський пиріг з капустою
тісто
У теплу воду (1/4 склянки) додайте цукор, дріжджі, перемішайте.
Через три хвилини додайте 1-2 столових ложки борошна, все розмішайте до однорідності.
Якщо дріжджі добрі, то через 15 хвилин маса повинна спіниться.
У глибоку чашку просійте всю муку, додайте сіль, розмішайте.
В середині зробіть поглиблення вилийте дріжджову суміш, попередньо долив туди води до повного склянки і молоко.
Починайте замішувати дуже м’яке, липке тісто. Працювати з таким тісто складно, але зате пироги з нього виходять дуже повітряні. Коли тісто придбає однорідну консистенцію, його необхідно буде добре вимісити. Щоб було простіше з ним працювати, поступово додайте рослинне масло. Місити треба довго 15-20 хвилин. Тісто в кінці замісу стане як гумка і практично перестане липнути.
Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште підходити на 1-1,5 години.
начинка
Нашинкуйтекапусту досить дрібно.
Тушкуйте капусту на невеликій кількості рослинного масла. Спочатку 5 хвилин при відкритій кришці, потім додайте трохи води, накрийте кришкою і періодично помішуючи, доведіть капусту до м’якості. Капусту перекладіть в миску, остудіть.
Сир (можна використовувати суміш з сирів) натріть на крупній тертці.
З’єднайте капусту і сир, додайте сіль і чорний перець, нарізаний кріп.
Розділіть начинку на три рівні частини і сформуйте 3 кулі.
формування пирога
Тісто розділіть на три рівні частини. Викладіть на подпиленний борошном поверхню, розтягніть в коржик. На середину викладіть начинку.
Зберіть тісто в кисет, зверху тісто заліпите.
Тепер сформуйте коржик діаметром 30 см.
Зробіть невеликий отвір в середині пирога.
Змастіть пиріг вершковим маслом.
Випікайте пироги при температурі 220ºС близько 30 хвилин до золотистого кольору. Готові коржі змастіть вершковим маслом.
Смачного!