Компот із червоної смородини – рецепт перевірений роками

Сезон червоної смородини, як і багатьох літніх ягід, нетривалий. Буквально 2-3 тижні, і ягода відходить – ціни на смородину ростуть, та й знайти її в продажу стиглої і смачною стає важче. А тому, раджу вам встигнути заготовити ягоди про запас, наприклад, зварити компот із червоної смородини на зиму.

Як зварити ягідний компот

У мене зовсім простий рецепт, так готували в моїй родині і моя мама і бабуся, тому я не сумніваюся, що компот за смаком вам сподобається. Та й зварити його легше простого, покроковий рецепт з фото допоможе вам в цьому.

Я варю компот із червоної смородини, хоча можна додати чорну (50 на 50) або полуницю, вишню, агрус. Зауважте, все ягоди – кислі, тому пропорцію цукру можна залишити ту ж: на 0,5 л. ягід – 250 г цукру.

Як простерилізувати банки:

  1. На водяній бані: налийте підлогу каструлі води, покладіть на дно кришки, а поверх каструлі поставте сито, на яке шийкою вниз (до води) встановіть банки. Пар буде підніматися з киплячої каструлі, і обробляти скляні банки. Час – 15 хвилин.
  2. У духовці: обполосніть банки водою, не просушуючи їх, поставте в розігріту духовку до 160С. Прожарюйте тару до того моменту, поки краплі води повністю не випаруються.
  3. У мікрохвильовці. Також як і з духовкою, обполосніть банки проточною водою, а потім поставте в мікрохвильовку на 2-5 хвилин (приблизно), на 700-800 Вт. Краплі висохли – банки готові.
  4. кришки простерилизуйте в киплячій воді протягом 10-12 хвилин. Дістаньте їх також прокіпяченним приладом (щипцями або шумівкою).

Перед кип’ятінням, обов’язково перевіряйте скло на наявність тріщин або відколів – така тара категорично не підходить для консервації. Такі банки можна використовувати для зберігання круп, цукру, борошна або інших сипучих інгредієнтів на вашій кухні.

Складові:

  • смородини – 0,5 л;
  • цукор – 250 г;
  • вода.

 

Компот із червоної смородини на зиму – на 3 л банку

Смородину перебрати, промити.

ягоди

Банки простерилізувати.

скляна тара

Викласти смородину на дно тари.

викласти ягоди

Присипати цукром.

Залити крутим окропом і відразу ж закатати чистими (стерильними) металевими кришками.

Перевернути банку догори ногами (акуратно, вона дуже гаряча!). І укутати рушником або обернути якийсь тканиною, щоб тепло трималося. У такому вигляді залишити до повного охолодження.

Ось і все, заготівля проста, готовий смачний компот зі смородини на зиму – рецепт перевірений роками, так що пийте на здоров’я і в задоволення.