На кожне свято господині намагаються пригостити своїх домашніх незвичайним кулінарним шедевром. Можна приготувати і екзотичну страву, а можна і традиційне святкове, наприклад: фаршировану щуку.
Щука, приготована в духовці, здивує подруг і порадує чоловіків, так як це натуральний і ситний продукт. Звичайно, розміри цієї рибки припускають деякі зусилля в її обробленні, не кожен день доводиться знімати шкуру панчохою.
Великій рибі потрібно буде розпороти черевце і видалити нутрощі, хребет і ребра, а також зняти філе. При приготуванні фаршированої щуки обов’язковою умовою є видалення зябер, так як промиту голову також начиняють підготовленим фаршем. До того ж це позбавить блюдо від неприємного присмаку твані.
щука фарширована
покроковий фото рецепт запеченої риби в духовці
Список необхідних продуктів вказано для приготування фаршированої щуки великих розмірів вагою 3-4 кг.
Складові:
- Свіжа, або свіжоморожена щука вагою 3-4 кг;
- Рис відварений – 250 грам;
- Стегно куряче вагою 600-700 грам, або куряче філе зі шкіркою 300-400 грам;
- Свіже або солоне свиняче сало вагою 200 грам;
- Капуста квашена – 200 грам;
- Капуста свіжа – 150 грам;
- Ріпчасту цибулю – 3 шт .;
- Сіль, перець додати за смаком;
- Рослинна олія для змащування дека.
Процес приготування:
Якщо у вас свіжоморожена щука, то, спочатку, її треба буде розморозити. Але буде краще, якщо продукт свіжий.
Потім рибу очищаємо від луски. У щуки на спинці луска тримається особливо міцно і тому рекомендується використовувати спеціальний інструмент для чищення риби. Черевце щуки акуратно розрізаємо, намагаючись не пошкодити жовчний міхур. Виймаємо нутрощі, відсікаємо хребет від голови, намагаючись не пошкодити шкірку. Акуратно витягуємо хребет разом з реберними кістками, допомагаючи пальцями відокремитися їм від м’яса. Потім звільняємо шкурку і кістки від рибного філе.
Відокремлене рибне філе прокручуємо на м’ясорубці. Готуємо всі необхідні продукти для подальшого використання. Свіжу і квашену капусту, додаємо для м’якості, а куряче м’ясо і свиняче сало зробить цю рибний фарш дуже соковитим і приємним на смак. Наявні інгредієнти, крім відвареного рису, пропускаємо через м’ясорубку і додаємо до готового рибного фаршу.
Все перемішуємо, додаючи рис, перець і сіль.
Викладаємо щучью шкуру на змащене деко і начиняє приготованим фаршем, не забуваючи їм же набити голову риби.
Акуратно перевертаємо рибку на черевце, намагаючись не втратити шматочки фаршу. Якщо фарш, все ж, місцями випав, підштовхуємо його під шкурку.
Пригладжує щуку рукою, змащеній олією, і надаємо їй потрібну форму. Потім відправляємо деко в розігріту духову шафу на 2 години (так як щуку ми готували дуже велику), встановивши температуру на 180 градусів, а якщо температуру зробити вище, то шкурка риби буде дуже жорсткою.
Через дві години запечену щуку виймаємо з духовки і подаємо на стіл. Як гаряче, це дуже смачне, яке може замінити навіть головне, блюдо.
Автор рецепта і фото: Башарова Антоніна.