Coconut tomato sambol – гострий салат з кокосової стружки з помідорами



Поєднання кокоса зі свіжими овочами може здатися непростим і навіть трохи дивним, адже багато хто звик додавати кокосову стружку в солодкі страви, але ніяк не в гострий овочевий салат. Для нас таке блюдо – екзотика, а для жителів острова Шрі-Ланка – повсякденне, звичне блюдо.

Коконат самбол

Coconut sambol – кокосовий самбол (самбал) – традиційний салат з дрібної кокосової стружки з перцем чилі, Мальдівської сушеною рибою (в нашому салаті риби не буде), червоною цибулею, часником, соком лайма і сіллю. До такого набору стандартних інгредієнтів часто додають свіжі овочі або зелень: помідори, огірки, редиску, кан-кунг (morning glory), зелена цибуля та ін.

Кокосовий самбол – це дуже гострий, пекучий салат. Тому подавати його найкраще до рису, пісним коржикам, відварного картоплі або іншим прісним страв.

Складові:

  • 2-3 ст. л. свіжої кокосової стружки
  • 2 великих стиглих помідора або 5-6 дрібних
  • 1 червона цибуля
  • 2-3 зубчики часнику
  • 0,5 ч. Л. спеції каррі
  • 1 свіжий перець чилі (буде гостро!)
  • 1/2 лайма чи 1/4 лимона – тільки сік
  • сіль за смаком

Салат з кокосової стружки з помідорами

Натираємо на дрібній тертці або за допомогою блендера або кухонного комбайна свіжий кокос. Стружка повинна бути дуже дрібною.

Кокосова стружка

Нарізаємо тонкими кільцями цибулю, дрібним кубиком часник.

Цибулю і часник

Потім помідори.

Помідори для салату

Додаємо перець чилі, його можна нарізати тонкими кільцями. Спочатку додайте тільки половину чилі або чверть, адже навіть з такою кількістю перцю coconut sambol вийде дуже гострим.

Змішуємо з меленим каррі, сіллю, соком лимона. Інгредієнти можна гарненько перемішати ложкою, не боячись розчавити соковиті помідори.

Салат з стружки з помідорами

Гострий салат з кокосової стружки з помідорами готовий.

Смачного!