М'ясо і птиця

Буглама – 7 рецептів, які варто приготувати

Буглама – це більше, ніж просто їжа. Це традиція, затишок і теплі сімейні вечори, коли всі збираються за столом, щоб насолодитися ароматним, ніжним м’ясом і насиченим смаком овочів. Кожна господиня або господар готує бугламу по-своєму, додаючи щось від себе: хтось любить більше спецій, хтось кладе аличу для легкої кислинки, а хтось не уявляє страву без солодкого перцю. Сьогодні ми зібрали для вас 7 рецептів цієї приголомшливої страви, щоб кожен знайшов саме той варіант, який захочеться приготувати знову і знову. Запахи, смаки, текстури – буглама підкорить вас із першого шматочка!

Буглама – азербайджанська святкова страва

Буглама

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 4-5 шт. (нарізати чверть кільцями)
  • Телятина (грудинка з кісточкою) – 1,5 кг (розділити на великі шматки)
  • Часник – 5-6 зубків (цілими зубчиками)
  • Перець болгарський (жовтий і червоний) – 2 шт. (нарізати кільцями)
  • Помідори – 3-4 шт. (очищені, нарізати півкільцями)
  • Гострий перець чилі – 2 шт. (цілими стручками)
  • Кінза, кріп, петрушка – по 1 невеликому пучку (дрібно нарізати)
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком
  • Коріандр (мелений) – 1 ч. л.
  • Куркума – 0,5 ч. л. л.

Приготування: На дно холодного казана покладіть шар цибулі. Злегка посоліть і додайте перець. Потім викладіть м’ясо, знову посоліть, поперчіть і додайте коріандр і куркуму. Зверху покладіть ще шар цибулі, присоліть, додайте часник, болгарський перець, помідори та чилі. Завершіть зеленню. Тушкуйте на середньому вогні 2-2,5 години без додавання води, страва готується у власному соку. Подавайте гарячим, прикрасивши свіжою зеленню.

Ароматна азербайджанська буглама

Буглама

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 4 шт. (нарізати кільцями)
  • Баранина (з кісточкою) – 1 кг (великі шматки)
  • Помідори – 3 шт. (нарізати кільцями)
  • Часник – 6 зубків (цілими)
  • Болгарський перець – 2 шт. (нарізати кільцями)
  • Сіль – за смаком
  • Чорний перець – за смаком
  • Зелень (кінза, кріп, петрушка) – по пучку (дрібно нарізати)
  • Вода – 50 мл

Приготування: Обсмажте цибулю на сковороді до золотистого кольору. У казан викладіть шарами цибулю, часник, перець, помідори, зелень та інші овочі. Зверху покладіть баранину, посоліть, поперчіть, додайте трохи води. Накрийте кришкою і тушкуйте 40-60 хвилин на слабкому вогні, поки м’ясо не стане м’яким і ароматним. Подавайте гарячим, прикрасивши свіжою зеленню.

Буглама з яловичиною

Буглама

Інгредієнти:

  • Яловичина (з кісточкою) – 1,5 кг (порційні шматки)
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт. (нарізати півкільцями)
  • Помідори – 3 шт. (нарізати півкільцями)
  • Болгарський перець – 2 шт. (кільця)
  • Сіль – за смаком
  • Чорний перець – за смаком
  • Перець горошком – 5-6 шт.
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Сушена алича – 5-6 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Зелень (кінза, кріп, петрушка) – 1 пучок (крупно нарізати)
  • Топлене вершкове масло – 1 ст. л.
  • Вода – 100 мл

Приготування: У казан із товстими стінками покладіть шарами м’ясо, цибулю, помідори та болгарський перець. Кожен шар посоліть, поперчіть, додайте куркуму, перець горошком і сушену аличу. Повторіть шари. Завершіть зеленню, додайте лавровий лист, вершкове масло і трохи води. Томіть страву 3 години на слабкому вогні під кришкою. Подавайте гарячим, насолоджуючись м’яким, соковитим м’ясом, просоченим ароматами овочів і спецій.

Буглама з овочами

Буглама

Інгредієнти:

  • М’ясо – 500 г (великі шматки)
  • Картопля – 1 кг (ціла або половинки)
  • Цибуля – 250 г (півкільця)
  • Курдюк – 90 г (пласти)
  • Перець солодкий – 500 г (на 4 частини)
  • Баклажан – 400 г (великі кола)
  • Помідори – 500-600 г (різати над казаном)
  • Петрушка – 1 пучок (дрібно нарізати)
  • Сіль – 2 ст. л. л.

Приготування: У холодний казан першим шаром викладіть курдюк, потім м’ясо. Додайте шар цибулі, картоплі, баклажанів і солодкого перцю. Завершіть помідорами, нарізаними над казаном. Посоліть, посипте зеленню і накрийте кришкою. Варіть на середньому вогні (близько 1,5 годин), поки м’ясо та овочі не стануть м’якими.

Буглама з баранини

Буглама

Інгредієнти:

  • Баранина (м’якоть і гомілка) – 1 кг (великі шматки)
  • Курдюк – 200 г (нарізати пластами)
  • Цибуля – 3 шт. (півкільця)
  • Солодкий перець – 2-3 шт. (великі шматки)
  • Помідори – 4-5 шт. (крупно нарізати)
  • Гострий перець – 3 шт. (цілком)
  • Айва – 1 шт. (часточки, за сезоном)
  • Лимон – 1 шт. (сік)
  • Зелень (кінза, базилік) – 1 пучок (дрібно нарізати)
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Вода – 100 мл

Приготування: Викладіть курдюк на дно казана, зверху шарами баранину, цибулю, солодкий перець, помідори та айву. Додайте гострий перець, зелень, сік лимона і трохи води. Накрийте кришкою, готуйте на слабкому вогні 2 години. Страва томиться у власному соку, насичуючись ароматами овочів і спецій. Смачного!

Буглама з баранини з чорносливом і курагою

Буглама

Інгредієнти:

  • Баранина (м’якоть, ребра, лопатка) – 4 кг
  • Курдюк – 200 г (невеликі шматочки)
  • Цибуля – 3 шт. (кільця)
  • Солодкий перець – 3 шт. (кільця)
  • Помідори – 4-5 шт. (великі шматки)
  • Гострий перець – 2 шт. (цілком)
  • Чорнослив – 100 г
  • Курага – 100 г
  • Зелень (петрушка) – 1 пучок
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Коріандр – 1 ч. л.
  • Чорний перець (горошком) – 1 ч. л. л.
  • Шафран – 1 щіпка (або куркума).

Приготування: У холодний казан викладіть шарами цибулю і солодкий перець, додайте м’ясо, посипте спеціями. Між шарами покладіть чорнослив, курагу та курдюк. Верхній шар зробіть із помідорів і зелені. Готуйте на середньому вогні 2 години під кришкою у власному соку. Наприкінці додайте шафран, дайте настоятися 10 хвилин. Смачного!

Буглама з баранини в афганському казані

Буглама

Інгредієнти:

  • Баранина – 2 кг (м’якоть, ребра, задня ніжка)
  • Курдюк – 200 г (нарізати пластами)
  • Цибуля – 2 шт. (кільця)
  • Солодкий перець – 3 шт. (кільця)
  • Помідори – 4 шт. (кільця)
  • Гострий перець – 2 шт. (цілком)
  • Часник – 1 головка (цілими зубчиками)
  • Молода картопля – 500 г (цілком або половинками)
  • Зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля) – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Чорний перець (горошком) – 1 ч. л. л.
  • Шафран – 1 щіпка
  • Вода – 200 мл.

Приготування: На дно холодного афганського казана викладіть курдюк, потім шарами додайте цибулю, солодкий перець, баранину, часник, картоплю і помідори. Посоліть, поперчіть, додайте зелень і шафран. Влийте воду, закрийте казан кришкою. Готуйте на середньому вогні 2 години. Після охолодження під кришкою подавайте з бульйоном та овочами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *