Апетитну акуратну випічку невеликих розмірів можна називати по-різному: капкейкі, маффіни, кекси, але суть від цього не змінюється. Всі ці вироби випікаються в невеликих стаканчиках з паперу, металу або силікону і начебто виглядають однаково. Але, насправді, є відмінності в приготуванні тіста, адже батьківщина капкейков, кексів та маффінів не одна і та ж. Тісто для кексів має бути повітряним, тому готові кекси практично завжди мають пористу структуру. Маффіни Не такі повітряні, якщо порівнювати з кексами, та й до того ж, вони бувають як солодкими, так і солоними.
Капкейкі – це солодка випічка, яка частенько прикрашається зверху «шапочкою» з смачного крему або яскравою, апетитною мастики. Кекси ж і мафіни зазвичай подаються без додаткових прикрас.
В Америці і Великобританії капкейк – частий гість на столі. Це вдалий спосіб порадувати дітлахів на їх святах, адже яскраві красиві капкейкі схожі на солодощі з казки. Можна приготувати кілька видів капкейков на вибір: з сиру, моркви, з шоколадного тесту, використовуючи найрізноманітніші начинки.
Незважаючи на складний вид капкейков, приготувати їх зовсім нескладно. Форми для капкейков можна взяти з паперу, силікону або металеві. Випікати можна в духовці або в мультиварці (крім металевих). Тісто можна зробити з додаванням кориці або ванілі. Перший варіант більш кращий для новорічної випічки.
капкейкі
покроковий фото рецепт
Складові:
- Борошно пшеничне – 1 склянка,
- Цукор-пісок – 1 склянка,
- Вершкове масло – 100 г,
- Яйця курячі – 2 шт.,
- Молоко – 100 мл,
- Розпушувач – 1 пакетик (сода 0,5 ч.л.),
- Ваніль, кориця – до смаку,
- Какао.
Процес приготування:
Тісто для капкейков можна порівняти з бісквітним, але з деякими відмінностями. На відміну від другого варіанту, тут потрібно спочатку збити вершкове масло з цукром, а вже після цього підмішати решту інгредієнтів. У бісквітному тесті насамперед збиваються курячі яйця з цукром.
Вершкового масла потрібно дати підтанути, щоб воно стало м’яким, потім всипати цукор і перетерти все до пастоподібного стану. Тепер додайте курячі яйця, мелену корицю і ванілін, все перемішайте.
В окремому посуді з’єднайте просіяне борошно і розпушувач (харчову соду) і перемішайте, потім з’єднайте разом з пастою з яєць і масла. Додайте пару ложок какао порошку, а потім тоненькою цівкою влийте молоко. Під час цього не припиняйте перемішувати тісто, до тих пір, поки воно не стане абсолютно однорідної консистенції.
Підготовлені формочки наповніть шоколадним тестом на 2/3, викладіть їх на деко і відправте в розігріту духову шафу. Якщо переборщити з тестом в формочках, то ризикуєте отримати «втекли» капкейкі, що буде виглядати не дуже естетично. У звичайному духовій шафі випікайте кексики протягом 15-20 хвилин.
Якщо духовка електрична, часу може знадобитися трохи більше. Також час випічки може збільшитися, якщо ваші формочки трохи більше, ніж стандартні. Перевіряємо готовність випічки традиційним методом – проткнув зубочисткою. Якщо вона суха – капкейкі готові.
Зверху випічку прикрашаємо будь-яким густим кремом. На фото крем зі збитих білків «мокре безе».
Рецепт білкового крему:
200 г цукру, 4 сирих білка, Лимонна кислота – щіпка.
Білки збиваються з цукровим піском до стійкої піни (кілька хвилин), потім чашка з вмістом ставиться на водяну баню. На водяній бані крем збивається близько 10 хвилин. Потім крем знімається і знову трохи збивається для охолодження.
При бажанні можна використовувати харчовий барвник.
Кекси прикрашаємо за допомогою кондитерського шприца або конверта, використовуючи насадки.