Гарбузове цукати з апельсиновими кірками



Антикризовий і бюджетний варіант веганскої десерту з гарбуза: гарбузове цукати з апельсиновими корками в цукровій пудрі.

Цукати з гарбуза

Часто можна почути, що цукати не варто готувати з кірочок цитрусових: апельсинів або лимонів, нібито це додає гіркоти страви. Я з цим не згодна. Так, цукати з м’якоттю виходять дуже смачними (адже крім шматочків гарбуза вялятся ще і шматочки апельсина), але цукати з корками без м’якоті нічим не гірше, адже гарбуз, під час приготування, встигає насититися ароматом цитруса і придбати яскравий апельсиновий / лимонний смак. Іншими словами, якщо вам хочеться спробувати приготувати цукати з гарбуза з апельсином (саме м’якоттю), то просто дорежьте її до гарбузі і далі дотримуйтесь рецептом.

Вперше про цукатах я почула в 5-6-річному віці. Перебуваючи на дачі разом зі своєю сестрою, ми гуляли по сільським вулицях. З нами була наша сусідка-подружка, яку бабуся забезпечила на прогулянку цукатами. Дівчинка запропонувала розділити перекус з нами, а ми з сестрою зовсім не хотіли пробувати десерт з гарбуза. І все ж, цікавість узяла вгору, цукати ми спробували і відразу ж закохалися в цей смак. Цікаво, як можна було б наше здивування, якби ми тоді дізналися, що з гарбуза можна ще й приготувати гарбузове морозиво з бананами або гарбузовий чізкейк?

Згодом назва нового ласощі забулося, та й смак теж (будинку цукати не прийнято було готувати). Наступного разу я згадала про цукатах в дорослому віці, коли в більшості магазинів або супермаркетів стали з’являтися відділи з горіхами і сухофруктами. Ось тоді-то я і відірвалася по повній! Були куплені всі можливі види цукатів: з ананаса, яблук, папайї, солодкої картоплі, манго, дині і так далі. Я не могла наїстися цим смаком. До слова, через час я дізналася, що нечесні виробники обманюють нас, виготовляючи будь-який вид цукатів з гарбуза з ароматизаторами! Не знаю, чи вірити цим чуткам чи ні, але смак і правда занадто одноманітний. Кінець у цієї історії щасливий: трохи погуглити і опитавши друзів і знайомих, я навчилася готувати смачні, не дорогі цукати з гарбуза з апельсином в домашніх умовах. І тепер поділюся цим навиком з вами. Давайте разом розділимо смак мого дитинства.

Гарбузове цукати приготуємо без лимонної кислоти! Кислоти, що міститься в апельсинових кірках буде досить.

Складові:

  • на 1 кг гарбуза – 1 апельсин (тільки скоринки або скоринки + м’якоть, нарізана великим кубиком);
  • на 1 кг гарбуза – від 800 м до 1200 м цукру (залежить від солодощі гарбуза). У цьому рецепті солодка гарбуз, я використовую 1 до 1;
  • цукрова пудра для присипки готових цукатів;
  • кориця, гвоздика або ванілін за смаком і бажанням.

Цукати з гарбуза в духовці

Техніка приготування дуже проста, досить слідувати інструкції. Але якщо вам хочеться трохи покреатівіть на кухні, тоді можете «пограти» зі спеціями, додавши кардамон, паличку кориці, гвоздику або ванільний цукор за смаком.

Гарбуз нарізати кубиками середнього розміру, апельсинові кірки – півкільцями. Засипати все цукром.

Гарбуз і апельсин з цукром

Коли жовтий овоч пустить сік – відправити на слабкий вогонь і варити до готовності 7-10 хв.

Гарбуз пустила сік

Відкинути гарбуз на друшляк, злити цукровий сироп окремо. Сироп нам уже не потрібний, але не поспішайте його виливати. Солодку воду, вимішана смаком гарбуза і цитрусових, можна використовувати замість цукру в солодкій випічці.

Злити цукровий сироп

На деко застелений фольгою викласти кубики гарбуза. Скоринки апельсина можна викинути.

кубики гарбуза

Випікайте при температурі 120-130С протягом 1 години. Час не точне, тому що все залежить від розміру гарбузових кубиків, вашої духовки, сорти гарбуза і так далі. Запікайте протягом 30-40 хв., А потім спробуйте пару шматочків на смак.

Гарбуз на фользі

Якщо ви не можете регулювати духовку, то злегка відкрийте стулку (можете вставити сірникову коробку в відкривається дверцята). Так максимальна температура знизиться і буде прийнятні умови для випікання цукатів з гарбуза.

печені цукати

Після того, як запечені цукати охолонуть, обваляйте їх у цукровій пудрі. І можна подавати на стіл.

Цукати з гарбуза

Цукати довго зберігаються в скляному посуді.

Смачного!