Бігус рецепт з фото



У цієї страви існує кілька братів в кухнях інших країн світу, наприклад, в білоруській і українській, але думаю, це скоріше сталося через географічне сусідства цих країн. Я колись поставила собі за мету дізнатися, як же правильно приготувати бігус. Почитала книги про кулінарію на цю тему, переглянула телепередачі, і прийшла до висновку, що блюдо це таки польської кухні, а його шанувальники ввели його в кулінарію інших країн світу, надавши свою нотку смаку в цей чудовий рецепт. До мене дійшла така історія: одного разу в одному старовинному монастирі готувалися до зустрічі Папа Римського. На честь нього ченці готували святкову вечерю. Оскільки, чисельність людей була істотна, готувати стали на вогні, у великому казані. Бігус готували 3 доби, зігріваючи його і охолоджував. Продукти в котлі буквально нудилися. У бігус клали багато різного м’яса, ковбасних виробів, копченостей. Родзинкою страви був чорнослив і мадера. Вони надавали страві особливого смаку. Папа Римський, покуштувавши такого блюда, був в захваті. Історія про Бігус поширилася широко за межі Польщі, і в народі це блюдо полюбилося, і склалися кілька правил (концепцій) приготування Бігус. Вони нескладні, але їх варто пам’ятати.

-1 Бігус завжди починається з бекону;

-2 Завжди використовується свіже м’ясо для приготування Бігус, багато копченостей

-3 Обов’язково слід використовувати чорнослив і вино. Якщо у вас немає чорносливу – Не готуйте бігус. Це, як правило, яким не варто нехтувати. Якщо у вас немає мадери, її можна замінити її на херес. Якщо немає хересу – можна взяти портвейн.

– 4 Бігус готують в котлі або казанку. На сучасних кухнях використовують каструлю з товстими стінками і дном.

Бігус рецепт з квашеної і свіжої капустою

Бігус

Бігус по-польськи – це не просто тушкована капуста з м’ясом і копченостями. Це цілий ритуал з приготування такої страви. За старих часів його готували кілька діб. Бігус млоїли на вогні кілька годин, потім вимикали, давали повністю охолонути. На наступний день знову заводили вогонь і мучили блюдо, потім знову давали охолонути і так до трьох діб. Квашена капуста не дає розваритися всіма компонентами. Звичайно, в наш час немає можливості готувати страву так довго, тому досвідчені господині скоротили час приготування Бігус до 4 годин.

як приготувати бігус покроковий рецепт з фото

Складові:

  • телятина – 700 г,
  • копченості- 600 г,
  • краківська ковбаса – 300 г,
  • капуста білокачанна свіжа – 600 г,
  • капуста білокачанна квашена – 400 г,
  • морква свіжа – 1 шт.,
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.,
  • мадера- 1 стакан,
  • цукор – 3 ст. ложки,
  • сіль за смаком,
  • томатна паста – 3 ст. ложки,
  • чорнослив – 10 ягід,
  • лавровий лист – 3 шт.,
  • спеції – за смаком,
  • бекон – 200 г,
  • часник – 1 зубок.

Процес приготування:

Для приготування Бігус візьміть: квашену капусту, свіжу білокачанну капусту, томатну пасту, свіжу телятину, копченості, обов’язково краківську ковбасу, цибулю, моркву, чорнослив, вино Мадера (або Херес, Портвейн), сіль, спеції, цукор.

Бігус з м'ясом

В казанок або товстостінну каструлю викладіть квашену капусту. Як видно на фото, моя капуста домашнього виготовлення і квас відразу з морквою, тому має темний колір. Для мого Бігус я не буду більше використовувати моркву. Крім того, капуста може бути перебродило і занадто кислою. Таку капусту слід промити проточною водою, і, віджавши воду, викласти в каструлю. Отже, в каструлю викладіть квашену капусту, включіть вогонь і тушкуйте, періодично помішуючи, на слабкому вогні.

Тушкована квашена капуста

На розігріту сковороду влийте рослинне масло. Добре розігрійте. Копчений або свіжий бекон наріжте на невеликі шматочки бекон до такої міри, щоб жир витопити, а бекон не пригоріла.

Бекон в олії

До обсмаженого бекону додайте нарізаний півкільцями цибулю. Обсмажте цибулю і бекон разом. Якщо ваша квашена капуста без моркви, то натріть на тертці моркву і додайте її в сковороду і обсмажте. Я морква вже не використовую, враховуючи наявність її в кислій капусті.

Обсмажені цибулю і бекон

Свіжу телятину промийте під проточною водою. Видаліть жили і плівочки. М’ясо наріжте на невеликі шматочки і викладіть в сковороду. Обсмажте м’якоть разом з овочами. Весь цей час наша квашена капуста для Бігус гаситься окремо в казані.

М'ясо з овочами на сковороді

Коли м’ясо добре обжарится, додайте в сковороду копченості. Для полегшення процесу приготування я купила в роздрібній мережі ось такий набір копченостей "Для солянки", але, незважаючи на це все одно нам потрібна саме краківська ковбаса. Її наріжте окремо, кільцями. Копченості та краківську ковбасу додайте в сковороду і перемішайте. Копченості трохи віддадуть свій жир і обсмажити.

Копченості ковбасу обсмажити

Додайте в сковороду томатну пасту і трохи водички. Води знадобиться близько 0,5 склянки. Гасіть на невеликому вогні 10 хвилин. Обов’язково додайте 1 ст. ложку цукру.

Томатна паста цукор

До цього часу капуста стане досить м’яка. Наріжте свіжу білокачанну капусту, і додайте в казан. Гасіть обидва види капусти разом, помішуючи.

Тушкована свіжа капуста

Через час капуста стане ось такий. Це пройшло 30 хвилин по тому.

Свіжа і квашена капуста

Копченості додайте до капусти і перемішайте.

Тушкована капуста копченості

Влийте трохи води (0,5 склянки). Додайте в бігус чорнослив і Мадера, трохи цукру, щоб погасити кислотність капусти. Гасіть бігус на маленькому вогні близько 2 годин. Час від часу помішуйте. При необхідності, підлити водички.

Чорнослив вино цукор в бігус

Потрібно розуміти, що бігус це не суп. Це досить щільне другу страву. При гасінні, додайте лавровий лист і меленого чорного перцю, коріандру. Періодично помішуючи, доведіть блюдо до готовності.

Лавровий лист спеції в бігус

Подайте бігус по-польськи до столу. Це смачне і ароматне блюдо не залишить вас байдужим. В кінці приготування можна додати трохи рубленого часнику, але це за бажанням.

Бігус по польськи