Вареники з нутом і грибами – тісто без яєць



Багато хто вважає, що вареники – це споконвічне українське блюдо, яке також популярно в Росії, Білорусії і деяких інших країнах пострадянського простору. Вареники з тушкованою капустою, з сиром, з картоплею, з грибами – класичні рецепти. Вареники з буряком і сиром, овочами, цибулею і яйцями, сиром, варенням – менш поширені рецепти, але все ж відомі нам.

Але насправді «вареники» – це назва страви слов’янської кухні, яке спочатку прийшло до нас з Туреччини. Дюш-вару – оригінальне ім’я вареників, що з часом трансформувалося в «вару-ники». Крім зміни назви, зазнала змін і начинка, яка була адаптована під сезонні продукти: вареники з картоплею, гарбузом, цибулею, морквою, капустою – в осінньо-зимовий період., Сиром, вишнею та іншими ягодами – влітку і ін.

Вареники з нутом і грибами

Українське блюдо, яке прийшло до нас з турецької кухні має аналоги по всьому світу! Равіолі в Італії, юфахаш, жилгир (різновид пельменів) – татарська страва, дім-сам, вонтони, – в Китаї, манти – Узбекистан, хінкалі – в Грузії і так далі. Звичайно, спосіб приготування і інгредієнти для тіста або начинки трохи відрізняються. Але в цілому, популярна страва можна назвати одним словом – вареники!

Ось таке поглиблення в історію вареників в черговий раз показує нам, що смак будь-якої страви – обмежує лише фантазія кухаря. Адже ті ж вареники можуть бути зовсім різними: тісто на кефірі, з яйцями, з дріжджами, содою, молоком, ряжанкою, маслом., Борошно – пшенична, рисова, гречана, цільнозерновий, лляна або суміш. А що вже говорити про начинку?

І як на підтвердження такої різноманітності, хотілося б вам запропонувати рецепт вареників з нутом і грибами. Пісні вареники, в яких тісто замішується на воді з маслом. Соковита і ситна начинки з сушених білих грибів і відвареного нуту з зеленою цибулею, імбиром і спеціями. Незвичайне поєднання інгредієнтів, яке втілює собою справжній вегетаріанський, пісний «фарш». Цим же фаршем можна начиняти веганські лазанью, млинчики, перці, голубці і так далі.

Начинка на 15 вареників:

  • 1 ст. відвареного нуту
  • 0,5 ст. сушених білих грибів, попередньо замочених у воді (або інші гриби, які не потрібно довго відварювати)
  • 0,5 ч. Л. подрібненого свіжого імбиру
  • 3-4 пера зеленої цибулі
  • 2 ст. л. кінзи або петрушки за смаком
  • 1 ч. Л. кукурудзяного крохмалю
  • 1 ст. л. соєвого соусу
  • 1 ст. л. кунжутного масла або будь-якого рослинного
  • 1 ст. л. хересу (не обов’язково)
  • сіль за смаком

Для тесту:

  • 1 1/2 ст. борошна
  • 1/2 ст. води або скільки візьме тісто
  • 1 ст. л. рослинного масла
  • сіль

Вареники з нутом і грибами

  1. В першу чергу замішуємо тісто: вода + мука + масло і сіль. Ретельно перемішуємо інгредієнти, щоб вийшло щільне, еластичне тісто. За необхідності доливаємо воду чи борошно.
  2. У чашу блендера закладаємо всі інгредієнти для начинки: нут, замочені білі гриби, цибулю, масло, кукурудзяний крохмаль, херес, соєвий соус, кінзу і імбир. Додаємо 2 ст. л. води і збиваємо блендером до однорідної маси.
  3. Завдяки кукурудзяному крохмалю «фарш» повинен вийти клейким і легко тримати форму. Якщо ви вважаєте, що начинка виходить занадто сухий, то додайте в блендер трохи води.
  4. Розкачайте тісто, виріжте чашкою чи формою кола. Начините кожен гурток тесту фаршем з нуту з грибами. Не забудьте ретельно защипнути краю вареників, щоб при варінні вони не розпадалися.
  5. Закидайте вегетаріанські вареники в киплячу підсолену воду.
  6. За 7-12 хв. вареники з заздалегідь приготованим нутом і замоченими грибами повністю зваряться.

ліплю вареники Подавайте вареники з улюбленим соусом.

Смачного!