Тещин язик на зиму



Напевно, немає такої людини, яка жодного разу б не пробував таку закуску з оригінальною назвою «Тещин язик». Назва таке вибрано не дарма – основний компонент – баклажан – нарізається трохи під кутом, довгими овальними скибочками, схожими на язички. Також ця закуска часто готується пікантною, але тут вже на розсуд господині – можна і ніжніше зробити. Тещин язик на зиму готують по-різному. Є пара варіантів приготування закуски: баклажани обсмажуються, а потім заливаються овочевий гострої "аджикою" або ж все разом гаситься в сотейнику, а потім розкладається по банках.

Тещин язик на зиму рецепт з баклажанів

Тещин язик на зиму

Із вказаної кількості інгредієнтів вийде 7-8 півлітрових баночок консервації.

Складові:

  • 3 кг баклажанів,
  • 1 кг томатів,
  • 1 стакан часнику,
  • 1 кг солодкого перцю,
  • гіркий перець за смаком (5-6 шт.),
  • 200 мл столового 9% оцту,
  • 100 мл води,
  • 200 мл рослинного масла,
  • 2 ст.л. цукру,
  • 1 ст.л. солі + сіль для соління баклажанів.

Процес приготування:

Відміряйте потрібну кількість всіх овочів, найкраще скористатися вагами, щоб пропорції були точними. Для сипучих інгредієнтів вже точно знадобляться ваги. Всі овочі ретельно помийте, обріжте хвостики, перевірте, щоб на шкірці не було пошкоджень і плям. Часник потрібно почистити, а солодкий (або болгарська) перець розрізати навпіл і дістати насіння, плодоніжки потрібно теж видалити.

Баклажани наріжте на довгі овальні шматочки, присолите кожен дрібкою солі і складіть в миску на пару годин. Рідина, яку виділять овочі, потрібно злити. Ця процедура позбавить баклажани, а значить і закуску від гіркоти.

Помідори, солодкий і пекучий перець, часник потрібно перекрутити через м’ясорубку або ж все скласти в чашу комбайна і подрібнювати на середній швидкості пару-трійку хвилин. До речі, з зазначеним в рецепті кількістю гострого перцю виходить злегка пікантно, але враховуйте також той фактор, що перець може бути неймовірно пекучим або злегка гоструватим.

Баклажани залийте овочевий масою і перемішайте, можна це робити відразу в сотейнику. Поставте на вогонь і дочекайтеся закипання, зменшіть вогонь і варіть все хвилин 20. Коли баклажани стануть м’якувата (проткніть сірником), то потрібно додати рослинне масло, воду (якщо закуска виходить дуже густий), сіль, цукор і все перемішати. На слабкому вогні тушкуйте овочеву закуску ще хвилин 10, після чого додайте столовий оцет, перемішайте і через пару хвилин вимикайте.

Поки гасяться баклажани з томатною заправкою, потрібно підготувати банки для консервування. Для цього їх ретельно вимийте і потримайте над ємністю з киплячою водою. Або ж можна прожарити банки в духовці або мікрохвильовій печі. Гарячу закуску розкладіть по гарячих банках, закатати або щільно закрутіть кришками, ошпарені окропом. До того моменту, поки банки з консервацією охолонуть, їх потрібно прибрати під ковдру – тобто укутати. Через добу-дві салат з баклажанів на зиму Тещин язик можна прибрати для зберігання в прохолодне темне місце.

Салат тещин язик

Смачного!

Автор рецепта і фото: Юлія Кожакіна.