Коли осінь зачаровує різнобарвним листопадом і навіває легкий смуток, встигає королева ягід – журавлина. Можна втомитися, перераховуючи всі її переваги. Краще переконатися в її цілющі властивості, достатку вітамінів, омолоджуючий ефект самостійно, протерши її з цукром на зиму.
Ягода ця овіяна легендами. За однією з версій її принесли в дар людям добрі і мудрі гноми, які жили в лісах і знали всі секрети рослин. Секрет же журавлини полягає в тому, що вона захищає людей від хвороб. Тому журавлина на зиму готується не тільки як приємний бонус до чаю, а й як засіб для підняття імунітету.
Інша легенда пояснює появу цієї вогненно-червоної ягоди так: одного разу молода дівчина надзвичайної краси вирушила в ліс збирати цілющі трави. Вона сподобалася дідька і тому він наказав лісовим духам схопити дівчину. Але не тут то було, красуня вирвалася, а по траві розсипалися її красиві червоні намиста, які перетворилися в ягоди. З того часу дівчата, які ними ласували ставали ще красивіше. Приготована журавлина на зиму без варіння примножує красу хоча б тим, що вчасно її дегустації на обличчі з’являється задоволена усмішка, а усміхнена дівчина завжди виглядає привабливо.
Журавлина на зиму протерта
Звичайно, можна зварити журавлинний компот, варення або приготувати з неї ягідний морс. Але якщо ви хочете максимально зберегти неповторний смак і аромат цієї чарівної ягоди, найкраще приготувати її за цим рецептом. Журавлина протерта з цукром виходить ароматною і дуже смачною!
Складові:
- Журавлина свіжа або заморожена – 1 кг,
- Цукровий пісок – 1 кг.
Процес приготування:
Стиглі ягоди перебираються від різноманітного сміття, перекладаються в друшляк і миються в проточній холодній воді.
Чисті ягоди без зайвої вологи засипаються в чашу блендера.
На великій швидкості подрібнюються в густу бордову масу.
До подрібненої журавлині додається цукор в пропорції 1: 1.
Знову включається блендер, і журавлина з цукром перемішується до однорідності. Весь цукор при цьому повинен розчинитися в ягідної масі.
Готове ароматні ласощі розливається в чисті сухі банки. Попередньо скляні банки ретельно стерилізуються паром, а кришки заливаються крутим окропом на кілька хвилин.
Протерта з цукром журавлина без варіння зберігається тільки в холодильнику. А якщо такого вітамінного варення заготовлено багато, то його можна розлити в пластмасові контейнери або в міцні поліетиленові пакети і заморозити.
Взимку журавлина буде чудовим десертом до чаю, з нею можна зварити кисіль, зробити морс або мус. Журавлина збереже здоров’я і продовжить молодість.