Амарант є найдавнішим однорічним рослиною, батьківщиною якого вважається Південна Америка. Якщо стародавні інки і ацтеки вирощували його як зернову культуру нарівні з кукурудзою і бобами, то у нас амарант довгий час вважався бур’яном.
У дикому вигляді амарант росте практично на всій території Росії. Наші садівники вирощують амарант виключно в декоративних цілях. Вражає те, що мало хто знає про користь цієї рослини. У стародавніх греків і в Китаї амарант вважався рослиною дарує довголіття. Йому приписували воістину чарівні властивості. А якщо розібратися, то так воно і є. Амарант – просто джерело вітамінів і мінеральних речовин.
У їжу вживаються листя, стебла і коріння амаранту. Не кажучи вже про насіння. У косметології широке застосування отримало амарантове масло.
Дієтологи настійно рекомендують використовувати амарантового борошно і крупу з насіння амаранту в якості харчової добавки. Останнім часом амарантового борошно стали застосовувати у виробництві макаронних і хлібобулочних виробах, а також додавати в соуси, вафлі, торти, оладки, пудинги, печиво, кекси, бісквіти.
Купити насіння або борошно амаранту можна в аптеці або в відділах здорового харчування.
При додаванні амарантового борошна до звичайної хлібопекарської з розрахунку 10%, випічка набуває ледь відчутний, ніжний, горіховий смак і лікувальні властивості. І що вражає, довго не черствіє.
Пропонуємо спекти хліб з амарантового борошном та висівками. Рецепт універсальний, для приготування такого корисного хліба можна використовувати духовку, хлібопічку, а тісто замішувати в Термомікс.
хліб амарантовий
Для приготування хліба з додаванням амарантового борошна нам знадобляться
Складові:
- борошно з насіння амаранту – 120 гр.,
- борошно пшеничне – 350 гр.,
- висівки пшеничні – 30 гр.,
- дріжджі сухі – 3 ч. л.,
- сіль – 1 ч. л.,
- цукор – 2 ст. л.,
- вода 350 мл,
- оливкова олія 2-3 ст. л.
Процес приготування:
Замішуємо тісто для хліба. Тісто можна замісити і вручну. Для цього змішуємо сухі інгредієнти, додаємо воду, масло і гарненько вимішуємо тісто. Ставимо в тепле місце, щоб добре вибродівшєє. Чашу з тестом ні в якому разі не можна ставити на протязі.
При наявності Термомікс це зробити досить просто. У чашу Термомікс складаємо всі інгредієнти. Вибираємо режим «колосок». Час 5 хвилин. Дріжджове тісто має вибродівшєє не менше 3-х годин. Періодично включаємо режим «колосок» на кілька секунд, щоб обминути тісто. Після 3-х годин тісто для домашнього хліба з амарантом готове до випікання.
Перекладаємо хлібне тісто в форму для випічки хліба. Форму попередньо змащуємо оливковою або будь-яким рослинним маслом без запаху.
Хлібця даємо хвилин 20-30 на підйом.
Випікаємо хліб з амарантом в заздалегідь розігрітій до 220 градусів духовці 35 хвилин. Загортаємо гарячу булку хліба в лляний рушник і даємо охолонути. Наш корисний і дуже смачний амарантовий хліб готовий!
Так само тісто для амарантового хліба можна замісити і випекти в хлібопічці згідно з інструкцією.
За рецепт і фото дякуємо Василину.
Приємного Вам апетиту і хороших рецептів!