Млинці – страва просте у виконанні, відоме всім нам з спокон віків. Варіантів їх приготування так багато і вони настільки різні, що без перебільшення можна говорити про те, що тільки з рецептів цієї нехитрої у всіх сенсах випічки можна скласти окремий кулінарний збірник. Самим звичним в повсякденному житті, так би мовити, класичним варіантом є млинці на воді або молоці. А сьогодні хотілося б більш детально зупинитися на рецептах, в яких ключовою складовою є молочна сироватка. Пропонуємо вам на вибір товсті і тонкі млинці на сироватці.
Щоб порадувати свою сім’ю смачними пишними млинцями, досить використовувати звичайну молочну сироватку. Вона напевно у вас є, якщо ви готуєте в домашніх умовах сир. Млинці за таким рецептом виходять не просто товстими, але і дуже м’якими. Смак і аромат вони мають незрівнянний!
Млинці на сироватці товсті без дріжджів
покроковий фото рецепт приготування пишних млинців
Такі товсті млинці на сироватці можна подавати з густим повидлом, джемом. Гарні вони і зі сметаною. Тим, хто не пробував готувати такі пишні млинці, обов’язково варто спробувати їх зробити.
- борошно пшеничне – 500 г;
- сироватка – 700 мл;
- яйця курячі – 3 шт .;
- цукровий пісок – 4 ст. л .;
- ода харчова – 1 ст. л .;
- сіль – 1 ч. л .;
- рослинне масло – 3 ст. л.
Для приготування млинців на сироватці слід взяти глибоку каструлю. Підійде ємність об’ємом 2 літри. У неї розбити курячі яйця. Відразу ж додати трохи солі і цукровий пісок.
Збити так, щоб додані інгредієнти перемішалися між собою.
Всипати в яєчну суміш харчову соду.
Сироватку слід підігріти до теплого стану і влити в каструлю. Маса при цьому почне пінитися. Цей процес відбувається через реакцію нейтралізації між содою і сироваткою. Саме вона робить млинці пишними і повітряними.
Всипати трохи борошна і ретельно розмішати.
Порційно ввести в млинцеве тісто всю муку, розмішуючи так, щоб не було ніяких грудок.
Влити трохи рослинного масла, перемішати. Дати тісту постояти близько півгодини.
Сковороду тонко змастити олією, нагріти. На дно вилити ополоник тесту, розподілити його по поверхні.
Коли на млинці з’явиться безліч повітряних бульбашок, його слід перевернути. Протилежну сторону також зарум’янити до красивого золотистого кольору.
Такі млинці для подачі слід покласти в стопку і полити розтопленим вершковим маслом.
Тонкі млинці на сироватці
Думаю, багато господинь балують своїх домочадців сиром домашнього приготування, а неминучим результатом його виготовлення є сироватка, яка послужить прекрасною основою для ваших млинців.
Не пошкодуйте часу, і нагодуйте ваших рідних апетитними млинцями. Повірте, вони будуть вам вдячні.
Для приготування знадобляться
Складові:
- сироватка молочна – 1.3 л,
- яйце – 3 штуки,
- борошно – 700 грам,
- сіль і сода – по 1 щіпці,
- цукор 2-5 ст. ложок,
- соняшникова олія – 5 ст. л.
Процес приготування:
Насамперед розбийте в миску яйця. Їх може бути не три, а два (якщо ви вирішите заощадити), але, як говорить народна мудрість – кашу маслом не зіпсуєш, тому яєць краще не шкодуйте. Вони безпосередньо впливають на якість ваших майбутніх млинців на сироватці, а саме – пов’язують тісто.
У яйця додайте сіль і цукор. Кількість цукру корегуйте в залежності від того, яку начинку ви надалі плануєте загортати в млинці. Якщо начинка буде солодкою – додайте більше цукру, якщо начинка буде, наприклад, м’ясний, то від цукру можете в принципі відмовитися. У солодкі млинці можна додати ванілін для додання аромату.
Збийте яйця з сіллю і цукром. Це можна робити звичайним віночком, а можна використовувати міксер. Додайте в отриману суміш соду.
Влийте частина сироватки, тоді вона погасить соду.
Додайте рослинне масло, тоді млинці не будуть приставати до сковороди. Знову перемішайте до появи на поверхні бульбашок.
І в процесі перемішування поступово досипати просіяне борошно.
Тісто має бути схожим більше на те, з якого роблять оладки. Досягніть відсутності грудочок.
Потім додайте залишок сироватки. Чим густіше буде тісто, тим товщі в результаті будуть виходити з нього млинці, тому стежте за тим, щоб сироватки було досить, так як рецепт передбачає саме тонкі млинці.
Зауважимо, що тісто має постояти близько 20 хвилин – за цей час повинна набрякнути клейковина у муки.
А тепер випікайте млинці на сковороді, змащеній маслом або шматочком сала.
Млинці важливо злегка підрум’янити на другій стороні, щоб вони не пересушувати на сковороді.
Поради по начинці:
Якщо страва не солодке, то це може бути сир, обсмажений м’ясний фарш або дрібно нарізану тушкована куряча грудка. Це можуть бути відварені яйця з зеленню. Цікавий варіант начинки – печінку з цибулею і морквою, які попередньо слід обсмажити.
Ну, а для солодких млинців підійде сир з родзинками, варення або фрукти.
Млинці можуть стати відмінною основою для млинцевого торта, наприклад, із заварним кремом або фруктами. А ще з них вийдуть відмінні роли, наприклад, з червоною рибою і вершковим сиром, а можна навіть з овочами (тут в якості начинки використовується рис, солодкий перець і огірок). Або солодкі – з сиром маскарпоне і фруктами.
Як бачите, варіантів страв з млинців не просто багато. Їх безліч.
Навіть з маслом і варенням ці млинці дуже гарні!
Приємного вам апетиту і нових ідей!