Взимку сире варення без варіння нагадує про смак літа, до того ж в ньому зберігається досить багато вітамінів, тому це не тільки смачно, але і корисно. Таку заготовку з ягід на зиму роблять без термічної обробки під час приготування. Перетерта ожина з цукром не заграє, на смак вона виходить більш соковитою і ароматною, ніж звичайне варення. Величезним плюсом стане той факт, що не доведеться сидіти над тазом з киплячим варенням, постійно перемішуючи його. Готується протерта ожина без варіння простіше і швидше.
Єдиним недоліком протертих ягід можна назвати спосіб зберігання. На жаль, багато такого варення не закриєш, так як заготовку необхідно зберігати в холодильнику, крім цього його можна прибрати в морозильну камеру (в такому випадку цукру використовувати набагато менше). Звідси випливає враховувати і спосіб фасування варення. Так як скляна тара не призначена для заморозки, замість неї ожину розкладають по пакетиках з замком, пластикових пляшках або одноразовим контейнерів з щільною кришкою. Зате це надійний спосіб зберегти смак ягід і їх корисні властивості.
Ожина без варіння протерта з цукром на зиму
рецепт ожини на зиму без варіння
Для тих, хто збирається закочувати протерту ожину з подальшим зберіганням в холодильнику, краще вибрати скляні банки з залізними кришками. Банки стерилізуються, сушаться, після чого в них розкладається варення, і вони закочуються прокипяченной кришкою.
Складові:
- 500г ожини;
- 750г цукру.
Процес приготування:
Сахара потрібно більше, ніж ягід, так як він відповідає за консервацію і можливість зберігати закачування тривалий час.
В першу чергу необхідно підготувати ягоди: видалити всі листочки, гілочки і дрібне сміття. Потім промити під проточною водою.
Мокрі ягоди сушаться на ситі приблизно півгодини, після чого їх потрібно перемолоти в пюре. Найкраще для цих цілей підходить блендер, який буквально за 3 хвилини измельчит солодку ягоду до консистенції каші. При відсутності блендера можна скористатися м’ясорубкою з насадкою для дрібної рубки. Також можна спробувати зробити це вручну за допомогою макогона, ступки або аналогічного пристосування.
В ожині досить багато дрібних кісточок, якщо ви хочете більш однорідне варення, необхідно процідити отримане пюре через сито. Макуха з кісточками знадобиться для компоту, тому не слід їх викидати.
У ягідне пюре поступово додається цукор. Невеликі порції цукру відразу ж перемішуються, щоб він повністю розчинився. Через велику наявності цукрового піску пюре стане більш рідким, проте при охолодженні пюре буде досить густим, щоб використовувати його в якості соусу до солодких млинців та інших десертів.
Ожина протерта з цукром розкладається по банках так. Зверху насипається шар цукру, і тільки після цього її можна закрити гвинтовою кришкою і відправити в холодильник. Подавати таку сире варення з ожини краще холодним. Заморожене ожиновому варення необхідно попередньо розморозити.
Ожина без варіння: фото Ольги Бондас