Чайний гриб



Чайний гриб

Про чайний гриб люди дізналися вже давно. Як його тільки не називають: квас чайний, гриб морський або маньчжурський, і навіть страшним звіром – чайної медузою. Це дивна назва йому люди дали за його схожість з медузою. Навіть з першого погляду, здається, що цей гриб схожий на морську медузу, адже він круглий і плоский як диск, і ще має на своїй поверхні відростки, що робить його справді схожим на медузу. Це зовсім не один великий гриб, а безліч дріжджових грибків з мікроорганізмами – оцтовокислі бактеріями. Саме завдяки сумісництвом цих мікроорганізмів напій має цілющі властивості, чайний гриб здатний запобігти багатьом захворюванням і навіть лікувати їх.

Чайний гриб

гриб чайний
Достеменно невідомо, звідки стався чайний гриб, є кілька версій. Ось одна – гриб потрапив в Росію під час Російсько-японської війни, його привезли наші солдати, як трофей. Потім вже він поширився по всьому світу і став дуже популярний. Тривалий час чайний гриб використовували як напій, за своїм смаком нагадує квас. Набагато пізніше вчені, дослідивши його, визнали, що у чайного гриба багато корисних властивостей.

Як виростити чайний гриб

У домашніх умовах виростити чайний гриб дуже просто. Потрібно тільки або отримати в подарунок, або купити, скажімо, шматочок цього гриба. До речі, якщо у кого-то з ваших знайомих є цей гриб, то можна взяти просто його настій. Перелити напій в порожню ємність, наприклад, в банку. Наше очікування триватиме дві – три тижні. За цей час на поверхні настою з’явиться плівка, яка пізніше розростеться в повноцінний гриб. А якщо у вас все ж з’явився шматочок гриба (зазвичай це нижній шар материнського), то його потрібно покласти в трилітрову банку, залити холодним солодким чаєм і почекати, поки гриб не виросте. Ніколи не можна гриб різати навпіл або відщипувати від нього шматочки з усіма верствами. Так він просто загине. У чайного гриба потрібно акуратно відокремити від нижньої частини кілька пластин. Ось це – найоптимальніший метод для розмноження гриба.
Кажуть, що чайний гриб все-таки можна виростити з нуля. Я сама не пробувала, але опишу, як мені це розповіли. Для цього потрібно взяти солодкий чай і розбавити його яблучним оцтом. Робимо розчин з розрахунку: 10 частин чаю, а оцту 1 частина. З’єднаємо в одній ємності разом чай і оцет, і почекаємо, поки не виросте плівка. Але це, ймовірно, дуже довгий процес. Простіше все-таки знайти готовий гриб, взяти від нього пластинки і виростити розподілом. У здорового і правильного чайного гриба колір буде коричнево-жовтуватий.

Як доглядати за чайним грибом

Якщо ви вже завели у себе вдома чайний гриб, потрібно не забувати, що за ним потрібно доглядати, щоб він був здоровий і не захворів. Інакше, смак напою з нього буде кислим, більше схожим на оцет, а не на приємний шипучий квас. Кожні три дні його потрібно промивати холодною кип’яченою водою, для поліпшення смаку. Промитий шар гриба покладіть в чисту банку і з’єднайте з прохолодним або ледве теплим, насиченим і солодким чаєм. На 1 літр води потрібно взяти приблизно 2 столових ложки цукру. Зверху банку закриваємо марлею і ставимо в темне місце, наприклад, в кухонну шафу. Не можна, щоб на банку попадало сонце, від цього гриб росте повільно. Якщо чайний гриб плаває на поверхні банки, а не лежить на дні це ознака того, що гриб здоровий. Якщо ж він опустився на дно, значить, він хворіє. Для того щоб його «реанімувати», потрібно знову гриб акуратно помити, дати йому полежати 5 хвилин, після чого знову помістити в чисту банку і залити заваркою. Заварку можна брати вже один раз використану, знову її заварити і дати охолонути, після чого нею залити гриб. Якщо ж гриб поміняв колір, став бурим, почав розшаровуватися, то не втрачайте часу і почніть вирощувати новий гриб. Ні в якому разі не вживайте напій з хворого гриба. Краще витратити трохи часу, щоб виростити здоровий гриб, і потім насолоджуватися напоєм.

Складові:

  • окріп,
  • цукор,
  • чай (заварка)

Процес приготування:

Для приготування сиропу потрібно 1/3 або 1/4 склянки цукру. Його потрібно добре розчинити в окропі, якого ми візьмемо 1 літр. Ні в якому разі не можна сипати цукор поверх гриба, так як від цього він може отримати опік і захворіти. Цукор розмішуємо добре, все його кристали повинні зникнути. Далі візьмемо наш улюблений чай. Він може бути і в пакетиках, і розсипний. Додаємо цю заварку в окріп з розчиненим цукром, чекаємо, поки завариться, і охолоджуємо до ледве теплого стану. Тепер чайні пакетики або листя потрібно видалити, а ще краще, добре процідити через марлю. Залити приготовленим розчином наш гриб, закрити зверху марлею (тільки марлею, що не кришкою!), Яку потрібно скласти в 2 або 3 шари, і закріпити гумкою. І коли у нашій настойки з’явиться оцтовий аромат, значить напій з чайного гриба готовий. Його потрібно зцідити в якийсь посуд і можна розлити по пляшках. Зберігати їх потрібно в холодильнику. А в ємність з грибом знову налити таку ж заварку.

Чайний гриб для схуднення

Є ще один рецепт напою з чайного гриба. Крім всіх своїх достоїнств, напій з чайного гриба вживають для схуднення. Для цього його потрібно настояти не на чаї, а на різних травах. Розглянемо один з них. Нам знадобляться: 1 столова ложка коренів кульбаби, 4 столових ложки кори крушини, 2 столові ложки коренів польового стальника. Всі ці компоненти можна придбати в будь-якій аптеці і обов’язково ознайомитися з протипоказаннями до застосування. Не можна забувати, що цілющі трави це такі ж лікарські препарати. Трави змішати і залити збір 1 літром окропу. Далі потрібно прокип’ятити відвар близько 30 хвилин і дати йому настоятися протягом 15 хвилин. Обов’язково процідити і почекати, поки він охолоне до кімнатної температури. Вливаємо трав’яний відвар в ємність з настойкою чайного гриба. Відвару має бути стільки, скільки і напою. Тепер напій з чайного гриба для схуднення повинен настоятися 3 дні. Після цього його можна вживати вранці і ввечері по 2 склянки. Бажано, після їди.

Користь чайного гриба і лікування чайним грибом

Вживати напій з чайного гриба корисно при різних захворюваннях. Він кілька уповільнює розвиток туберкульозу, усуває головний біль, його використовують для лікування кишечника, шлунку і органів малого тазу. Ще він чудово заспокоює нервову систему при нервовому напруженні. Настій чайного гриба – прекрасний тонік. Особа після нього стає ніжним і м’яким, набуває красивий колір. А якщо використовувати настойку чайного гриба після миття голови шампунем, то волосся зміцніють, стане шовковистим, зникне лупа.

Протипоказання для застосування чайного гриба

Заборонено приймати настоянку чайного гриба людям, які страждають на алергію на цей продукт, складною формою цукрового діабету і підвищеною кислотністю шлунка. Не бажано приймати настій вагітним жінкам і годуючим мамам.

Ну, а якщо у вас немає ніяких протипоказань до вживання даного напою – це відмінний привід виростити у себе вдома цей чудовий гриб, пити прекрасний тонізуючий напій влітку і взимку і бути завжди здоровими. Адже це не складно, і до всього іншого, ще й дуже корисно. А як виростите у себе чайний гриб, не забудьте поділитися ним зі своїми родичами і друзями.

Хороших вам рецептів!

З повагою, Анюта.