Пряник, що це таке? А чи не замислювалися ви, чому у цій ароматної випічки саме таку назву?
З давніх-давен до складу інгредієнтів для пряників входили прянощі, тобто вироби виходили пряними.
Прянощі і є характерною особливістю пряничка, особливо новорічних або різдвяних.
Сьогодні до складу рецепта моїх домашніх пряників входить не тільки какао, в шоколадне тісто додані спеції, які і надають особливого смаку випічці.
А ось раніше, в Стародавній Русі не було таких прянощів, якими ми з вами зараз користуємося на наших кухнях. Жінки додавали в тісто трави і коріння, які збирали в своїй місцевості. Уже пізніше, приблизно в 12 столітті на територію Русі були ввезені східні прянощі, тоді смак випічки змінився, він сподобався людям і з тих самих пір спеції і прянощі міцно вписалися в наше життя.
Під час самого чарівного свята, на Новий рік і Різдво, домашні шоколадні пряники з тріщинами прикрашають наш сімейний стіл. І вам даю свій рецепт різдвяних пряників з какао в солодкої цукрової посипання. Смачно! Якщо ви готові, тоді приступимо!
Пряники домашні шоколадні
покроковий фото рецепт
Складові:
- Борошно пшеничне 250 – 300 грам,
- Какао – порошок – 1,5 ст. ложки,
- Яйця курячі (великі) – 2 штуки,
- Маргарин або вершкове масло – 100 грам,
- Розпушувач тіста – 1 ч. Ложка,
- Мускатний горіх – ½ ч. Ложки,
- Кориця мелена – 1 ч. Ложка,
- Ванільний цукор – 1,5 ч. Ложки,
- Цукрова пудра – 200 грам (150 грам в тісто, 50 грам для обвалки печива).
Процес приготування:
Підготуйте всі інгредієнти. Заздалегідь дістаньте маргарин з холодильника. Розм’якшений маргарин можна замінити вершковим маслом. Яйця теж повинні бути кімнатної температури.
У глибокій мисці змішайте сухі інгредієнти: просіяне борошно, мелену корицю, мускатний горіх, ванільний цукор, розпушувач і какао. У новорічні пряники ще можна додати сухий мелений корінь імбиру або натерти на дрібній тертці свіжий корінець.
Тепер можна приступити до замішування тіста. У глибокому посуді змішайте розм’якшений маргарин з цукровою пудрою (150 грам) до однорідної маси.
Потім вбийте яйця і знову все ретельно перемішайте.
У рідку основу додайте змішані раніше сухі інгредієнти. Замісити тісто, воно повинно бути еластичним, але не липнути до рук. Муки може піти менше або більше, все залежить від її якості. Так що варіюйте кількість борошна самостійно.
Я раджу замішувати святкове тісто в хорошому піднесеному настрої і працювати руками, так воно вбере всю теплоту рук і зарядиться позитивом на весь майбутній рік!
Шоколадне тісто для пряників загорніть в плівку і відправте в холодильник на півгодини.
На плоске блюдо насипте залишилася цукрову пудру. З охолодженого тіста скачайте невеликі кульки розміром з волоський горіх. Кожну грудочку обваляйте в цукровій пудрі, але не плескали руками, інакше вся пудра вбереться в тісто і ви не отримаєте бажані тріщинки на готовому виробі.
Застеліть деко папером і акуратно розкладіть кульки, обвалені в цукровій пудрі. Розкладайте пряники недалеко один від одного, при випічці тісто не сильно збільшується в розмірах. Але і близько розміщувати печиво не варто, інакше воно склеїться.
Надішліть деко в духовку, заздалегідь розігріту до 180 градусів, на 15 – 20 хвилин.
Прянички гарні з чашкою гарячого чаю чи склянкою холодного молока. А ще ці домашні пряники можна упакувати в красивий пакетик і піднести своїм друзям в якості солодкого подарунка до свята.
Не бійтеся експериментів! Приємного вам апетиту!
Як приготувати домашні коржики з медом можна дізнатися з наших недавніх випусків хороших рецептів. До речі, тісто для них зробити більш крутим, то у вас будуть медові пряники: