Як заморозити кольорову капусту

А ви знаєте, як заморозити цвітну капусту, щоб вона зберегла свій смак і привабливий зовнішній вигляд, що не потемніла і не прогірклим? Недостатньо просто розібрати її на суцвіття і відправити в морозилку. Її обов’язково потрібно бланшувати, причому з додаванням лимонної кислоти – тоді заморожена кольорова капуста вийде білосніжною, хрусткою, збереже свій смак і поживну цінність на весь період зберігання! Взимку її можна буде використовувати для приготування десятків смачних страв від супу до запіканки, благо рецепти з замороженої цвітної капустою дуже різноманітні.

Точно так же за цим рецептом можна заморозити капусту брокколі на зиму.

Як заморозити кольорову капусту на зиму

Як заморозити кольорову капусту

Для заморозки підійде свіжа капуста, молода, з щільними і білими суцвіттями. Вона вийде хрусткою і щільною. Якщо ж головка довго зберігалася при кімнатній температурі і подвяла, від такої капусти краще відмовитися.

Важливо! Цвітна капуста не підлягає повторному заморожуванню! Тому розраховувати свій зимовий запас слід ретельно. Краще розбити заготівлю на кілька окремих порцій, а потім використовувати їх у міру потреби.

Отже, розбираємо вилок на грона, видаляємо все зелене листя. Потім розрізаємо суцвіття на більш дрібні частини розміром в 2-3 сантиметри для легкого заморожування. Якщо на поверхні є коричневі плями, акуратно обрізаємо їх ножем.

Заморожена кольорова капуста

заморозка цвітної капусти на зиму фото рецепт

Складові:

  • кольорова капуста – 1 шт .;
  • вода – 2 л;
  • лимонна кислота – 1/3 ч. л .;
  • кубики льоду – 20 шт.

Процес приготування:

У суцвіттях капусти часто ховаються павучки та інші дрібні комахи. Для того щоб їх прибрати, замочуємо суцвіття в розсолі – на 2 літра холодної води знадобиться 0,5 столової ложки солі. Заливаємо капусту розсолом і залишаємо на 30 хвилин, щоб комахи спливли на поверхню. Після це зливаємо рідину і промиваємо капусту в чистій прохолодній воді. Якщо ви впевнені у відсутності комах, крок можна пропустити.

Бланшуємо капусту, щоб знищити ферменти, що викликають її потемніння, втрату кольору і аромату. Для цього вливаємо в каструлю або в сотейник воду і доводимо її до кипіння. Додаємо в окріп трохи лимонної кислоти (на 2 л води – 1/3 ч. Л.) І занурюємо в нього кольорову капусту.

Як правильно заморозити кольорову капусту

Проварюємо суцвіття в киплячій воді рівно 2 хвилини. Тим часом готуємо «крижану ванну» – наливаємо в глибоку миску або каструлю холодну воду і додаємо в неї кубики льоду. Бланшированную капусту виймаємо з окропу за допомогою шумівки або друшляк і відразу ж поміщаємо в крижану воду – це моментально зупинить процес варіння, а значить, капуста залишиться хрусткою і щільною.

Цвітна капуста для заморозки

Через 5 хвилин зливаємо воду і лід. Викладаємо суцвіття на бавовняно-паперову тканину, щоб вони трохи обсохнули. Чим менше рідини залишиться на поверхні капусти, тим менше льоду буде в підсумковому продукті після заморозки. Обсушені суцвіття складаємо в пакети або в пластикові лотки, які витримують низькі температури.

Відправляємо контейнери в морозильну камеру. Якщо для заморозки використовуються пакети, з них бажано видалити все повітря – можна його вичавити або висмоктати через соломинку для кращої герметизації. Зберігати кольорову капусту, заморожену на зиму, можна протягом 1 року.

Як правильно заморозити кольорову капусту на зиму: рецепт і фото Ніки