Сабджі – індійське овочеве блюдо, яке за складом більше нагадує рагу, проте в Сабджі додають ще й спеції, вершки, а також сир панір. Рагу з молочними продуктами набагато смачніше і ситніше, але зовсім не навантажує жкт, так як спеції допомагають легко засвоїтися всіма інгредієнтами.
САБЖ – класика ведичної кулінарії, також як і кічарі або дав з бобових. Готується індійське рагу дуже просто, головне – знайти всі спеції і правильно їх використовувати. Хоча з пошуком приправ зараз проблем немає – не обов’язково йти до крамниці товарів з Індії, точно такі ж спеції можна знайти в будь-якому супермаркеті.
Для гарячого блюда можна брати будь-які сезонні овочі, в Індії найчастіше готують Сабджі з баклажанами, цвітною капустою, білокачанної капустою, морквою, картоплею або бататом, помідорами, стручкової квасолею, зеленим горошком. Важливий інгредієнт – сир панір, який у нас називають адигейським (принцип приготування сирів без сичуга один). І, обов’язково, вершки – кокосові або коров’ячі. Зі спецій може бути: гірчиця зернами, кумін (він же кмин, зіра), куркума, асафетида, насіння коріандру, шамбала (пажитник), мелений червоний перець і інші.
Інгредієнти на 2 порції:
- 5-6 шт. картоплі середнього розміру (0,5 – 0,7 кг);
- 1/4 цвітної капусти;
- 1 кабачок;
- 10 шт. печериць;
- 100 г адигейського сиру або панир;
- 150 мл вершків (дуже смачно з кокосовими вершками);
- 1 – 1,5 склянки води;
- рослинне масло або масло ДХІ.
спеції:
- 0,5 ч. Л. зіри (кмин, кумін);
- 1 ч. Л. зерен гірчиці;
- 1,5 ч. Л. куркуми;
- 0,5 ч. Л. зерен коріандру;
- сіль.
Овочеве Сабджі з грибами і сиром
Готуємо всі інгредієнти. Розбираємо кольорову капусту на суцвіття. Шаткуємо гриби.
Картопля очищаємо від шкірки (молодий можна не чистити), нарізаємо великим кубиком. Трохи меншими шматочками – кабачок.
Нарізаємо сир дрібними кубиками.
Змащуємо сковороду маслом, як розігріється, викладаємо сир, який присипаємо куркумою (половина порції).
Обсмажуємо сир до золотої скоринки. А потім додаємо гриби, нарізані пластинками.
Робимо вогонь сильніше, щоб гриби встигли підрум’янитися, але не пустили сік. Готову суміш грибів і сиру відкладаємо вбік.
Тепер черга овочів. Сковороду промиваємо, добре змащуємо маслом і даємо їй розігрітися. Насипаємо насіння зіри, буквально через 30 секунд додаємо гірчицю і коріандр. Зернятка почнуть тріскатися, і навіть вистрибувати з сковороди.
У цей момент викладаємо картоплю. І перемішуємо його.
Обсмажуємо до легкої скоринки, а потім досипати залишки куркуми і 1 стакан води. З 1 склянкою рідини Сабджі вийде густим, розвареним. Тому, якщо хочете більше соку, влийте 1,5 склянки.
Коли картопля буде готовий (за 3-4 хвилини до), викладаємо кольорову капусту і кабачок. Заливаємо вершками.
Коли всі овочі погасять до повної готовності – кладемо сир і гриби. Солимо. Перемішуємо всі інгредієнти і через хвилину вимикаємо.
Консистенція Сабджі може бути різною: з бульйоном – як дуже густий суп або густим і розвареним, як вийшло у мене.
Звичайно, фото не передає смак і насиченість рецепта. Це не звичайне рагу, тут стільки аромату, стільки різних ноток за рахунок спецій, що овочі перетворюються в неймовірно смачне, вершкове блюдо, яке подобається всім.
Смачного!