Рецепт від Катюші.
Любіть, коли вдома пахне випічкою? Свіжим хлібом? А у вас теж бабуся, а може мама, готували домашній хліб? Згадуючи своє дитинство, перше що приходить на розум, це традиція пекти пироги, пиріжки або хліб на вихідних. Бабуся або мама вставали рано вранці, змушували тісто, в залежності від того, яка випічка в планах, готували начинку, в загальному, смажили, варили, гасили, відкривали варення (для солодких пиріжків), готуючи смачні хлібобулочні вироби. У бабусі мені більше подобалися пироги, особливо смачними були з картоплею і грибами або з гарбузом. А у мами виходив неймовірно смачний хліб, білий батон, його зараз часто називають нарізний, а також хліб з цільнозерновий борошна, він був розсипчастим, але трохи мокрим, на жаль, цей рецепт загубився. А ось з рецептом домашнього батона, я, абсолютно випадково, зіткнулася недавно. У соц. мережі мені попалася ідея приготування батона за допомогою мультиварки, де замішується тісто, а потім його вже можна сформувати, – надати потрібну форму і запекти в духовці або в печі. У мене немає мультиварки, але є хлібопічка, яка б теж відмінно впоралася із завданням. Але так як рецепт, можна сказати, сімейний, я вирішила по-старому замісити тісто руками. І ви знаєте, вийшов на диво смачний домашній батон без особливих труднощів.
Батон пісний, на воді. Готується на сухих дріжджах. Якщо ви вмієте робити закваску, тоді можна спробувати замінити їй дріжджі, звичайно, так рецепт тільки виграє. А тепер точніше.
Складові:
- 400 мл. води,
- 600-700 г пшеничного борошна (1-ий сорт) або стільки, скільки «візьме» тісто,
- 5 ст. л. рослинного масла,
- 1 ст. л. сухих дріжджів (без гірки),
- 2 ст. л. цукру,
- 1 ч. Л. солі (без гірки!)
Якщо любите домашній хліб, тоді спробуйте ще ці два чудових рецепта:
- Морквяний хліб (зі смаженою морквою і спеціями!), Пісний.
- Бездріжджовий хліб з цільнозерновий борошна з насінням льону і вівсяними пластівцями.
Рецепт батона в домашніх умовах в духовці
У половину води кімнатної температури (можна трохи змішати з гарячою) засипати 1/2 дріжджів і 1/2 цукру, перемішати ложечкою і залишити взаємодіяти на 15-20 хв.
Про те, що пішла реакція, ви зрозумієте, побачивши піну. З плином часу додати половину води, цукру, солі. Влити масло.
Засипати борошно поступово., Ймовірно, вам потрібно буде інша кількість: більше чи менше, тут все залежить від сорту борошна, від виробника, можливо, від води. Замішувати тісто можна відразу руками, воно повинно вийде еластичним, що не прилипати до пальців або країв посуду.
Накриємо кому тесту рушником і дамо йому піднятися, відпочивати воно буде близько 1 години.
А тепер розділимо кому на 2 або 4 частини, у вас вийде або 2 великих батона, або 4 булки середнього розміру. Булки спечуть трохи швидше.
Надаємо форму «ковбаски», робимо не глибокі надрізи зверху: ножем або лезом. Викладаємо на деко, знову даємо трохи відпочити. Цього разу 15 хв. буде достатньо.
Ставимо деко в гарячу духовку (220С), протягом 15-25 хв. хліб буде готовий! Запах і гарний золотий колір випічки дадуть знати про готовність білого батона.
Гарячий хліб дістаньте з духовки, накрийте його рушником і нехай так остигає. Як охолоне – можна нарізати і подавати на стіл.
Впевнена, що домашній батон не може зрівнятися з магазинним. Смачного!