Мусака

Чим хороші класичні рецепти різних національних кухонь? Перш за все, тим, що їх зміст вивірено десятками, сотнями років кухонних подвигів простого народу: ось тут потрібно одне куряче яйце і не більше, ось тут – склянка борошна. І в цьому сенсі навіть дуже складний рецепт стає досить простим, а вже якщо його використовувати періодично – так і зовсім мало не «записується» в голові на підсвідомому рівні. А ще страви, приготовані за такими рецептами, дуже смачні! Ну, погодьтеся, що не може цілий народ протягом усієї своєї історії готувати щось неїстівне і пишатися цим! Сьогодні пропонуємо вам доторкнутися до основ грецької кухні: відома запіканка з баклажанів з фаршем – мусака: рецепт з покроковими фото як її приготувати і з чого.

Мусака по-грецьки

мусака

Мусака як національне блюдо, звичайно ж, не належить одній Греції: його готують і на Близькому Сході, і в Північній Африці, і на Балканах. Саме тому в мусака можна додавати не тільки баклажани і м’ясо, а й картопля, гриби і кабачки, що і роблять в кухнях вище означених регіонів.

смачна запіканка з баклажанів з фаршем з соусом бешамель

Складові:

Інгредієнти для мусака

  • 1 баклажан (досить великий);
  • 500 грам фаршу м’ясного;
  • 2-3 зубки часнику;
  • 1-2 головки цибулі ріпчастої середньої величини;
  • 1 томат великий або 2 невеликих;
  • 150 грам будь-якого твердого сиру;
  • 180 мл молока;
  • 2 столових ложки вершкового масла;
  • 1 столова ложка пшеничного борошна;
  • 1 куряче яйце;
  • 2 столових ложки винного оцту;
  • 2 щіпки солі;
  • 1 щіпка чорного меленого перцю.

Процес приготування:

Насамперед, ріжемо баклажан на кружки товщиною близько сантиметра. Порізаний синенький в окремій мисці присипаємо сіллю і залишаємо на 10 хвилин. За цей час овоч віддасть свою гіркоту.

Мусака по-грецьки

Тим часом, встигнемо дрібно нашаткувати цибулю і часник. Якщо часник вам не дуже до душі, взяти його можна трохи менше і пропустити через прес, так він буде менше відчуватися.

Лук часник подрібнити

Шматочки баклажана очищаємо від надлишків солі і виділився соку, обсмажуємо на рослинному маслі до легкої золотистої. Відкладаємо смажені баклажани на серветки, щоб ті ввібрали зайве масло.

Обсмажені баклажани в олії

У тій же самій сковороді пасеруємо цибулю і часник.

Пасеровані цибулю часник

Додаємо до них фарш, який тут же слід розім’яти виделкою, лопаткою або товкачем, щоб запобігти утворенню грудок. Додаємо у фарш винний оцет, сіль і мелений перець. Будьте обережні з кількістю солі: якщо ви використовуєте досить солоний сир, то в м’ясо і соус бешамель краще додати трохи менше солі. Готуємо м’ясо до випарювання зайвої рідини.

М'ясний фарш для мусака

Час приготувати соус бешамель з яйцем. Для цього на середньому вогні розтоплюємо в сотейнику вершкове масло.

Соус бешамель з яйцем

Додаємо до нього борошно і починаємо все добре перемішувати, щоб суміш вийшла однорідною і не містила грудок сухої муки.

Борошно соус бешамель

Продовжуємо помішувати і вливаємо молоко. Тепер працюємо з сумішшю вже віночком, поки вона істотно не загусне. Додаємо в соус за смаком сіль і мелений чорний перець. Знімаємо бешамель з вогню і повільно, не перестаючи помішувати, вливаємо в нього збите яйце.

Бешамель молоко спеції

Ріжемо рівними кружечками помідор.

помідори кружечками

Сир подрібнюємо на крупній тертці.

Сир на тертці

Пора формувати нашу мусака. В жароміцної формі першим шаром викладаємо баклажани таким чином, щоб вони не лягали один на одного.

Сир на тертці

Посипаємо їх третю попередньо натертого твердого сиру.

Баклажани шаром сир

На сир викладаємо половину м’ясної начинки.

М'ясна начинка сир

Повторюємо всі три шари ще раз. Останній шар складається з кружечків помідорів.

шар помідорів

Помідори поливаємо соусом і посипаємо зверху все тертим сиром.

Помідори тертий сир

Мусака з баклажанами в духовці готується протягом 40-50 хвилин (попередньо розігрітій до 180 градусів).

Смачного!

Мусака з баклажанами

Баклажанна запіканка з фаршем: рецепт і покрокові фото Софії Березиной