Коли ми говоримо, що збираємося приготувати котлети, мається на увазі, що вони будуть приготовлені з м’ясного фаршу. Але, напевно не всі знають, що їх можна зробити з овочів, круп і навіть морепродуктів. Пісні котлетки виходять не менш апетитними і смачними, ніж звичні м’ясні. Пропонуємо вашій увазі підбірку кращих рецептів приготування котлет з овочів, нуту, крабових паличок. Можете не сумніватися – котлети без м’яса не затримаються довго на столі, так що беріть на замітку пропоновані рецепти, готуйте і пригощайте котлетками своїх близьких і гостей будинку не тільки в дні посту.
Рецепт № 1
Котлети без м’яса з капусти
як приготувати котлети без м’яса
Складові:
- білокачанна капуста – 350 грам;
- морква – 170 грам;
- цибуля – 140 грам;
- манка – 3 столових ложки;
- вівсянка – 3 столових ложки;
- картопля – 260 грам;
- сіль;
- спеції;
- сухарі паніровочні;
- крохмаль 1 столова ложка;
- соняшникова олія або оливкове.
Процес приготування:
Картоплю помити і зварити в «мундирах».
Свіжу капусту порізати великими шматками, занурте в окріп і варіть 4-5 хвилин.
Морквину добре промийте, очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці. Цибулю очистіть від лушпиння, і поріжте його дрібними кубиками. Моркву і цибулю обсмажте на олії, щоб вони стали м’якими. Дайте трохи охолонути.
Бланшированную капусту перекиньте на друшляк, промийте холодною водою і залиште, щоб стекла вся рідина.
Овочі разом з капустою за допомогою блендера або кухонного комбайна подрібніть в однорідну масу.
Остиглий зварену картоплю очистіть і натріть на тертці середнього розміру.
До подрібненим овочів додайте натерту картоплю, ложку крохмалю, манку, вівсянку і спеції.
Масу для капустяних котлет грунтовно перемішайте і залиште відпочивати на тридцять хвилин.
З отриманого овочевого фаршу сформуйте котлети звичної для вас форми. Обваляйте їх в панірувальних сухарях.
Смажте капустяні котлетки на розпеченому рослинному маслі з обох боків до утворення золотої скоринки.
Приготуйте паперовий рушник і викладайте готові котлети без м’яса на нього, щоб прибрати надлишки жиру.
Такі биточки подавайте зі сметаною в теплому вигляді.
рецепт №2
Як приготувати котлети без м’яса з крабових паличок
Необхідні інгредієнти:
- 300 грам крабових паличок;
- 2-3 ст. л. манки або муки;
- 2 курячих яйця;
- 150-200 грам твердого сиру;
- одна цибулина;
- часник;
- сіль, спеції;
- 5 ст. л. – сухарів панірувальних;
- рослинна олія.
Етапи готування крабових котлет:
Для початку відправте крабові палички в морозилку, щоб вони трохи були заморожені. Так буде легше натерти на крупній тертці. У велику ємність натріть на тертці палички і твердий сир.
Туди ж втрутився манку і вбийте два яйця. Масу добре перемішайте. Посипте спеціями, сіллю за смаком.
Ріпчасту цибулю трошки підсмажте на олії, зубчики часнику придавите ножем. Просмажити всі разом, часник витягніть. Додайте дані продукти в миску з фаршем. Знову все скрупульозно перемішайте. Залиште на десять хвилин масу в спокої. Після закінчення часу сформуйте котлети з крабових паличок. Перед відправленням на сковороду запаніруйте їх в панірувальних сухарях.
На розігрітій сковорідці з невеликою кількістю масла обсмажте крабові котлетки спочатку з одного боку.
Переверніть і обсмажте іншу сторону.
Подавайте крабові котлетки як закуску з різними соусами і соліннями, за бажанням можете прикрасити зеленню.
Рецепт № 3
Картопляні котлети без м’яса з сиром
Необхідні інгредієнти:
- 5 великих картоплин;
- яйця курячі або перепелині – 1 (3) штуки;
- 3 ст. л. борошна;
- сир твердий – 100 грам;
- олія соняшникова – 50 мл;
- спеції за смаком.
Етапи приготування картопляних котлет з сиром:
Для початку приготуйте пюре з картоплі. Візьміть картопля, промийте під проточною водою, почистіть і зваріть в киплячій воді до повної готовності. Як тільки картопля зваритися зробіть з нього пюре і охолодіть його до п’ятдесяти градусів.
Додайте до пюре яйце куряче (або 3 перепелиних). Посипте різними спеціями і додайте просіяне борошно. Вимісити тісто з картоплі.
Сир натріть на дрібній тертці.
Візьміть столову ложку (з гіркою) маси з картоплі, обваляйте в борошні, зробіть корж і в серединку покладіть трохи натертого сиру, закрийте корж і зробіть котлету. Таким чином сформуйте все котлетки.
Поставте сковороду на плиту, налийте соняшникової олії і нехай все добре розігріється, покладіть котлетки і смажте з обох сторін до золотистої скоринки.
Такі котлети з картоплі з сиром подавайте теплими з улюбленими соусами, майонезом або сметаною.
Рецепт № 4
Котлети з гороху нуту
Потрібні інгредієнти для котлет:
- 200 грам нуту;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 2 зуб. часнику;
- пучок свіжої зелені кропу;
- чайна ложка солі;
- чайна ложка меленої паприки;
- масло рослинне;
- 5 столових ложок борошна для панірування.
Етапи готування котлеток з нуту:
Такі котлетки можна приготувати не тільки з звареного нуту, а й з сирого. Залийте нут холодною водою на 10-12 годин або залиште на ніч, нехай він розбухне.
Після закінчення цього часу злийте воду і промийте нут під проточною водою. За бажанням можете зварити нут приблизно 45 хвилин, тоді він стане ще м’якше.
Лучок, морквину, часничок і зелень подрібнити блендером в водянисту однорідну консистенцію.
З нутом виконайте те ж саме, що і з овочами. Якщо потрібно – додайте трохи води, буквально 2-3 столових ложки.
З’єднайте масу з нуту і овочів разом, перемішайте до утворення фаршу. Якщо фарш вийшов занадто рідкий, всипте трохи борошна або панірувальних сухарів. Фарш повинен бути липким і добре тримати форму. На завершення посоліть, посипте паприкою і іншими спеціями. Ще раз все гарненько перемішайте.
Сформуйте горохові котлети, запаніруйте в борошні, накрийте плівкою і відправте в морозильну камеру на одну годину.
Котлетки обсмажуйте з двох сторін на рослинній олії до золотистої скоринки.
Подавайте в гарячому вигляді з соліннями, квашеною капустою, свіжим салатом і з будь-якими соусами на ваш розсуд.