Іноді буває важко знайти стиглі екзотичні фрукти на прилавках наших магазинів, і виною тому зовсім безвідповідальність продавців або адміністрації., Складність полягає в експорті закордонних продуктів. Особливо таких, як авокадо.
Цей фрукт має ніжну, кремову текстуру, яку важко зберегти при перевезенні. Саме тому овочі і фрукти з теплих країн везуть зеленими, що не дозріли. Під час подорожі вони пристигаючі, і остаточне дозрівання відбувається вже на полицях супермаркету. І звичайно, цей факт дуже впливає на смак продукту: одна справа, коли фрукти висять на гілках під жарким сонечком, насичуючись променями і свіжим повітрям., І зовсім інша справа, коли недоспелий фрукти ретельно упаковані і оброблені, «пливуть» або «летять» навколо світу, щоб в кінцевому підсумку потрапити на наш стіл.
Як дізнатися стиглий чи авокадо
У будь-якому випадку, поласувати екзотичними вітамінами хочеться завжди, а щоб отримати при цьому максимум задоволення, потрібно навчитися правильно вибирати фрукти. У випадку з авокадо, завжди звертайте увагу на його колір. Тверда шкірка має світло або темно-зелений, або бурий (коричневий) колір, іноді з дрібними, світлими вкрапленнями – без будь-яких темних або жовтих плям або різкої зміни кольору. Спочатку, будь авокадо зелений. У міру дозрівання зелений сорт стає темніше, а коричневий сорт змінює колір зі світло-зеленого на бурий. Тому на такому сорті «алігаторовій груші» іноді можуть залишатися зелені плями розміром з 5-ти копійчану монету. Такий фрукт цілком підходить для їжі.
Щоб бути впевненим, що авокадо дозрів, акуратно натисніть на верхню (більш вузьку) частину фрукта. М’якоть повинна бути м’якою, як злегка підтале вершкове масло. При натисканні шкірка трохи продавиться, вм’ятин залишатися не повинно. Якщо авокадо м’якше, то, швидше за все, воно вже зіпсувався.
З того моменту, як ви сильно натиснули на фрукт, він почне псуватися. Вже на наступний день на цьому місці з’явиться темна пляма, і зовсім скоро фрукт перестане бути придатним для їжі.
Ще один важливий момент: щоб дізнатися не зіпсувався чи авокадо, потрібно послухати звук кісточки всередині плоду. Візьміть в руки «алігаторова грушу» і зліг потрусіть. Ви повинні почути слабкий, глухий стукіт кісточки об стінки. Якщо звуку немає, то краще виберіть інший фрукт.
Отже, щоб вибрати стиглий авокадо, звертайте увагу на три речі:
- колір фрукта
- щільність м’якоті
- звук кісточки
Як прискорити дозрівання
Найчастіше в овочевих відділах не буває м’якого авокадо, всі фрукти тверді, що не стиглі. В такому випадку вибирайте плід без вм’ятин, подряпин і інших пошкоджень. Постарайтеся вибрати найм’якший, щоб фрукт доспів будинку. Загорніть авокадо в газету, а потім покладіть в мішечок з натуральної тканини (або загорніть в відрізок тканини). Між газетою і мішком покладіть 1 сушений перчик чилі. Таким чином авокадо дозріє набагато швидше.
Якщо у вас немає можливості так зробити, зберігайте авокадо при кімнатній температурі. Не залишайте фрукт на сонці, не кладіть в холодильник. Протягом 2-7 днів алігаторова груша «дійде». У цей час намагайтеся не натискати на плід, перевіряючи його стиглість, щоб зайвий раз не травмувати ніжну м’якоть.
Як почистити авокадо
Почистити стиглий авокадо дуже легко! Візьміть не гострий ніж, зріжте невеликий шматочок шкірки біля плодоніжки. Потім зріжте шкірку так, як ви зазвичай чистите картоплю. Видаляйте шкірку по колу, а потім зніміть бічні частини шкірки рукою.
Потім розріжте авокадо уздовж, на дві частини. В одній з частин залишиться велика кісточка. Акуратно вийміть кісточку, щоб м’якоть залишилася цілісною.
Тепер авокадо можна нарізати для салату або іншої страви.
Авокадо замість яєць
Багато хто вважає, що стиглий авокадо нагадує за смаком варені яйця. У вегетаріанських рецептах часто замінюють яйця скибочками авокадо. Так, досить-таки екзотичний варіант, і не дешевий. Однак результат того вартий!
Невеликий секрет: посоліть м’якоть авокадо рожевої (або чорної) сіллю, щоб надати фрукту ще більшу схожість з курячими яйцями. Тепер цим фруктом можна буде замінити яйця в класичних рецептах салатів, наприклад в олів’є.
Що приготувати з авокадо
Одне з найпростіших і смачних «страв» – це м’якоть авокадо з сіллю, чорним перцем і соком лимона (буквально кілька крапель). Якщо ви їсте авокадо в перший раз, тоді спробуйте фрукт саме в такому вигляді: розріжте «алігаторова грушу» на дві половинки, не знімаючи шкірки. Вийміть кісточку з м’якоті. Посоліть і поперчіть половинки, збризніть соком лимона. Їжте чайною ложкою.
Також з авокадо можна приготувати мексиканську пасту гуакамоле., Салат з авокадо з помідорами, салат з гострими чіпсами, паштет з часником., З м’якоті авокадо з часником і спеціями можна зробити смачну начинку для млинчиків.
Авокадо рідко піддають тепловій обробці, так як при цьому фрукт втрачає смак.