Гливи – гриби смачні, але не у всіх виходить їх правильно приготувати. Часто можна почути «я не люблю гливи», «гливи гумові» і подібні відгуки, де думка про грибному блюді складається після приготування їх вперше, коли не враховується правильна технологія! Адже правда, якщо гливи довго готувати, вони стануть «гумовими», жорсткими і втратять свій смак.
Гливи на вершковому маслі з рисом
Гливи водянисті, тому часто жарка грибів перетворюється в гасіння. Щоб отримати гарну золоту скоринку і по-справжньому засмажити грибочки, готуйте їх в широкій сковороді на великій кількості вершкового або рослинного масла, на середньому або сильному вогні. Коли діаметр сковороди маленький, і гриби лягають шарами один на одного, виділяється занадто багато соку, який стікає на дно сковороди, де нижній шар глив починає варитися. Якщо у вас так вийшло, то просто почекайте, поки википить вся волога, а потім додайте вогонь і зажарьте гриби краще.
Щоб смачно посмажити гливи, готуйте їх на вершковому маслі (відмінно підійде масло ДХІ) або використовуйте не смажене рослинне масло (extra virgin оливкова або соняшникова). За 3-4 хв. до готовності грибів можна додати сметану або вершки, в тому числі рослинні.
Гливи добре поєднуються з такими спеціями, як кардамон, карі, куркума, імбир, паприка, червоний гострий перець, асафетида, гвоздика, лавровий лист, фенугрек і інші. А як гарнір до грибів можна подати рис, картопляне пюре або смажену картоплю, овочеве рагу, гречану кашу, булгур або овочевий салат за смаком. До слова, гливи в поєднанні з гарбузом створять смачну начинку для розтягаїв.
Я пропоную посмажити гливи на маслі ДХІ, додавши до страви насіння кардамону і трохи спеції каррі. Гарнір – розсипчастий рис.
Інгредієнти на 2 порції:
- 600-700 г. глив
- 2-3 насіння кардамону
- 0,5 ч. Л. спеції каррі
- 2 ст. л. масла ДХІ або вершкове масло
- сіль перець
- відварений рис на гарнір (1 ст. рису до 2 ст. води)
Як смачно посмажити гливи на вершковому маслі
Гриби порвати руками на невеликі шматочки. Ніжку можна нарізати ножем дрібніші, так як вона готується трохи довше і має більш щільну структуру.
Розтопити вершкове масло або масло ДХІ на сковороді, додати насіння кардамону, які попередньо потрібно розчавити.
Через 1 хвилину засипати гливи.
Не заважайте їх протягом 3-4 хв., Щоб грибочки змогли підрум’янитися.
Як тільки одна сторона глив прожарітся, додайте спецію карі і сіль, а потім перемішайте гриби. За 10-15 хв. блюдо буде повністю готове.
Не забудьте паралельно грибам відварити рис: 1 склянка рису до 2 склянках води. Залийте рис, перемішайте і поставте на середній вогонь, накривши каструльку кришкою. Через 10-15 хв. рис буде готовий. Ні в якому разі не заважайте крупу під час варіння, інакше рис вийде клейким, липким і водянистим.