Все, напевно, пам’ятають мультфільм про горщик, якому всього лише потрібно було сказати: «Горщик вари !!!», і він починав варити різні каші. У наш час все трохи інакше, у багатьох зараз є такі чарівні горщики типу мультиварки. Та й глиняні горщики ніхто не відміняв, приготована в духовці в них їжа виходить дуже смачною. Ось і я згадала, що у мене десь стоять два прекрасних горщика, які і допоможуть мені приготувати сьогоднішній обід.
А на обід ми будемо сьогодні їсти печеню з м’яса і печінки в горщиках. Думаю, прекрасний варіант для обіду, як ви вважаєте?
Печеня в горщиках з м’ясом і печінкою
Ми раніше для приготування завжди використовували тільки свинину, але я як завжди, вирішила урізноманітнити наш раціон і включила до складу жаркого печінку. Повинна сказати, що ми з величезним задоволенням з’їли все до останку. Отже, дістаємо наші пузатенькі горщики і приступаємо до приготування смачного спекотного.
Для того щоб приготувати печеню в горщиках з м’ясом, картоплею і печінкою вам будуть потрібні
Складові:
- Свинина (м’якоть) 300 – 400 грам,
- Печінка (свиняча або яловича) 200 – 300 грам,
- Картопля 5 – 6 великих бульб,
- Вода – 1,5 склянки,
- Масло рослинне (рафінована),
- Цибуля ріпчаста – 1 головка,
- сіль,
- Чорний мелений перець,
- Лавровий лист – 2 штуки.
Процес приготування:
Для початку хотілося б сказати, що готувала я в горщиках вже багато раз, і кожен раз по-різному нарізала інгредієнти. Зрештою, прийшла до висновку, що найкраща нарізка для жаркого в горщиках – це велика. Всі інгредієнти зберігають свою форму і при цьому завжди проварюються, що дуже радує.
Буває, у часто використовуваних горщиків розбивається кришечка, не варто переживати, скористайтеся фольгою. А ще можна замінити кришечку будь-яким тестом. Мені подобаються такі їстівні кришечки з дріжджового тіста, дуже смачно. А ще потрібно пам’ятати, що глиняні горщики завжди ставлять тільки в ХОЛОДНУ духовку !!!
Отже, приступимо до готування. Поставимо розігріватися сковорідку на вогонь і наллємо в неї трохи рослинного масла. Використовуйте рафінована олія, воно не має ніяких сторонніх запахів і головне, не буде пінитися. Для початку займемося печінкою, її потрібно промити і порізати довільно. Відправляємо печінку на сковорідку з розігрітою олією і обсмажуємо, постійно перемішуючи, до напівготовності.
Свинину в спекотне слід промити і нарізати довільними шматками, як говорилося вище, я нарізала м’ясо крупно. Потім викладаємо м’ясо на розігріту сковорідку, де раніше обсмажили печінку. Масло міняти не варто. Обсмажувати потрібно на сильному вогні до придбання м’ясом золотистої скоринки.
Смажені до напівготовності м’ясо і печінку розкладаємо по горщикам. Очищаємо ріпчасту цибулю та нарізаємо його півкільцями. Потім розкладаємо в кожен горщик.
Очищений і промитий картоплю треба нарізати великими часточками і обсмажити на сильному вогні на сковорідці, де смажили м’ясо і печінку.
Обсмажуємо з усіх боків приблизно хвилин 5 – 8. Потім і картопля розкладаємо по горщикам. Зверху викладаємо лавровий лист, який потрібно попередньо промити в холодній воді. Тепер потрібно залити горщики водою або бульйоном. У воді попередньо розчиняємо сіль і додаємо чорний перець, адже ми ж в процесі приготування не солили і не додавали спеції. Наповнюємо горщики водою «по плечики», не більше, інакше в процесі приготування рідина вибіжить, тому що все буде булькати.
Отже, ставимо горщики на деко і відправляємо його в холодну духовку. Виставляємо температуру 200 ° градусів і будемо готувати печеня з м’ясом і печінкою 40 – 55 хвилин.
Можна поставити горщик на порційну тарілку і подати на стіл, така подача багатьом сподобається. Або викласти спекотне на тарілку і прикрасити зеленню.
Імпровізуйте і додавайте нові інгредієнти в свої страви, отримуючи при цьому прекрасні кулінарні шедеври! За покроковий фото рецепт спекотного в горщиках дякуємо слов’яни.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!