Незважаючи на те, що сьогодні найрізноманітніші безалкогольні солодкі напої можна придбати в будь-якому продовольчому магазині, на першому місці як і раніше залишається домашній ароматний компот. І якщо в літню пору приготувати його не складає ніяких труднощів, то взимку на виручку приходять консервовані компоти, дбайливо заготовлені господарочками в розпал плодово-ягідного врожаю. Не полінуйтеся і ви і запасіться баночкою інший смачного напою, щоб в холодну пору можна було насолодитися незабутнім смаком літа, сонця і тепла. А як це зробити правильно, розповімо вам ми в даному рецепті заготовки компоту з винограду і айви.
Компот з винограду і айви
консервований на зиму
Для заготівлі однієї 3-х літрової банки нам буде потрібно:
Складові:
- виноград сорту «Ізабелла» 4-5 грон;
- стигла айва 3-4 штуки;
- цукор-пісок 250-300 грам.
Процес приготування:
1.Заранее нам необхідно підготувати банку для компоту. Спочатку ми її ретельно вимити гарячою водою з додаванням соди (питної) та в обов’язковому порядку проведемо пастеризацію над парою.
2.Дальше перейдемо до підготовки винограду, відберемо для заготовки стиглі грона, уважно оглянемо їх з усіх боків і при необхідності видалимо переспілі або недоспелий, а також пошкоджені виноградники. Після чого всі добре вимиємо в холодній воді.
3.Айву очистимо від шкірки і нарізаємо невеликими шматочками.
4.Тепер будемо збирати наш компот в банку. На дно кладемо грона винограду цілком, але при бажанні можна відокремити ягідки від гілочок.
5.Сверху поміщаємо нарізані часточки айви.
6.Отдельно кип’ятимо воду і відразу ж заливаємо їй фрукти в банку до самого верху.
7.Накриваем баночку кришкою, і залишаємо так постояти хвилин 20, щоб виноград і айва гарненько пропарити.
8.Дальше обережно зливаємо воду назад в каструлю і відправляємо на вогонь. Коли вода закипить вдруге, додаємо в неї цукор 250 грам. Зверніть увагу, в залежності від натуральної солодощі фруктів кількість цукру може бути відкориговано в більшу або меншу сторону.
9.Проваріваем солодку заливку 5-7 хвилин, щоб весь цукор повністю розчинився, і заливаємо її фрукти вдруге.
10.Закативаем компот в банках на зиму за допомогою спеціального закаточного ключа жерстяної кришкою, яку слід обов’язково заздалегідь прокип’ятити. Далі обережно перевертаємо компот догори дном і в такому положенні вкутуємо його в теплу ковдру, для подальшого процесу самопастерізаціі.