Буглама – 7 рецептів, які варто приготувати
Буглама – це більше, ніж просто їжа. Це традиція, затишок і теплі сімейні вечори, коли всі збираються за столом, щоб насолодитися ароматним, ніжним м’ясом і насиченим смаком овочів. Кожна господиня або господар готує бугламу по-своєму, додаючи щось від себе: хтось любить більше спецій, хтось кладе аличу для легкої кислинки, а хтось не уявляє страву без солодкого перцю. Сьогодні ми зібрали для вас 7 рецептів цієї приголомшливої страви, щоб кожен знайшов саме той варіант, який захочеться приготувати знову і знову. Запахи, смаки, текстури – буглама підкорить вас із першого шматочка!
Буглама – азербайджанська святкова страва
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста – 4-5 шт. (нарізати чверть кільцями)
- Телятина (грудинка з кісточкою) – 1,5 кг (розділити на великі шматки)
- Часник – 5-6 зубків (цілими зубчиками)
- Перець болгарський (жовтий і червоний) – 2 шт. (нарізати кільцями)
- Помідори – 3-4 шт. (очищені, нарізати півкільцями)
- Гострий перець чилі – 2 шт. (цілими стручками)
- Кінза, кріп, петрушка – по 1 невеликому пучку (дрібно нарізати)
- Сіль – за смаком
- Чорний мелений перець – за смаком
- Коріандр (мелений) – 1 ч. л.
- Куркума – 0,5 ч. л. л.
Приготування: На дно холодного казана покладіть шар цибулі. Злегка посоліть і додайте перець. Потім викладіть м’ясо, знову посоліть, поперчіть і додайте коріандр і куркуму. Зверху покладіть ще шар цибулі, присоліть, додайте часник, болгарський перець, помідори та чилі. Завершіть зеленню. Тушкуйте на середньому вогні 2-2,5 години без додавання води, страва готується у власному соку. Подавайте гарячим, прикрасивши свіжою зеленню.
Ароматна азербайджанська буглама
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста – 4 шт. (нарізати кільцями)
- Баранина (з кісточкою) – 1 кг (великі шматки)
- Помідори – 3 шт. (нарізати кільцями)
- Часник – 6 зубків (цілими)
- Болгарський перець – 2 шт. (нарізати кільцями)
- Сіль – за смаком
- Чорний перець – за смаком
- Зелень (кінза, кріп, петрушка) – по пучку (дрібно нарізати)
- Вода – 50 мл
Приготування: Обсмажте цибулю на сковороді до золотистого кольору. У казан викладіть шарами цибулю, часник, перець, помідори, зелень та інші овочі. Зверху покладіть баранину, посоліть, поперчіть, додайте трохи води. Накрийте кришкою і тушкуйте 40-60 хвилин на слабкому вогні, поки м’ясо не стане м’яким і ароматним. Подавайте гарячим, прикрасивши свіжою зеленню.
Буглама з яловичиною
Інгредієнти:
- Яловичина (з кісточкою) – 1,5 кг (порційні шматки)
- Цибуля ріпчаста – 4 шт. (нарізати півкільцями)
- Помідори – 3 шт. (нарізати півкільцями)
- Болгарський перець – 2 шт. (кільця)
- Сіль – за смаком
- Чорний перець – за смаком
- Перець горошком – 5-6 шт.
- Куркума – 1 ч. л.
- Сушена алича – 5-6 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Зелень (кінза, кріп, петрушка) – 1 пучок (крупно нарізати)
- Топлене вершкове масло – 1 ст. л.
- Вода – 100 мл
Приготування: У казан із товстими стінками покладіть шарами м’ясо, цибулю, помідори та болгарський перець. Кожен шар посоліть, поперчіть, додайте куркуму, перець горошком і сушену аличу. Повторіть шари. Завершіть зеленню, додайте лавровий лист, вершкове масло і трохи води. Томіть страву 3 години на слабкому вогні під кришкою. Подавайте гарячим, насолоджуючись м’яким, соковитим м’ясом, просоченим ароматами овочів і спецій.
Буглама з овочами
Інгредієнти:
- М’ясо – 500 г (великі шматки)
- Картопля – 1 кг (ціла або половинки)
- Цибуля – 250 г (півкільця)
- Курдюк – 90 г (пласти)
- Перець солодкий – 500 г (на 4 частини)
- Баклажан – 400 г (великі кола)
- Помідори – 500-600 г (різати над казаном)
- Петрушка – 1 пучок (дрібно нарізати)
- Сіль – 2 ст. л. л.
Приготування: У холодний казан першим шаром викладіть курдюк, потім м’ясо. Додайте шар цибулі, картоплі, баклажанів і солодкого перцю. Завершіть помідорами, нарізаними над казаном. Посоліть, посипте зеленню і накрийте кришкою. Варіть на середньому вогні (близько 1,5 годин), поки м’ясо та овочі не стануть м’якими.
Буглама з баранини
Інгредієнти:
- Баранина (м’якоть і гомілка) – 1 кг (великі шматки)
- Курдюк – 200 г (нарізати пластами)
- Цибуля – 3 шт. (півкільця)
- Солодкий перець – 2-3 шт. (великі шматки)
- Помідори – 4-5 шт. (крупно нарізати)
- Гострий перець – 3 шт. (цілком)
- Айва – 1 шт. (часточки, за сезоном)
- Лимон – 1 шт. (сік)
- Зелень (кінза, базилік) – 1 пучок (дрібно нарізати)
- Сіль – 2 ст. л.
- Вода – 100 мл
Приготування: Викладіть курдюк на дно казана, зверху шарами баранину, цибулю, солодкий перець, помідори та айву. Додайте гострий перець, зелень, сік лимона і трохи води. Накрийте кришкою, готуйте на слабкому вогні 2 години. Страва томиться у власному соку, насичуючись ароматами овочів і спецій. Смачного!
Буглама з баранини з чорносливом і курагою
Інгредієнти:
- Баранина (м’якоть, ребра, лопатка) – 4 кг
- Курдюк – 200 г (невеликі шматочки)
- Цибуля – 3 шт. (кільця)
- Солодкий перець – 3 шт. (кільця)
- Помідори – 4-5 шт. (великі шматки)
- Гострий перець – 2 шт. (цілком)
- Чорнослив – 100 г
- Курага – 100 г
- Зелень (петрушка) – 1 пучок
- Сіль – 2 ст. л.
- Коріандр – 1 ч. л.
- Чорний перець (горошком) – 1 ч. л. л.
- Шафран – 1 щіпка (або куркума).
Приготування: У холодний казан викладіть шарами цибулю і солодкий перець, додайте м’ясо, посипте спеціями. Між шарами покладіть чорнослив, курагу та курдюк. Верхній шар зробіть із помідорів і зелені. Готуйте на середньому вогні 2 години під кришкою у власному соку. Наприкінці додайте шафран, дайте настоятися 10 хвилин. Смачного!
Буглама з баранини в афганському казані
Інгредієнти:
- Баранина – 2 кг (м’якоть, ребра, задня ніжка)
- Курдюк – 200 г (нарізати пластами)
- Цибуля – 2 шт. (кільця)
- Солодкий перець – 3 шт. (кільця)
- Помідори – 4 шт. (кільця)
- Гострий перець – 2 шт. (цілком)
- Часник – 1 головка (цілими зубчиками)
- Молода картопля – 500 г (цілком або половинками)
- Зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля) – за смаком
- Сіль – за смаком
- Чорний перець (горошком) – 1 ч. л. л.
- Шафран – 1 щіпка
- Вода – 200 мл.
Приготування: На дно холодного афганського казана викладіть курдюк, потім шарами додайте цибулю, солодкий перець, баранину, часник, картоплю і помідори. Посоліть, поперчіть, додайте зелень і шафран. Влийте воду, закрийте казан кришкою. Готуйте на середньому вогні 2 години. Після охолодження під кришкою подавайте з бульйоном та овочами.