А ви знаєте, як заморозити цвітну капусту, щоб вона зберегла свій смак і привабливий зовнішній вигляд, що не потемніла і не прогірклим? Недостатньо просто розібрати її на суцвіття і відправити в морозилку. Її обов’язково потрібно бланшувати, причому з додаванням лимонної кислоти – тоді заморожена кольорова капуста вийде білосніжною, хрусткою, збереже свій смак і поживну цінність на весь період зберігання! Взимку її можна буде використовувати для приготування десятків смачних страв від супу до запіканки, благо рецепти з замороженої цвітної капустою дуже різноманітні.
Точно так же за цим рецептом можна заморозити капусту брокколі на зиму.
Як заморозити кольорову капусту на зиму
Для заморозки підійде свіжа капуста, молода, з щільними і білими суцвіттями. Вона вийде хрусткою і щільною. Якщо ж головка довго зберігалася при кімнатній температурі і подвяла, від такої капусти краще відмовитися.
Важливо! Цвітна капуста не підлягає повторному заморожуванню! Тому розраховувати свій зимовий запас слід ретельно. Краще розбити заготівлю на кілька окремих порцій, а потім використовувати їх у міру потреби.
Отже, розбираємо вилок на грона, видаляємо все зелене листя. Потім розрізаємо суцвіття на більш дрібні частини розміром в 2-3 сантиметри для легкого заморожування. Якщо на поверхні є коричневі плями, акуратно обрізаємо їх ножем.
заморозка цвітної капусти на зиму фото рецепт
Складові:
- кольорова капуста – 1 шт .;
- вода – 2 л;
- лимонна кислота – 1/3 ч. л .;
- кубики льоду – 20 шт.
Процес приготування:
У суцвіттях капусти часто ховаються павучки та інші дрібні комахи. Для того щоб їх прибрати, замочуємо суцвіття в розсолі – на 2 літра холодної води знадобиться 0,5 столової ложки солі. Заливаємо капусту розсолом і залишаємо на 30 хвилин, щоб комахи спливли на поверхню. Після це зливаємо рідину і промиваємо капусту в чистій прохолодній воді. Якщо ви впевнені у відсутності комах, крок можна пропустити.
Бланшуємо капусту, щоб знищити ферменти, що викликають її потемніння, втрату кольору і аромату. Для цього вливаємо в каструлю або в сотейник воду і доводимо її до кипіння. Додаємо в окріп трохи лимонної кислоти (на 2 л води – 1/3 ч. Л.) І занурюємо в нього кольорову капусту.
Проварюємо суцвіття в киплячій воді рівно 2 хвилини. Тим часом готуємо «крижану ванну» – наливаємо в глибоку миску або каструлю холодну воду і додаємо в неї кубики льоду. Бланшированную капусту виймаємо з окропу за допомогою шумівки або друшляк і відразу ж поміщаємо в крижану воду – це моментально зупинить процес варіння, а значить, капуста залишиться хрусткою і щільною.
Через 5 хвилин зливаємо воду і лід. Викладаємо суцвіття на бавовняно-паперову тканину, щоб вони трохи обсохнули. Чим менше рідини залишиться на поверхні капусти, тим менше льоду буде в підсумковому продукті після заморозки. Обсушені суцвіття складаємо в пакети або в пластикові лотки, які витримують низькі температури.
Відправляємо контейнери в морозильну камеру. Якщо для заморозки використовуються пакети, з них бажано видалити все повітря – можна його вичавити або висмоктати через соломинку для кращої герметизації. Зберігати кольорову капусту, заморожену на зиму, можна протягом 1 року.
Як правильно заморозити кольорову капусту на зиму: рецепт і фото Ніки