Салат з баклажанів на зиму



Більшість салатів, які консервуються і заготовлюються взапас, використовують один основний інгредієнт, а решта лише покликані підкреслити його смак, тому другорядні овочі подрібнюються і більше нагадують підливу. Але не варто обмежувати себе подібними умовностями. Смачний салат з баклажанів на зиму в цьому покроковому фото рецепті досить своєрідний, в ньому все інгредієнти добре проглядаються в банку або на тарілці, так що розгадати склад такої заготовки не складе труднощів. І в цьому є своя чарівність, оскільки овочі абсолютно по-іншому реагують на таке сусідство.

Салат з баклажанів на зиму

Салат з баклажанів на зиму

покроковий фото рецепт

Баклажанний салат закуска готується у великих обсягах, тому з вказаної кількості інгредієнтів виходить близько 5-6 літрових або майже 2 трилітрових банок закрутки.
Повторної стерилізації салату з баклажанів з перцем і помідорами в банках вже не буде потрібно, тому скляну тару необхідно попередньо ретельно вимити і висушити.
При виборі овочів необхідно звертати увагу на їх зовнішній вигляд. Хоча вони піддадуться термічній обробці, що значно вплине на них, свіжі плоди не повинні мати ознак млявості або підгнивати місць. Будь-які спірні ділянки вирізають на етапі чищення і промивання овочів. Стиглість помідор не вплине на саму заготовку, але слід врахувати, що переспілі томати при підготовці фактично розваляться. А недостиглі зелені будуть тримати форму, але додадуть салату дещо інший смак, ніж червоні.

Також секрет приготування салату з баклажанів є спосіб різання. Всі овочі нарізаються кубиками і великими шматками. Це значно відрізняється від стандартних способів заготовки, тому варто спробувати хоча б раз приготувати його для порівняння. Для кожної господині поняття «великі шматки» звучить по-різному, але саме в величині шматків ховається основна хитрість. Такі овочі маринуються набагато повільніше, зате смак у них більш м’який.

Складові:

Салат з баклажанів інгредієнти

  • 1 кг баклажанів;
  • 1 кг моркви;
  • 2 кг помідорів;
  • 1 кг ріпчастої цибулі;
  • 250 мл рафінованої олії;
  • 100 мл столового оцту (9%);
  • 250 г цукру;
  • 2 столові ложки з гіркою крупної солі;
  • спеції – за смаком.

Процес приготування:

Готується блюдо в об’ємної неемальовану посуді на маленькому або середньому вогні. Розжарювати посуд перед термічною обробкою не слід. В першу чергу заливається масло і оцет. Так як порції обох інгредієнтів досить великі, то вони утворюють на дні каструлі рідку прошарок, в якій будуть обварюються перші овочі. Коли суміш масла і оцту нагріється, необхідно додати цукор і сіль. Маринад постійно помішує на вогні, щоб уникнути пригорання, обидва сипучих інгредієнта повинні повністю розчинитися, після чого в каструлю закидається нарізана морква. Інгредієнти перемішуються, щоб закрити морква маринадом, після чого каструля закривається кришкою, і овочі гасяться після закипання 20 хвилин з періодичними помішуванні.

Салат на зиму баклажани перець

Другим інгредієнтом після моркви стає цибулю.

Морква цибуля в салат з баклажанів

Його також необхідно перемішати з уже присутніми інгредієнтами, дочекатися закипання, закрити кришкою і тушкувати 10 хвилин.

Гасити овочі для салату

Потім аналогічно додаються баклажани на 20 хвилин.

баклажани салат

А після них на 10 хвилин – помідори.

Салат баклажан помідор

Разом з помідорами можна додати і щіпку приправ, найбільш підходящою для цього салату стане мелена спеція хмелі-сунелі. Вона не зробить блюдо гострим або пікантним, але додасть аромат і своєрідний присмак.

Приправа для салату з баклажанів

Також рекомендується спробувати теплий салат на смак, щоб визначити чи достатньо хороший вийшов маринад, так як кількість цукру і солі можна злегка змінювати на свій розсуд.

Гарячий баклажанний салат розкладається по банках, закривається простерилизованной залізною кришкою і відправляється в прохолодне темне місце, закутаний старим пледом. На наступний день банку можна поставити в комору вже кришкою вгору, а ось пробувати те, що вийшло, рекомендується не раніше, ніж через місяць, коли маринад повністю оживляти овочі, адже великим шматочках потрібно для цього більше часу.

Смачний салат з баклажанів

Смачний салат з баклажанів на зиму: рецепт з фото гоїв Надії.