Популярне поєднання квасолі і томатів – безпрограшна комбінація, з якої можна приготувати неймовірну кількість різноманітних страв. Традиційний англійський сніданок обов’язково включає в себе білу квасолю, тушковану у власному соку або в томатній пасті, найчастіше – це консерви, які прогрівають на пару або в сковороді. Для нас це здається незвичним, адже найчастіше ми їмо консервовану квасолю холодною, просто відкривши банку У всякому разі, так роблю я! І вже точно не подаємо горох до ранкового прийому їжі. Звичка їсти на сніданок або протягом дня бобові є не тільки в Англії, а й в Ірландії, Єгипті (мадамас), Пакистані, Японії (ферментовані боби), Мексиці, Камеруні та інших країнах, в тій чи іншій формі.
Квасоля, з’їдена в першій половині дня – сніданок або обід, добре насичує на довгий час. Бобові багаті клітковиною, рослинним білком (7,4 г на 100 г), вітаміном С, кальцієм і залізом. Особливо корисно для тих, хто не вживає в їжу продукти тваринного походження, а значить, обмежують своє харчування в білках.
Не тільки в Англії, але і в багатьох країнах, квасоля є основною для ситного супу. Найсмачніше, безумовно, з тільки звареними бобовими та свіжими помідорами. Але швидше, доступніше, а в зимовий час і дешевше – відкрити баночку консерви і зварити першу страву з нею. І сьогодні я хочу поділитися неймовірно смачним рецептом – томатний суп з квасолею. Я приготувала його зі свіжих помідорів і отварила замоченную на ніч червону квасолю – це базові інгредієнти. Спочатку я опишу такий рецепт, а потім розповім, як зробити суп з консервованої квасолі.
Суп з квасолею томатний, з брокколі і перцем
Складові:
- 0,7 л – 1 л води (в залежності від бажаної густоти супу);
- 1/3 склянки сухої червоної квасолі (або інший сорт);
- 1 солодкий перець;
- 1 великий помідор (або улюблена томатна паста чи помідори у власному соку);
- 4-6 шт. суцвіть броколі;
- 2 картоплини;
- рослинне або вершкове масло;
- сіль за смаком.
- В першу чергу готуємо квасоля. Я віддаю перевагу червоній, вона мені здається більш насиченою за смаком (і багата залізом!). Суху перебирають руками від дрібного сміття. Потім промиваю в проточній воді. Заливаю на ніч чистою водою, яку вранці знову поміняю.
- Відварюю до повної готовності – бобові залишаються цільними, шкірка не тріскається, але всередині фасолінка м’яка. Потім з овочами я ще її доварити.
- Обсмажую на рослинному або вершковому маслі солодкий перець, попередньо нарізавши його дрібними кубиками.
- Як тільки перчик підрум’янився, викладаю на сковороду 1 свіжий помідор, теж нарізану кубиком. Тушу разом два овоча до повного розм’якшення.
- Кладу до вареної квасолі – картопля (нарізала смужками), туди ж тушковані овочі і суцвіття брокколі. Солю.
- Варю до готовності картоплі і брокколі. А це близько 5-7 хвилин.
- Томатний суп з квасолею виходить красивого насиченого кольору – зелені брокколі, червоний перець, бурі фасолінку. Це не тільки виглядає апетитно, але і смак відмінний!
При подачі можна присипати свіжою зеленню за смаком, що додасть яскравості і аромату.
Суп з квасолею консервованої в томатному соусі
І другий варіант першої страви – це суп з консервованої квасолі в томатному соусі. Тут варто бути уважним при виборі заготовки. Купіть перевірений продукт, що ви вже пробували або пошукайте відгуки, так як часто буває невдала томатна паста (крохмальна і несмачна), що зіпсує весь бульйон.
Складові:
- 0,5 л – 7 л води (в залежності від бажаної густоти супу);
- 1/2 баночки консервованої квасолі в томатному соусі;
- 1 солодкий перець;
- 4-5 суцвіть броколі;
- рослинна олія;
- сіль за потребою.
- Наливаємо воду в каструлю. Даємо їй закипіти.
- Паралельно на сковороді обсмажуємо кубики солодкого перцю.
- Додаємо картоплю, нарізану кубиком або смужками і брокколі.
- Додаємо смажений перець і напівфабрикат.
- Як закипить, пробуємо на смак, може треба буде трохи досолити.
- Варимо суп до повної готовності всіх овочів.
Такий суп виходить з насиченим смаком і густішою.
Подаємо зі свіжою зеленню, сухариками або підсмаженими тостами.
Як уникнути здуття від бобових?
Багато хто боїться їсти бобові і тим більше змішувати їх з овочами через «вибухонебезпечності» такої суміші. Є кілька правил, які допоможуть повністю уникнути здуття живота:
- Квасоля (а також нут, сочевиця, соєві боби, горох) потрібно замочувати на ніч у питній воді. А вранці – злити цю воду, промити, залити свіжою водою. Цим ви змиєте більшу частину полісахаридів, що і є причина здуття.
- Чим довше варяться бобові, тим краще. Розварюється їх до такого стану, коли можна з легкістю зробити пюре. Тим самим ви допоможете уникнути порушення травлення.
- Знімайте пінку під час кипіння води.
- Намагайтеся не змішувати бобові з крохмальними продуктами. До них відносяться: борошно, кукурудза, картопля (а як же суп без картоплі?), Рис, пшениця.
Смачного!
Рецепт і стаття від Анжеліки.