Чим хороші класичні рецепти різних національних кухонь? Перш за все, тим, що їх зміст вивірено десятками, сотнями років кухонних подвигів простого народу: ось тут потрібно одне куряче яйце і не більше, ось тут – склянка борошна. І в цьому сенсі навіть дуже складний рецепт стає досить простим, а вже якщо його використовувати періодично – так і зовсім мало не «записується» в голові на підсвідомому рівні. А ще страви, приготовані за такими рецептами, дуже смачні! Ну, погодьтеся, що не може цілий народ протягом усієї своєї історії готувати щось неїстівне і пишатися цим! Сьогодні пропонуємо вам доторкнутися до основ грецької кухні: відома запіканка з баклажанів з фаршем – мусака: рецепт з покроковими фото як її приготувати і з чого.
Мусака по-грецьки
Мусака як національне блюдо, звичайно ж, не належить одній Греції: його готують і на Близькому Сході, і в Північній Африці, і на Балканах. Саме тому в мусака можна додавати не тільки баклажани і м’ясо, а й картопля, гриби і кабачки, що і роблять в кухнях вище означених регіонів.
смачна запіканка з баклажанів з фаршем з соусом бешамель
Складові:
- 1 баклажан (досить великий);
- 500 грам фаршу м’ясного;
- 2-3 зубки часнику;
- 1-2 головки цибулі ріпчастої середньої величини;
- 1 томат великий або 2 невеликих;
- 150 грам будь-якого твердого сиру;
- 180 мл молока;
- 2 столових ложки вершкового масла;
- 1 столова ложка пшеничного борошна;
- 1 куряче яйце;
- 2 столових ложки винного оцту;
- 2 щіпки солі;
- 1 щіпка чорного меленого перцю.
Процес приготування:
Насамперед, ріжемо баклажан на кружки товщиною близько сантиметра. Порізаний синенький в окремій мисці присипаємо сіллю і залишаємо на 10 хвилин. За цей час овоч віддасть свою гіркоту.
Тим часом, встигнемо дрібно нашаткувати цибулю і часник. Якщо часник вам не дуже до душі, взяти його можна трохи менше і пропустити через прес, так він буде менше відчуватися.
Шматочки баклажана очищаємо від надлишків солі і виділився соку, обсмажуємо на рослинному маслі до легкої золотистої. Відкладаємо смажені баклажани на серветки, щоб ті ввібрали зайве масло.
У тій же самій сковороді пасеруємо цибулю і часник.
Додаємо до них фарш, який тут же слід розім’яти виделкою, лопаткою або товкачем, щоб запобігти утворенню грудок. Додаємо у фарш винний оцет, сіль і мелений перець. Будьте обережні з кількістю солі: якщо ви використовуєте досить солоний сир, то в м’ясо і соус бешамель краще додати трохи менше солі. Готуємо м’ясо до випарювання зайвої рідини.
Час приготувати соус бешамель з яйцем. Для цього на середньому вогні розтоплюємо в сотейнику вершкове масло.
Додаємо до нього борошно і починаємо все добре перемішувати, щоб суміш вийшла однорідною і не містила грудок сухої муки.
Продовжуємо помішувати і вливаємо молоко. Тепер працюємо з сумішшю вже віночком, поки вона істотно не загусне. Додаємо в соус за смаком сіль і мелений чорний перець. Знімаємо бешамель з вогню і повільно, не перестаючи помішувати, вливаємо в нього збите яйце.
Ріжемо рівними кружечками помідор.
Сир подрібнюємо на крупній тертці.
Пора формувати нашу мусака. В жароміцної формі першим шаром викладаємо баклажани таким чином, щоб вони не лягали один на одного.
Посипаємо їх третю попередньо натертого твердого сиру.
На сир викладаємо половину м’ясної начинки.
Повторюємо всі три шари ще раз. Останній шар складається з кружечків помідорів.
Помідори поливаємо соусом і посипаємо зверху все тертим сиром.
Мусака з баклажанами в духовці готується протягом 40-50 хвилин (попередньо розігрітій до 180 градусів).
Смачного!
Баклажанна запіканка з фаршем: рецепт і покрокові фото Софії Березиной