Котлети без м’яса 4 рецепта



Коли ми говоримо, що збираємося приготувати котлети, мається на увазі, що вони будуть приготовлені з м’ясного фаршу. Але, напевно не всі знають, що їх можна зробити з овочів, круп і навіть морепродуктів. Пісні котлетки виходять не менш апетитними і смачними, ніж звичні м’ясні. Пропонуємо вашій увазі підбірку кращих рецептів приготування котлет з овочів, нуту, крабових паличок. Можете не сумніватися – котлети без м’яса не затримаються довго на столі, так що беріть на замітку пропоновані рецепти, готуйте і пригощайте котлетками своїх близьких і гостей будинку не тільки в дні посту.

Рецепт № 1

Котлети без м’яса з капусти

Котлети без м'яса

як приготувати котлети без м’яса

Складові:

  • білокачанна капуста – 350 грам;
  • морква – 170 грам;
  • цибуля – 140 грам;
  • манка – 3 столових ложки;
  • вівсянка – 3 столових ложки;
  • картопля – 260 грам;
  • сіль;
  • спеції;
  • сухарі паніровочні;
  • крохмаль 1 столова ложка;
  • соняшникова олія або оливкове.

Процес приготування:

Картоплю помити і зварити в «мундирах».

Свіжу капусту порізати великими шматками, занурте в окріп і варіть 4-5 хвилин.

Морквину добре промийте, очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці. Цибулю очистіть від лушпиння, і поріжте його дрібними кубиками. Моркву і цибулю обсмажте на олії, щоб вони стали м’якими. Дайте трохи охолонути.

Бланшированную капусту перекиньте на друшляк, промийте холодною водою і залиште, щоб стекла вся рідина.

Овочі разом з капустою за допомогою блендера або кухонного комбайна подрібніть в однорідну масу.

Остиглий зварену картоплю очистіть і натріть на тертці середнього розміру.

До подрібненим овочів додайте натерту картоплю, ложку крохмалю, манку, вівсянку і спеції.

Масу для капустяних котлет грунтовно перемішайте і залиште відпочивати на тридцять хвилин.

З отриманого овочевого фаршу сформуйте котлети звичної для вас форми. Обваляйте їх в панірувальних сухарях.

Смажте капустяні котлетки на розпеченому рослинному маслі з обох боків до утворення золотої скоринки.

Приготуйте паперовий рушник і викладайте готові котлети без м’яса на нього, щоб прибрати надлишки жиру.

Такі биточки подавайте зі сметаною в теплому вигляді.

овочеві биточки

рецепт №2

Як приготувати котлети без м’яса з крабових паличок

Котлети з крабових паличок

Необхідні інгредієнти:

  • 300 грам крабових паличок;
  • 2-3 ст. л. манки або муки;
  • 2 курячих яйця;
  • 150-200 грам твердого сиру;
  • одна цибулина;
  • часник;
  • сіль, спеції;
  • 5 ст. л. – сухарів панірувальних;
  • рослинна олія.

Етапи готування крабових котлет:

Для початку відправте крабові палички в морозилку, щоб вони трохи були заморожені. Так буде легше натерти на крупній тертці. У велику ємність натріть на тертці палички і твердий сир.

Крабові палички сир

Туди ж втрутився манку і вбийте два яйця. Масу добре перемішайте. Посипте спеціями, сіллю за смаком.

Збиті яйця спеції сіль

Ріпчасту цибулю трошки підсмажте на олії, зубчики часнику придавите ножем. Просмажити всі разом, часник витягніть. Додайте дані продукти в миску з фаршем. Знову все скрупульозно перемішайте. Залиште на десять хвилин масу в спокої. Після закінчення часу сформуйте котлети з крабових паличок. Перед відправленням на сковороду запаніруйте їх в панірувальних сухарях.

Котлети з крабових паличок сухарі

На розігрітій сковорідці з невеликою кількістю масла обсмажте крабові котлетки спочатку з одного боку.

Обсмажені котлети з крабових паличок

Переверніть і обсмажте іншу сторону.

крабові котлетки

Подавайте крабові котлетки як закуску з різними соусами і соліннями, за бажанням можете прикрасити зеленню.

Котлети зелень соус

Рецепт № 3

Картопляні котлети без м’яса з сиром

Котлети без м'яса сир

Необхідні інгредієнти:

  • 5 великих картоплин;
  • яйця курячі або перепелині – 1 (3) штуки;
  • 3 ст. л. борошна;
  • сир твердий – 100 грам;
  • олія соняшникова – 50 мл;
  • спеції за смаком.

Етапи приготування картопляних котлет з сиром:

Для початку приготуйте пюре з картоплі. Візьміть картопля, промийте під проточною водою, почистіть і зваріть в киплячій воді до повної готовності. Як тільки картопля зваритися зробіть з нього пюре і охолодіть його до п’ятдесяти градусів.

Картопляне пюре для котлет

Додайте до пюре яйце куряче (або 3 перепелиних). Посипте різними спеціями і додайте просіяне борошно. Вимісити тісто з картоплі.

Пюре з картоплі яйце борошно

Сир натріть на дрібній тертці.

Візьміть столову ложку (з гіркою) маси з картоплі, обваляйте в борошні, зробіть корж і в серединку покладіть трохи натертого сиру, закрийте корж і зробіть котлету. Таким чином сформуйте все котлетки.

Поставте сковороду на плиту, налийте соняшникової олії і нехай все добре розігріється, покладіть котлетки і смажте з обох сторін до золотистої скоринки.

Такі котлети з картоплі з сиром подавайте теплими з улюбленими соусами, майонезом або сметаною.

Котлети з картоплі з сиром

Рецепт № 4

Котлети з гороху нуту

Котлети з гороху з нутом

Потрібні інгредієнти для котлет:

  • 200 грам нуту;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 2 зуб. часнику;
  • пучок свіжої зелені кропу;
  • чайна ложка солі;
  • чайна ложка меленої паприки;
  • масло рослинне;
  • 5 столових ложок борошна для панірування.

Етапи готування котлеток з нуту:

Такі котлетки можна приготувати не тільки з звареного нуту, а й з сирого. Залийте нут холодною водою на 10-12 годин або залиште на ніч, нехай він розбухне.

Після закінчення цього часу злийте воду і промийте нут під проточною водою. За бажанням можете зварити нут приблизно 45 хвилин, тоді він стане ще м’якше.

Лучок, морквину, часничок і зелень подрібнити блендером в водянисту однорідну консистенцію.

З нутом виконайте те ж саме, що і з овочами. Якщо потрібно – додайте трохи води, буквально 2-3 столових ложки.

З’єднайте масу з нуту і овочів разом, перемішайте до утворення фаршу. Якщо фарш вийшов занадто рідкий, всипте трохи борошна або панірувальних сухарів. Фарш повинен бути липким і добре тримати форму. На завершення посоліть, посипте паприкою і іншими спеціями. Ще раз все гарненько перемішайте.

Сформуйте горохові котлети, запаніруйте в борошні, накрийте плівкою і відправте в морозильну камеру на одну годину.

Котлетки обсмажуйте з двох сторін на рослинній олії до золотистої скоринки.

Котлети без м'яса рецепт

Подавайте в гарячому вигляді з соліннями, квашеною капустою, свіжим салатом і з будь-якими соусами на ваш розсуд.