Айва дивовижний фрукт, який дозріває пізно восени. Всі основні заготовки зроблені і можна, не поспішаючи, зайнятися переробкою врожаю айви. Особливість цього фрукта в тому, що в сирому вигляді він жестковат для вживання, тому особливо добре з нього виходить густе варення. Воно ніколи не вийде водянистим, в айві міститься багато пектину. У плоді також міститься велика кількість антиоксидантів, вітамінів і калію. Тому варення з айви особливо корисно вживати його гіпертоніками і людям з серцево-судинними захворюваннями. Після термічної обробки айву можна давати дітям.
Варення з айви рецепт з фото
При виборі плода зверніть увагу на зовнішню поверхню. Там не повинно бути точок входу – виходу черв’яка. Якщо вони є, то напевно всередині плід гнилий. Зовні це непомітно.
Насіння айви отруйні. Будь ласка, враховуйте це при приготуванні і вживанні. Ретельно очищайте фрукт.
Айвове варення виходить оранжевого кольору, з яскравим смаком. Використовуйте заготовку для приготування начинок для пиріжків і тертого пирога, як ароматну добавку до чаю. Присутність в варення імбиру і кардамону має зігріваючий ефект, тому вживаєте це варення при легкому простудному нездужанні або після переохолодження.
як приготувати варення з айви
Складові:
- айва (чиста вага) – 0,5 кг,
- цукор – 0,45 кг,
- кардамон – 0,3 чайної ложки,
- імбир – 0,3 чайної ложки.
Процес приготування:
Вимийте і очистіть айву. Наріжте соломкою.
Складіть нарізану айву в будь-яку неметалічну посуд.
Засипте цукром і залиште на 12 годин для отримання соку.
Через 12 годин айва пустить достатню кількість соку для вдалої варіння нашого страви.
Нагрійте до кипіння і вимкніть. Остудіть.
Варіть на середньому вогні 10 – 15 хвилин до м’якості. В кінці варіння додайте спеції.
Розкладіть варення з айви по стерильним банкам і закрутіть.
Зберігайте в темному місці. Термін зберігання до 3 років.
Варення з айви рецепт з фото від Нати Комарової.