А ви ніколи не замислювалися, чому сирники готують без сиру? І чому їх не їдять сирими, якщо вже вони звуться сирники? А все тому, що за старих часів прийнято було називати сир сиром, його і зараз так називають в далеких селах. Ось тому, сьогодні ми називаємо сирники сирниками, хоча адже в них немає сиру, тільки сир.
А хто не любить сирники? Напевно, тільки ті, хто сидить на постійних дієтах. Але і це не привід виключати зі свого раціону прекрасний десерт, який можна полегшити. Досить вибрати знежирений сир, зменшити кількість цукру, а борошно замінити вівсяними висівками, як це робиться в знаменитій дієті Дюка.
Сьогодні в своєму рецепті я використовувала невелику кількість цукру, солодкість випічці додадуть сухофрукти – родзинки і курага. Дані сушені фрукти багаті цукром, тому наші сирники або сирники з родзинками і курагою будуть солодкими і корисними.
Сирники з сиру з родзинками і курагою
Для приготування вам буде потрібно наступні інгредієнти:
Складові:
- Сир (нежирний) – 300 грам,
- Цукровий пісок – 1 ст. ложка,
- Сіль – щіпка,
- Сода харчова – ½ ч. Ложки,
- Куряче яйце – 1 штука,
- Ваніль за смаком,
- Курага – 10 штук,
- Ізюм (без кісточок) – 50 грам,
- Борошно пшеничне 3 – 4 ст. ложки в тісто і трохи для обвалки,
- Рослинна олія (рафінована для смаження).
Процес приготування:
На самому початку хотілося б сказати, що за бажанням ви можете замінити пшеничне борошно манною крупою, висівками, останні зменшать калорійність готових сирників. Також як панірування можна використовувати не тільки борошно, замість борошна можна скористатися солодкими сухарями або манкою.
Займемося підготовкою інгредієнтів. Для початку промиваємо курагу та ізюм, їх потрібно перебрати і залити гарячою водою. Хвилин через 20 – 30 злийте воду і сухофрукти просушіть. Курагу потрібно буде порізати дрібними кубиками і змішати з родзинками.
Отже, приступимо до замішування сирного тесту. У глибоку чашку викладіть суміш із сухофруктів, сир, куряче яйце, ванільний цукор (за бажанням), цукор, сіль, харчову соду і борошно. Все перемішайте.
З отриманого сирного тесту сформуйте невеликі сирники. Як зробити сирники? Та дуже просто, візьміть пару столових ложок сирного тесту собі на долоньку, скачайте кульку, обваляйте в борошні і розплющите другою рукою.
На сковорідку наливаємо трохи олії і розігріваємо. Викладаємо сформовані сирники з родзинками і курагою в розігріте масло.
Обсмажуємо сирники на сковороді з двох сторін до золотистої скоринки на середньому вогні.
Все готово, подайте блюдо гарячим зі сметаною, варенням, згущеним молоком або будь-яким іншим улюбленим вами соусом. Ми їли сирники зі згущеним молоком і запивали смачним компотом із замороженої вишні.
Як приготувати сирники в духовці
Також можна приготувати сирники в духовці. Для цього потрібно швидко обсмажити сирники з двох сторін на сильному вогні, буквально по півхвилини з кожного боку. Потім викласти їх на змащене маслом деко і відправити в розігріту до 180 – 190 градусів духовку на 15 – 20 хвилин.
Відразу не діставайте сирники з духовки, нехай вони відстоять в остигає духовці ще хвилин 5, там вони не осядуть і залишаться пишними.
Ну як, розігрався апетиту? Тоді порадуйте себе і своїх дітей такими смачними сирник на сніданок, думаю, що корисніше такого сніданку може бути тільки каша.
Готуйте з задоволенням і не бійтеся експериментів на своїй кухні!
Автор рецепта і фото: Славяна.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!
Як приготувати сирники з манкою – >>