Я завжди рада гостям. Навіть якщо вони не попередили про свій візит. Так як у мене повна хата ласунів, то запастися про запас солодким у нас не виходить. Що ми тільки не пробували, на які хитрощі ми не йшли – ну не многу я відмовити малюкові, коли він говорить – мама дай щось смачненьке …
Одна з хитрощів, на яку можна піти – запропонувати приготувати солодкість разом з дитиною – спекти печиво, змішати мус або солодкий сирок.
Можна так само запропонувати разом спекти солодкий кекс з родзинками і курагою. Єдина складність – не дати малюкові наїстися тесту.
Рецепт смачного домашнього кексу з родзинками універсальний, його пропорції підходять для приготування в духовці, мультиварці і хлібопічці. Тісто виходить солодким, з красивим золотистим відтінком, особливо якщо яйця використовувалися домашні. Чим мені подобається цей кекс, так це тим, що він дуже простий у приготуванні. Не потрібно довго збивати яйця як для бісквіта, досить просто перемішати інгредієнти і викласти їх в спеціальну форму для кексу або розкласти по формах для міні кексів.
Кекс з родзинками
Отже, приступимо до приготування кексу з родзинками і курагою і підготуємо продукти, які нам знадобляться.
Складові:
- Борошно 200 г,
- Сіль – 0,5 ч. Л.,
- Розпушувач або пекарський порошок – 1 ч. Л.,
- Цукор – 4 ст. л.,
- Яйце -2 шт.,
- Масло вершкове – 100 г,
- Молоко – 100 мл,
- Ванільний цукор – за смаком,
- Ізюм та курага по 50-70 г,
- Масло для змазування форми.
Процес приготування:
Ізюм для кексу краще використовувати світлий, щоб дотримуватися однієї колірної гами. Виходячи їх досвіду, краще брати сухофрукти в спеціалізованих магазинах на вагу, ніж в супермаркеті. У магазинах, які спеціалізуються на продажу фруктів, є можливість вибрати, і навіть спробувати вибрані вами сухофрукти.
Спочатку залийте курагу та ізюм гарячою водою. Дайте постояти мисочці з водою. Злийте воду, залийте холодною і дайте помити курагу та ізюм дитині. Разом веселіше! Якщо ви бачите, що малюкові дуже хочеться покуштувати начинки – не бороніть, дозвольте з’їсти трохи і запропонуйте готувати кекс далі.
Викладіть сухофрукти на сухе рушник і просушіть.
Для тіста всипати в глибоку чашку цукор, розбити туди яйця і віночком перемішати. Домагатися повного розчинення цукру не потрібно. Можна використовувати міксер (дуже зручно, коли він зі спеціальною обертається чашею) або комбайн для замішування тіста.
А ось якщо ви робите кекс з маленьким помічником – скористайтеся віночком. Не відходьте далеко від кухарчука – він цілком може не тільки спробувати тісто, але і перевернути на підлогу збиті яйця.
Я для цих цілей придбала спеціальну миску з присоскою – її з працею наш тато знімає зі столу. Так що клопоту вам буде менше.
Просіяти борошно з розпушувачем. Цей крок можна теж зробити разом з дітьми.
Масло розтопити до рідкого стану на плиті або в мікрохвильовій печі, не кип’ятити. Якщо ви вирішили приготувати кекс з родзинками в мультиварці, можна розтопити масло в чаші, тоді її можна буде не змащувати потім перед приготуванням.
Далі потроху всипаємо в яйця борошно.
Вливаємо все масло і молоко, додаємо дрібку солі.
Перемішуємо тісто для кексу віночком або ложкою. Заважати до однорідного стану.
Тісто виходить як густа сметана.
Додайте в тісто для кексу курагу з родзинками і перемішайте ложкою.
Форму для випічки кексу змастіть рослинною або вершковим маслом.
Якщо ви використовуєте силіконову форму – то змащувати потрібно по мінімуму. Якщо форма металева – то змащувати потрібно рясно.
Якщо форма гладка, що не ребриста, то можна на дно укласти папір для випічки або пергамент.
Виливаємо тісто в форму і відправляємо піч кекс в заздалегідь розігріту духовку.
Випікаємо 40-45 хвилин до готовності. Готовність перевірити зубочисткою, якщо поверхня зубочистки суха – кекс готовий.
Дайте кексу трохи охолонути і виймайте з форми.
Кекс в мультиварці середньої потужності типу Панасонік (670 Вт) буде готуватися 60 хвилин на програмі «випічка». Стільки ж часу знадобиться для випічки кексу в хлібопічці.
Після повного охолодження оформите кекс на свій розсуд – цукровою пудрою або цукерками з мастики.
Дуже важливо дочекатися, коли кекс повністю охолоне. Одного разу я так поспішала, що посипала пудрою дуже гарячий кекс – і поверхня кексу стала липкою, а пудра повністю розтанула.
На загальне приготування кексу йде приблизно годину, і ще хвилин 20-25 потрібно для того, щоб кекс охолов.
До цього часу гості вже перекусять, діти награються, і ваш ароматний золотистий кекс з родзинками і курагою викличе фурор серед гостей. На фото видно, що у нього дуже хороша структура і ніжний колір.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!