Аджику готують в казані або товстостінної посуді. З появою мультиварки цю приправу стали готувати в ній. У розділі заготовок на зиму у нас сьогодні аджика в мультиварці.
Аджика в мультиварці
Аджика – блюдо кавказької кухні. Спочатку її готували з перцю, часнику, солі, додаючи в неї різні ароматні трави, популярні на Кавказі: коріандр, пажитник, хмелі-сунелі. Поступово аджику стали готувати і в інших регіонах. Місцеві кухарі і домогосподарки, проявивши вільність, стали додавати в аджику інші овочі, враховуючи особливості національних кухонь. Так з’явилася аджика з помідорів, аджика з яблуками, кабачками і навіть аджика зі слив. Гостроту аджике надають гіркий перець і часник, тому господиня сама повинна визначити їх кількість, враховуючи побажання домочадців. Перед вами рецепт домашньої аджики з помідорів і часнику з гірким перцем.
Щоб домогтися потрібної густоти, аджику варять не менше години. Програма гасіння в мультиварці виставлена таким чином, що навіть густа аджика в ній не пригорає.
покроковий фото рецепт приготування аджики з помідорів в мультиварці Polaris
Складові:
- помідори стиглі, м’ясисті – 1,5 кг;
- часник – 3 великі головки;
- перець червоний гіркий – 2 шт .;
- цукровий пісок – 1 ст. л .;
- сіль – 1 ст. л .;
- петрушка, кріп, кінза – середній пучок;
- мелений коріандр – 1 ст. л .;
- соняшникова олія рафінована – 100 мл;
- оцет 5% – 50 мл.
Процес приготування:
Всі овочі вимийте. У перцю обріжте плодоніжки, видаліть насіння.
Хоч перець і не дуже пекучий, працювати потрібно в рукавичках, тому що його сік надовго в’їсться в шкіру рук, і при щонайменшому дотику до обличчя ви будете відчувати печіння. Очистіть від лушпиння часник. Обполосніть зубчики холодною водою.
Помідори розрізати на кілька частин, одночасно вирізаючи плодоніжки. Перекрутити їх через м’ясорубку.
В інший посуд перекрутити через м’ясорубку зубчики часнику і червоний перець.
До речі, ця аджика виходить в міру гострої. Якщо ви хочете додати гостроти, замість червоного перцю візьміть перець чилі. У чашу мультиварки налийте томатну масу.
Опустіть кришку. Встановіть програму «Гасіння» на 2 години. Натисніть кнопку «Старт».
Нехай вас не лякає тривалість варіння. Гасіння в мультиварці відбувається в щадному режимі, воно не вплине на якість продукції. Під час гасіння томатне пюре періодично помішуйте спеціальної ложкою. Приблизно через годину в пюре додайте сіль і цукор.
Влийте соняшникову олію. Добре перемішайте.
Знову закрийте мультиварку кришкою, продовживши гасіння. Подрібніть зелень.
За півгодини до кінця варіння висипте її в чашу, додавши також мелений коріандр.
У самому кінці приготування влийте оцет.
Поки ваша аджика буде варитися, вимийте банки з содою, потім сполосніть їх гарячою водою. Банки поставте в холодну духовку на решітку, виставте температуру 150-160 °. Стерилізують 20 хвилин. Кришки складіть в каструлю з водою і прокип’ятіть. Дістаньте банки з печі, залиште в перевернутому вигляді на столі.
Коли сигнал сповістить вас про закінчення гасіння, відкрийте кришку мультиварки. Розфасуйте киплячу аджику в банки.
Герметично закрийте кришками.
Залиште банки з аджикою в перевернутому вигляді до повного охолодження, ретельно укутавши їх ковдрою.
Потім приберіть домашню аджику в прохолодне місце. З цієї кількості продуктів у вас вийде дві баночки по 800 г смачною, дуже ароматною аджики.
Як приготувати аджику в мультиварці розповіла Загайнова Аліна Станіславівна, фото автора