Коли урожай черешні вдався на славу, то можна подумати про компот із черешні на зиму. Вітамінізований ягідний напій навіть після термічної обробки зберігає свою користь, що важливо в зимову пору року. Компот з черешні з кісточками сам по собі дуже смачний. Але не секрет, що кожна господиня на кухні – це завжди експериментатор. Тому звичайний черешневий компот може придбати оригінальні нотки, якщо в нього додати звичайну м’яту. Напій стає ще більш апетитним і красивим. Легкий аромат м’яти і насичений черешневий смак компоту подарують вам незабутні хвилини, коли свіжі ягоди і фрукти практично відсутні.
Компот з черешні на зиму
Рецепт заготовки компоту на зиму досить простий. А якщо він, як в нашому випадку, ще й без стерилізації, то із завданням впорається навіть починаюча господиня. Варто тільки пам’ятати, що кісточкові компоти можна зберігати рік-два, не більше. Незважаючи на всю простоту приготування компоту, все ж необхідно деякі важливі моменти враховувати.
При виборі ягід для компоту із черешні краще віддати перевагу плодам темно-червоного відтінку. Напій повинен бути з яскраво вираженим смаком, кольором і ароматом. Але це зовсім не означає, що не можна приготувати такий смачний компот з жовтої черешні.
Черешню для напою вибираємо стиглу, і в той же час не дуже м’яку.
Компот з м’ятою виходить вітамінним і тонізуючим. Вдалих заготовок!
компот із черешні рецепт на 3 літрову банку
Складові:
- ягода черешні – 500 г;
- м’ята свіжа – 1 гілочка;
- цукровий пісок – 400 г.
Процес приготування:
Черешню моєму в прохолодній проточній воді, видаляємо непридатні в їжу ягоди, хвостики, листочки. Ми залишаємо на деякий час ягоду в друшляку, щоб стекла зайва рідина.
Готуємо тару для компоту. Банки необхідно обов’язково простерилізувати будь-яким відомим способом. Металеві або гвинтові кришки прокип’ятити не менше 5 хвилин.
Ставимо кип’ятити воду. Для приготування компотів на зиму краще використовувати фільтровану воду, щоб уникнути бомбажа.
У стерилізовані банки засипаємо чисто вимиту черешню. Якщо хочете отримати більш насичений смак компоту, ягід можна покласти і більше. Але тоді слід врахувати, що самого компоту буде відповідно менше.
Далі опускаємо в банку гілочку м’яти. Чи не кладіть занадто багато м’яти, щоб вона не перебила природний смак напою.
Як тільки в каструлі вода закипить, заливаємо її в банку з черешнею. Накриваємо обов’язково металевою кришкою і на 15 хвилин залишаємо прогріватися. Щоб тепло йшло повільніше, банку можна вкрити.
Через час воду з ємності зливаємо. Щоб ягоди «не втекли» можна скористатися спеціальною поліетиленовою кришкою з отворами.
Каструлю з водою відправляємо на плиту. Додаємо цукор і доводимо до кипіння. Кип’ятимо не більше 2 хвилин.
Заливаємо підготовлений сироп назад в банку з черешнею і відразу ж закупорюють. Перевертаємо банку дном вгору і вкутуємо її. Ми залишаємо ємність остигати. Після чого тару з компотом можна переносити в більш прохолодне місце для зберігання.
Компот з черешні на зиму готовий! Взимку такий напій подарує відчуття затишку і гарний настрій.
Смачного!