Варити варення в 21 столітті так само як це робили наші бабусі – вже не актуально. Адже є багато інших варіантів зберегти корисні ягоди і при цьому не втратити вітаміни. Сьогодні ми пропонуємо зробити живе або сире варення з малини і агрусу з цукром, без варіння. Малина з агрусом зберігається в холодильнику або сухому погребі.
Малина з агрусом на зиму
Пропорції ягід і цукру можна змінити, головне запам’ятати, що співвідношення ягід до цукру повинно бути 1 до 1,5 (2). При таких пропорціях живе варення буде стояти всю зиму. Якщо у вас велика морозильна камера, можна протерте варення заморозити у формочках для льоду або невеликих контейнера. В заморожене варення на кожен кілограм ягід вам знадобиться 200-250 грам цукру.
як приготувати варення з малини і агрусу
Складові:
- малина – 1 кг;
- агрус – 500 г;
- цукор – 2 кг цукру.
Процес приготування:
Отже, ягоди малини і агрусу промиваємо під проточною водою. Хоча малину рекомендують і зовсім не мити. Якщо ви впевнені в чистоті ягід, так і зробите. Так само можна задурити і зрізати з агрусу хвостики. Але ми вважаємо, що це зайва трата часу.
Складаємо ягоди у велику і зручну миску або в чашу блендера. Пересипаємо цукром.
Подрібнюємо ягоди в пюре. Таке варення можна пропустити і через м’ясорубку. Якщо ви любите чисте варення без кісточок (вони будуть в даному випадку подрібнення), перетріть масу через дрібне сито. При такому обсязі, це займе у вас від сили 10 хвилин. Макуха не викидайте. З нього можна зварити компот або приготувати морс. Так само такий макуха можна заморозити і використовувати взимку для приготування напоїв.
Банки для малинового варення з агрусом стерилізуємо в духовці – ставимо чисті мокрі банки в холодну духовку, включаємо її і чекаємо, поки вона прогріється до 100 градусів, засікаємо 10 хвилин для банок по 0,5 літрів Розкладаємо живе варення з малини і агрусу в сухі стерильні банки.
Зверху присипаємо варення шаром цукру. Це створює додатковий захист від бродіння.
Зберігати таку заготовку можна в холодильнику або в сухому погребі.
Як зробити свіже протерте варення розповіла Марія Агеєва, рецепт і фото автора.