Тернослива є гібридом терну і сливи. Зовні плоди дуже нагадують звичайну сливу. Зазвичай це не дуже великі бузкові кулясті плоди з кісточками і їстівної шкіркою, як у вишні і сливи. Терносливи і в свіжому вигляді досить смачні, але найчастіше їх відправляють на «переробку» для заготівлі варення і джемів, щоб солодкістю ягоди можна було насолоджуватися протягом всієї зими. Варення з терносливи в процесі варіння виглядає досить рідким, але через пару годин охолодження консистенція стає схожою на джем. Саме в такому вигляді варення і залишається протягом усього терміну зберігання. Для приготування варення потрібно зовсім небагато часу, а кінцевий продукт виходить приємний на смак.
Варення з терносливи на зиму
Хоча кількість цукру розраховується, як і у випадку з більшістю варений, з кількості ягід в пропорції 1: 1, кратно збільшувати пропорції рецепта не варто. Тобто якщо ви хочете зварити 2 кг терносливи, то варити доведеться в 2 заходу. Більша кількість ягід просто не зможуть желіроваться до потрібної консистенції, тому використовується жорстка рецептура.
як приготувати варення з терносливи
Складові:
- 1 кг терносливи вимитого і без кісточок;
- 1 кг цукру;
- 125 мл кип’яченої води.
Процес приготування:
Джем з терносливи вариться з поступовим вмішуванням інгредієнтів, тому засипати ягоди цукром з самого початку не потрібно. Варити ягоду найкраще в великому алюмінієвому тазу на середньому вогні з постійним помішуванням. Терносливи не потрібно залишати перед варінням на кілька годин, щоб ягоди пустили сік. Замість цього до них вливається вода і в такому вигляді варення доводиться до кипіння.
Прокипеть маса повинна близько 5 хвилин.
Після чого можна додавати цукор. Сахара додається не весь відразу, найкраще починати відлік склянками.
Після кожного всипати стакан цукру варення розмішується до повного розчинення сипучої суміші, вариться ще близько 3 хвилин. Після чого всипається нова порція цукру.
При термічній обробці будь-ягоди виділяється сік, який має тенденцію при з’єднанні з цукром перетворюватися в щільну непрозору пінку.
Після того, як в варення відправитися останній стакан, необхідно дати варення прокипеть не менш 5 хвилин.
Фактично це закінчення приготування варення.
Так як варіння джему з терносливи досить нетривала, то і пінки буде виділятися зовсім небагато. Проте, її також необхідно знімати ложкою або шумівкою, так як пінка вплине на загальну красу варення, а також може утворити твердий згусток вже після закочування в банки. Банки під джем необхідно ретельно вимити і просушити. Можна кілька хвилин мокрі банки потримати в не дуже розігрітій духовці, або простерилізувати на пару або в мікрохвильовій печі. Готове гаряче варення повинно бути досить рідким. За консистенцією воно повинно нагадувати швидше кисіль або лікер, ніж варення. Саме в такому вигляді його і розливають по банках.
Густіє до певного моменту він уже в закрученому стані.
Розфасоване по банкам варення з терносливи закривається простерилизованной кришкою, перевертається, закутується пледом і на добу відправляється в комору або інше темне і прохолодне місце. Першу пробу з варення можна знімати вже через добу. До цього моменту воно буде досить густим, щоб мазати його на хліб замість масла.
Тернослівовий джем виходить дуже смачним, апетитним. Зберігатися банку з варенням може досить довго, проте, як і для всіх видів консервації рекомендується з’їсти варення протягом року, тому що більш старі експерименти з консервацією можуть почати бродити навіть під щільно закупореній кришкою. Також через рік підвищується ймовірність зацукровування, що призведе до того, що продукт стане неоднорідним.
За рецепт і фото дякуємо гоїв Надію.