Жінка не була б жінкою, якщо б не намагалася зробити улюблені ласощі менш калорійним, але, звичайно ж, не за рахунок смаку. Повною мірою це вдалося тієї, що придумала в випічці замінити масло міцним чорним чаєм. Кекс на заварці, приготований за таким принципом, виходить зовсім жирним, м’яким і надзвичайно смачним. Ну, а його приємний колір йде як бонус.
Кекс на чорному чаї з родзинками
Примітка: родзинки можна використовувати як світлий, так і темний. Крім цього, до нього можна додати жменю волоських або лісових горіхів, а можна взагалі приготувати кекс тільки з ними.
кекс з родзинками на чайній заварці рецепт
Складові:
- міцний чорний чай – 0,5 склянки,
- цукровий пісок – 0,5 склянки,
- пшеничне борошно – 1,5 склянки,
- свіжі яйця – 3 штуки,
- дрібна сіль – щіпка,
- кориця 2-3 щіпки,
- розпушувач – 1 чайна ложка (з гіркою),
- родзинки без кісточок – за смаком,
- вершкове або рослинне масло – для змащування форми.
Процес приготування:
Ізюм старанно промити в холодній воді, ошпарити окропом і на деякий час залити заздалегідь завареним теплим чаєм.
У глибокій мисці з’єднати цукровий пісок і все три яйця. Збити їх в пишну масу, скориставшись для цього віночком або міксером.
Борошно змішати з розпушувачем, сіллю і корицею. Всипаючи отриману суху суміш невеликими порціями до яєць, замісити досить густе тісто.
Вилити в тісто чай разом з перебувають в ньому родзинками і ретельно перемішати за допомогою столової ложки або пластикової лопатки. Тісто відразу ж стане більш рідким, ніж було до цього.
Форму для випічки змастити маслом і наповнити не більше ніж на 2/3.
Порада: змащувати форму потрібно дуже старанно, адже в складі тесту немає ні грама масла, а значить ризик того, що кекс прилипне до стінок намертво, досить великий. Втім, при використанні силіконової форми такого скоріше за все не відбудеться.
Випікати пиріг на чорному чаї з родзинками при 175 градусах близько 1 години, періодично перевіряючи готовність за допомогою дерев’яної палички.
Теплим витягти пишний і м’який кекс з форми, нарізати порційними шматочками, а вже при подачі присипати цукровою пудрою або порошком какао.