Малина з агрусом



Варити варення в 21 столітті так само як це робили наші бабусі – вже не актуально. Адже є багато інших варіантів зберегти корисні ягоди і при цьому не втратити вітаміни. Сьогодні ми пропонуємо зробити живе або сире варення з малини і агрусу з цукром, без варіння. Малина з агрусом зберігається в холодильнику або сухому погребі.

Малина з агрусом на зиму

Малина з агрусом

Пропорції ягід і цукру можна змінити, головне запам’ятати, що співвідношення ягід до цукру повинно бути 1 до 1,5 (2). При таких пропорціях живе варення буде стояти всю зиму. Якщо у вас велика морозильна камера, можна протерте варення заморозити у формочках для льоду або невеликих контейнера. В заморожене варення на кожен кілограм ягід вам знадобиться 200-250 грам цукру.

як приготувати варення з малини і агрусу

Складові:

Інгредієнти для варення

  • малина – 1 кг;
  • агрус – 500 г;
  • цукор – 2 кг цукру.

Процес приготування:

Отже, ягоди малини і агрусу промиваємо під проточною водою. Хоча малину рекомендують і зовсім не мити. Якщо ви впевнені в чистоті ягід, так і зробите. Так само можна задурити і зрізати з агрусу хвостики. Але ми вважаємо, що це зайва трата часу.

Підготувати малину агрус

Складаємо ягоди у велику і зручну миску або в чашу блендера. Пересипаємо цукром.

Ягоди пересипані цукром

Подрібнюємо ягоди в пюре. Таке варення можна пропустити і через м’ясорубку. Якщо ви любите чисте варення без кісточок (вони будуть в даному випадку подрібнення), перетріть масу через дрібне сито. При такому обсязі, це займе у вас від сили 10 хвилин. Макуха не викидайте. З нього можна зварити компот або приготувати морс. Так само такий макуха можна заморозити і використовувати взимку для приготування напоїв.

Пюре з ягід малини і агрусу

Банки для малинового варення з агрусом стерилізуємо в духовці – ставимо чисті мокрі банки в холодну духовку, включаємо її і чекаємо, поки вона прогріється до 100 градусів, засікаємо 10 хвилин для банок по 0,5 літрів Розкладаємо живе варення з малини і агрусу в сухі стерильні банки.

Живе варення з малини і агрусу

Зверху присипаємо варення шаром цукру. Це створює додатковий захист від бродіння.

Варення шар цукру

Зберігати таку заготовку можна в холодильнику або в сухому погребі.

Варення з агрусу і малини

Як зробити свіже протерте варення розповіла Марія Агеєва, рецепт і фото автора.