Сьогодні у нас риба копчена в домашніх умовах. Немає нічого складного в тому, щоб приготувати справжню рибу гарячого копчення в умовах звичайної кухні. Для цього не потрібно багато місця. Не потрібні громіздкі специфічні пристосування. Крім свіжої дрібної риби знадобиться звичайна сковорода, що закривається високою кришкою. Ще потрібна буде сітка або ґрати, на якій буде розкладена риба для копчення.
Риба копчена в домашніх умовах на сковороді
Коптильний дим можна отримати з будь-яких залишків прянощів. Тут стануть в нагоді навіть ті прянощі, які неможливо використовувати звичним способом. Це можуть бути, наприклад, лаврові прутики, обрізки і очищення імбиру і кореневої селери, жорстким стеблинки базиліка, прутики розмарину. Ще можна додати листя волоського горіха, вишневі прутики і черешки.
Розміри домашньої «коптильної установки» визначають розмір риби, яка в ній буде коптитися. Вона не повинна бути великою. Цей покроковий фото рецепт пропонує взяти свіжий дрібний луфарь.
як коптити рибу на сковороді: покроковий фото рецепт
Складові:
- свіжа річкова або размороженная морська риба,
- сіль,
- гілочки або тирсу для копчення,
- рослинне масло для змазування решітки.
Процес приготування:
Перш, ніж приступати до копчення, потрібно підготувати рибу. Її треба промити і посолити.
Поки луфарь просочується сіллю, займемося підготовкою прянощів для копчення. На дно сковороди викладаємо все заздалегідь підготовлені прянощі, гілочки або тирсу для копчення, які можна придбати в магазині.
Поверх них встановлюємо грати. Це може бути сітка, сплетена з дроту або, як в цьому випадку, алюмінієва підставка під гаряче. Щоб рибку було легше зняти з неї, такі грати можна обробити олією.
На підставку, підняту над прянощами, рівним шаром викладаємо рибу.
Зариваємо сковороду кришкою і включаємо під нею вогонь. Він не повинен бути занадто сильним. Розігріваючись, метал дна сковороди прогріє прянощі. Легкий ароматний димок, що піднімається від них, огорне рибу. Висока кришка дозволить йому циркулювати навколо кожної тушки луфаря.
Процес домашнього копчення не триває довго. Готовність копчених рибок покаже відтінок їх шкірки, що змінився золотистим кольором.
Легкий ароматний дим швидко розвіюється після закінчення процесу копчення. Сковорода, на якій готувалася копчена риба домашнього копчення, дуже легко відмивається.
Як приготувати рибу гарячого копчення на сковороді розповіла Анна (melissa), рецепт і фото автора.