Поєднання кокоса зі свіжими овочами може здатися непростим і навіть трохи дивним, адже багато хто звик додавати кокосову стружку в солодкі страви, але ніяк не в гострий овочевий салат. Для нас таке блюдо – екзотика, а для жителів острова Шрі-Ланка – повсякденне, звичне блюдо.
Coconut sambol – кокосовий самбол (самбал) – традиційний салат з дрібної кокосової стружки з перцем чилі, Мальдівської сушеною рибою (в нашому салаті риби не буде), червоною цибулею, часником, соком лайма і сіллю. До такого набору стандартних інгредієнтів часто додають свіжі овочі або зелень: помідори, огірки, редиску, кан-кунг (morning glory), зелена цибуля та ін.
Кокосовий самбол – це дуже гострий, пекучий салат. Тому подавати його найкраще до рису, пісним коржикам, відварного картоплі або іншим прісним страв.
Складові:
- 2-3 ст. л. свіжої кокосової стружки
- 2 великих стиглих помідора або 5-6 дрібних
- 1 червона цибуля
- 2-3 зубчики часнику
- 0,5 ч. Л. спеції каррі
- 1 свіжий перець чилі (буде гостро!)
- 1/2 лайма чи 1/4 лимона – тільки сік
- сіль за смаком
Салат з кокосової стружки з помідорами
Натираємо на дрібній тертці або за допомогою блендера або кухонного комбайна свіжий кокос. Стружка повинна бути дуже дрібною.
Нарізаємо тонкими кільцями цибулю, дрібним кубиком часник.
Потім помідори.
Додаємо перець чилі, його можна нарізати тонкими кільцями. Спочатку додайте тільки половину чилі або чверть, адже навіть з такою кількістю перцю coconut sambol вийде дуже гострим.
Змішуємо з меленим каррі, сіллю, соком лимона. Інгредієнти можна гарненько перемішати ложкою, не боячись розчавити соковиті помідори.
Гострий салат з кокосової стружки з помідорами готовий.
Смачного!