Хрусткі, щільні, ароматні солоні огірочки – одна з найголовніших заготовок практично у кожної господині. Ну, куди ж без них? І в олів’є додати, і в вінегрет. Та й розсольник без маринованих огірків зовсім нікудишній виходить. Ну, і під міцні напої, звичайно ж, солоні огірки – саме те. А якщо в банку по сусідству ще і хрусткий цибулю з ароматними перцями плаває – закуска, краще не придумаєш! У нас сьогодні мариновані огірки з перцем на зиму.
Огірки з перцем на зиму
рецепт маринованих огірків з перцем
У банку з соліннями досвідчені господині рекомендують обов’язково класти різні трави, листя та коріння – свіжі або сушені. Чим їх більше, тим ароматні виходять консервовані огірки. А ось смак безпосередньо залежить від вдало підготовленого маринаду. Цей рецепт огірків з болгарським перцем з додаванням оцту, але без стерилізації.
Складові:
- огірки – 1,5 кг,
- ріпчаста цибуля – 3 шт.,
- солодкий (болгарський) перець – 3 -4 шт.,
- свіжий або сушений кріп, розмарин,
- вишневі, смородинові листя.
Для маринаду на 2 л води:
- цукровий пісок – 7 ст.л.,
- кам’яна сіль (велика) – 3 ст.л.
- оцет 9% – 190 мл.
Процес приготування:
Для маринування найбільше підійдуть свіжі, невеликі огірки. Якщо вони трохи гірчать, тоді замочіть в чистій, холодній воді на 4 – 6 годин. За цей час воду кілька разів змініть. Це значно покращить смак зелених овочів, прибере гіркота. Потім кожен огірочок ретельно вимийте, зріжте кінчики з обох сторін.На дно заздалегідь простерилізованих банок покладіть вишневі або смородинові листя, зелень на свій смак (кріп, петрушку, розмарин, чебрець). Можна додати коріння хрону і селери.
Очищену цибулю поріжте півкільцями. Болгарський перець розрізати навпіл, видаліть насіння. Потім кожну половинку ножем розділіть на 2 або 3 частини (залежно від розміру перців). Після цього овочі укладіть в банки, чергуючи їх з огірками. Наповнюючи скляні ємності, не забувайте час від часу струшувати їх, щоб овочі рівномірно розподілилися всередині банки.
Закип’ятіть чисту (краще фільтровану) воду. Як відомо, при кипінні рідина трохи випаровується, тому візьміть її не рівно 2 л, а з запасом – грамів на 70 більше. Залийте окропом овочі, накрийте металевими кришками. Залиште банки охолоджуватися протягом 20 хвилин.
Остигнула воду злийте в відповідного розміру каструлю. З неї ми будемо готувати маринад для огірків з болгарським перцем. Додайте сіль, цукровий пісок. Інгредієнти розмішайте і відправте на сильний вогонь. Коли рідина закипить, влийте оцет. А потім, підхопивши каструлю прихватками, залийте киплячим розсолом огірки.
Банки відразу ж закатати металевими кришками.
Заготовки переверніть догори дном, витримайте в такому положенні добу, надійно укутавши банки теплою ковдрою.
Хрусткі огірки з цибулею і болгарським перцем приготувала Ксенія, рецепт і фото автора